Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 29-Μαρ-2015 08:39

  Ένας Ρήγας και ένας Κνίτης για τις αποκρατικοποιήσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Ηλία Μπέλλου 

  Λίγα θυμίζουν σήμερα στους παλιούς ρηγάδες του ΚΚΕ Εσωτερικού από τον άνδρα που στεκόταν στο δεξί πλευρό του Λεωνίδα Κύρκου ο νέος πρόεδρος του –προσωρινά αποκαλουμένου ακόμη– ΤΑΙΠΕΔ. Και ακόμα λιγότερο θυμίζουν τις ιδεολογικές του καταβολές όσα ανέφερε τη Δευτέρα στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής, κατά την ακρόαση που προηγήθηκε του διορισμού του. 

  Όμως, στους οικονομικούς και τραπεζικούς κύκλους της Βορείου Ελλάδος ο Αστέριος (Στέργιος) Πιτσιόρλας δεν είναι τόσο γνωστός για το κομματικό του παρελθόν όσο για την επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ που υλοποιεί το σχήμα ρωσικών συμφερόντων Med Sea Health και Mare Village. Το σχήμα αυτό, στο οποίο ο κ. Πιτσιόρλας κατέχει τη θέση του προέδρου, βρίσκεται πίσω από το υπό ανάπτυξη τουριστικό συγκρότημα 5 αστέρων στη θέση Κάνιστρο στο Παλιούρι Χαλκιδικής, το οποίο αναπτύσσεται με ρωσικά και διεθνή κεφάλαια σε έκταση 132 στρεμμάτων και αναμένεται να λειτουργήσει το 2016. 

  Δεν είναι, όμως, η μόνη επιχειρηματική δραστηριότητα που απασχόλησε τον νέο πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ τα τελευταία χρόνια. Παλαιότερα είχε ασχοληθεί με τα φωτοβολταϊκά, και ειδικότερα με την «Αιολική Ζάρακα Κουπιά», που ελέγχει αιολικό πάρκο ισχύος 5,1 MW στην Μονεμβασιά. 

  Ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ είναι απόφοιτος της Νομικής του Αριστοτέλειου και αναφέρεται ως οργανωτικό στέλεχος του Ρήγα στη Θεσσαλονίκη, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού, της ΕΑΡ, του ΣΥΝ, όταν και έφθασε να αποτελεί το νούμερο δύο, όπως λεγεται, του κόμματος και εκ των ανθρώπων που βρίσκονταν πολύ κοντά στον Λεωνίδα Κύρκο, αλλά αργότερα και στον Νίκο Κωνσταντόπουλο. 

  Πώς θα κινηθεί 

  Τι, όμως, πρεσβεύει ο Στέργιος Πιτσιόρλας; «Η πρώτη αρχή είναι ότι η δημόσια περιουσία πρέπει να αξιοποιηθεί, δεν μπορεί να ρημάζει ή να είναι αντικείμενο χαριστικών πράξεων προς διάφορους ιδιώτες. Δε σημαίνει, όμως, πως όλη η δημόσια περιουσία είναι προς αξιοποίηση. Υπάρχουν κομμάτια που δεν μπορούν να είναι αξιοποιήσιμα, όπως όσα είναι δημόσια αγαθά και όσα αναφέρονται στην πρόσβαση σε δημόσια αγαθά». Αυτά ανέφερε στην επιτροπή της Βουλής την περασμένη Δευτέρα, προσθέτοντας, όμως, ότι «πρέπει να υπάρχει ασφάλεια δικαίου γι΄ αυτούς που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και να γνωρίζουν πως θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες της νομιμότητας. Είχαμε πρόσφατα μια απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει την παραχώρηση του Αστέρα. Αυτό εκθέτει τη χώρα και εκθέτει τις διαδικασίες. Δεν πρέπει να οδηγηθούμε ξανά σε τέτοιους είδους αποτελέσματα»...

  Ο διευθύνων 

  Ίσως μεγαλύτερη σημασία, πάντως, από την τοποθέτηση του Στ. Πιτσιόρλα να έχει αυτή του Αντώνη Λεούση στη θέση του διευθύνοντος σύμβουλου του ΤΑΙΠΕΔ. Κνίτης ως νεολαίος, αφού ήταν μέλος του ΚΚΕ μέχρι το 1991, αλλά αργότερα μεταπήδησε στον Συνασπισμό και από εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ. 

  Οι περγαμηνές του από την αγορά εμφανίζονται ακόμα πιο τεχνοκρατικές από του πρόεδρου του. Πολιτικός μηχανικός, ο Αντ. Λεούσης ήταν επί σειρά ετών διευθυντής των τεχνικών υπηρεσιών της Ιονικής Τράπεζας, συμφερόντων της Alpha Bank, και από το 2010 έως αρχές 2013 διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της Alpha Αστικά Ακίνητα. Ο Αντ. Λεούσης είναι ευρύτερα γνωστός από τη θέση του αυτή στην αγορά του ελληνικού real estate και θεωρείται γνώστης της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων, χωρίς ιδιαίτερους δογματισμούς. 

  Αυτό φάνηκε και από τα λεγόμενα του στη Βουλή Δευτέρα κατά την «ιερά εξέταση», όπως έσπευσαν να χαρακτηρίσουν κάποιοι την ακρόαση από την αρμόδια επιτροπή, υπό την προεδρία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και της πολιτικής προϊστάμενου του ΤΑΙΠΕΔ, αναπληρώτριας υπουργού οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη. 

  Ποιες αποκρατικοποιήσεις (μπορεί να) είναι ζωντανές

  Ανεξάρτητα με όσα λέγονται από επίσημα χείλη και ακούγονται από ανεπίσημα στην πιάτσα, γεγονός είναι πως η Αθήνα, στην καταρχήν συμφωνία στις αρχές Μαρτίου, στο πλαίσιο του Eurogroup, δεσμεύτηκε πως οι ελληνικές Αρχές «δεν θα καταργήσουν ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί», «στην περίπτωση που ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία, σύμφωνα με τη νομοθεσία» και πως «θα επανεξετάσουν τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν προκηρυχτεί, αποσκοπώντας στη βελτίωση των όρων, έτσι ώστε να βελτιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη του Δημοσίου». 

  Με αυτό το «φίλτρο», η αγορά και ξένοι επενδύτες (όσοι έχουν απομείνει) περιμένουν να προχωρήσουν το Ελληνικό, ο ΔΕΣΦΑ (εάν και εφόσον...), το Αμοιβαίο Ιπποδρομιακό Στοίχημα, τα Περιφερειακά Αεροδρόμια και ορισμένα ακίνητα που έχουν κατοχυρωθεί μέσα από τη διαδικασία ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Οι διαγωνισμοί που έχουν ήδη προκηρυχθεί και για τους οποίους η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως θα σεβαστεί τη διαδικασία και, ως εκ τούτου, αναμένονται από τους επενδυτές άμεσες ενέργειες της ελληνικής πλευράς είναι αυτοί για την καταστατική πλειοψηφία του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, όπως και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ΕΕΣΣΤΥ αλλά και το Θριάσιο. Ακόμα, σε εξέλιξη (τυπικά αλά όχι ουσιαστικά) βρίσκονται προκηρυγμένοι διαγωνισμοί για τις μαρίνες Πύλου και ΣΕΦ, όπως και ορισμένα ακίνητα. 

  Στο Ελληνικό πλειοδότης έχει αναδειχθεί σχήμα υπό την Lamda Development του ομίλου Λάτση, με προσφορά 915 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, απόφαση της μείζονος σύνθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου απέρριψε προ ημερών τις ενστάσεις της Περιφέρειας Αττικής αλλά και πολιτών και διέταξε τη συνέχιση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Ελληνικού με πλειοδότη την εταιρεία «Hellinikon Global Ι S.A.» και εγγυητή τη Lamda Development. Ο Στέργιος Πιτσιόρλας στη Βουλή, πάντως, δήλωσε ότι το Ελληνικό έχει «προβλήματα» και πως η διαδικασία αξιοποίησής του είναι τόσο διάτρητη, που δεν μπορεί να υλοποιηθεί, παραπέμποντας σε αναμόρφωσή της. 

  *Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 21ης Μαρτίου 2015

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ