10:27 09/09
Τραπεζικό deal 16 δισ. ευρώ στην Ιταλία: Η Monte Paschi αποκτά τον έλεγχο της Mediobanca
Η συμφωνία αναμένεται να αναδιαμορφώσει τον ιταλικό χρηματοπιστωτικό τομέα.
της Νένας Μαλλιάρα
Σε μια τιτάνια προσπάθεια μείωσης του ποσοστού των δανείων σε καθυστέρηση θα αποδυθούν τα δύο επόμενα χρόνια οι τράπεζες, με στόχο να μειώσουν τον δείκτη επισφαλειών κοντά στο 30% στα τέλη του 2016 από 34% σήμερα.
Οι πρώτες κινήσεις δυναμικής διαχείρισης δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, όπως αυτές της Τράπεζας Πειραιώς με την KKR και της Alpha Bank με την Aktua, αλλά και οι ρυθμίσεις επιχειρηματικών και ιδιωτικών ληξιπρόθεσμων χρεών στις οποίες θα προχωρήσουν οι τράπεζες από 1/1/2015 με βάση τον πρόσφατο νόμο για τη διευθέτηση επιχειρηματικών χρεών, αλλά και τον Κώδικα Δεοντολογίας, είναι δηλωτικές προς την κατεύθυνση πάταξης των επισφαλειών.
Ξεκινώντας από την πρόβλεψη ότι ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων θα σταματήσει να αυξάνεται μέσα στο 2015 (πρόκειται για διαπίστωση που εξέθεσαν προς τους αναλυτές ξένων οίκων οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών παρουσιάζοντας την εξέλιξη των αποτελεσμάτων εννεαμήνου 2014), οι τραπεζίτες αναφέρουν ότι οι εκτιμήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ, τη μείωση της ανεργίας, αλλά και την εξέλιξη του περιθωρίου των επιτοκίων (όπως αυτό προσεγγίζεται από τη διαφορά του μέσου επιτοκίου δανεισμού με το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων), θα θέσουν σε τροχιά αποκλιμάκωσης τον δείκτη επισφαλειών. Με βάση τις εκτιμήσεις τους, σε ένα ευνοϊκό σενάριο ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά τέσσερεις ποσοστιαίες μονάδες μέχρι τα τέλη του 2016 και να διαμορφωθεί κοντά στο 30%.
Όπως αναφέρουν, το στοίχημα στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος των δανείων σε καθυστέρηση θα είναι η λήψη μέτρων προσαρμοσμένων στην ελληνική πραγματικότητα που να μη δημιουργήσουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό, η βελτίωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών με τη δημιουργία περισσότερων οργανικών κερδών είναι στόχος που θα κινηθεί παράλληλα και θα κρίνει την πορεία της πάταξης των επισφαλειών.
Σημειώνεται ότι τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών βαρύνονται από επισφάλειες που υπολογίζονται σε περισσότερα από 70 δισ. ευρώ και φτάνουν τα 85 δισ. ευρώ αν ληφθεί υπόψιν η μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ). Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, τα πρώτα δείγματα από το ξεκαθάρισμα των δανειακών χαρτοφυλακίων, σε επίπεδο διαγραφών χρεών αναμένονται μετά το Πάσχα. Σημειωτέον ότι μόνο σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφει ότι 800 επιχειρήσεις χρωστούν 11 δισ. ευρώ, ενώ 16.000 επιχειρήσεις οφείλουν συνολικά 98,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων 28,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 6.000 δάνεια βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο».