Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Ιαν-2015 00:12

  Τι συνέβη με τις τράπεζες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Με τον χειρότερο τρόπο μεταφράστηκαν χθες στο χρηματιστήριο οι φόβοι για την εξέλιξη των «ανοικτών» μετώπων των τραπεζών στο πλαίσιο των χειρισμών της νέας κυβέρνησης με τους δανειστές για το χρέος.

  Λαμβάνοντας διαστάσεις πραγματικού Αρμαγεδδώνα, κυριολεκτικά σαν να μην υπάρχει αύριο, τα hedge funds ξεπουλούσαν τις τραπεζικές μετοχές, οδηγώντας τις τιμές να κλείσουν σχεδόν στο limit down, κάτι πρωτόγνωρο για την ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου. Αθροιστικά μέσα στις τρεις πρώτες μετεκλογικές συνεδριάσεις:  

  - με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να χάνουν, μόλις σε ένα τριήμερο, πάνω από 7,5 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή τους,

  - με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί άνω του 43% και το σκηνικό που διαμορφώθηκε να γυρνάει τον τραπεζικό κλάδο στα επίπεδα της άνοιξης του 2012

  - το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (στην πράξη το Δημόσιο) να καταγράφει λογιστικές ζημίες πάνω από 19 δισ. ευρώ, και

  - όσους επένδυσαν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών να χάνουν έως και 70% της επένδυσής τους.

   Όπως είχε επισημάνει ήδη από την επομένη των εκλογών το Capital.gr, σε άρθρο με τον τίτλο «ELA και σεισάχθεια πιέζουν τις τράπεζες», οι τοποθετήσεις της νέας κυβέρνησης έναντι των δανειστών και η πορεία των διαπραγματεύσεων για το χρέος θα λειτουργήσουν εφεξής ως καθημερινό «καρδιογράφημα» για τις τράπεζες. Και αυτό διότι από τον τρόπο και την ταχύτητα των χειρισμών της νέας κυβέρνησης σε σχέση με τους δανειστές και την ΕΚΤ, τις ρεαλιστικές προτάσεις για το χρέος και την παραδοχή ότι πρέπει να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, καθώς και από την επιδίωξη για ανάπτυξη που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, θα κριθεί το κλίμα και η ψυχολογία που θα διαμορφωθεί στην αγορά, από τον απλό καταθέτη μέχρι τον μεγαλύτερο επενδυτή.

  Για τις τράπεζες, η διαμόρφωση ενός αρνητικού κλίματος με τη μορφή καθυστερήσεων ή ακόμη και σύγκρουσης με την Ε.Ε., θα επηρέαζε άμεσα τη ρευστότητά τους. Ήδη οι τράπεζες έχουν μπροστά τους «ανοικτά» θέματα ρευστότητας που έχουν να κάνουν με τις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης του ελληνικού Δημοσίου (θυμίζουμε ότι θα κληθούν να καλύψουν πλήρως πλέον τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, καθώς σε αυτές δεν θα συμμετέχουν ξένες τράπεζες), αλλά και με τις εκροές καταθέσεων που ναι μεν έχουν σταματήσει και όσες έγιναν είναι πλήρως διαχειρίσιμες, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα συμπεριφερθούν οι καταθέτες σε τυχόν αρνητικές εξελίξεις στο μέλλον. 

  Ενόψει των παραπάνω, οι τράπεζες έχουν ήδη κάνει αίτηση υπαγωγής στον Μηχανισμό Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας (ELA) – χωρίς να τον έχουν ενεργοποιήσει ακόμη – και το αίτημά τους θα επανεξετάζεται από την ΕΚΤ ανά δεκαπενθήμερο (όπως προβλέπεται έτσι κι αλλιώς από την επίσημη διαδικασία).  Η προοπτική χρηματοδότησης από τον ELA δημιουργεί δυνητικά αύξηση του κόστους δανεισμού των τραπεζών, κάτι που λειτουργεί αρνητικά στους ισολογισμούς τους.

  Η μεγαλύτερη επιβάρυνση, πάντως, αναμένεται από την «σεισάχθεια» που έχει ευαγγελιστεί η νέα κυβέρνηση και η οποία δημιουργεί ένα τοπίο στην ομίχλη όσον αφορά το ύψος των δανείων που δεν πρόκειται να εισπραχθούν από τις τράπεζες. Σε αυτά, προστίθεται ο φόβος για τις νέες επισφάλειες που μπορεί να δημιουργηθούν, πλήττοντας καίρια την υγεία και την κερδοφορία των τραπεζών.

  Στους φόβους αυτούς, τέλος, ήρθαν να προστεθούν οι φόβοι για αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών. Και αυτό όχι γιατί είναι καινοφανές οι διοικήσεις των τραπεζών να αλλάζουν με τις αλλαγές των κυβερνήσεων, αλλά διότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας δεν μπορεί στις σημερινές εποχές να λειτουργήσει με λογικές εθνικοποίησης. Πάντως, χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκης έσπευσε να ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση δεν θα θίξει τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων στις τράπεζες, προαναγγέλλοντας συναντήσεις με τους μετόχους της Eurobank και των λοιπών συστημικών τραπεζών.

  Διαβάστε ακόμη:

  *
  Ετοιμάζονται αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων