15:04 09/09
Η Γαλλία δανείζεται για πρώτη φορά ακριβότερα από την Ιταλία - Το ΥΠΟΙΚ βλέπει έλλειμμα κοντά στα επίπεδα της κρίσης
Χωρίς περικοπές στον προϋπολογισμό το έλλειμμα θα σκαρφαλώσει στο 6,1% το 2026.
Συρρικνώθηκε το έλλεμμα της κεντρικής διοίκησης στο 11μηνο του 2014, ενώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 2,605 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2014 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 2,842 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 9,964 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.
Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 41,858 δισ. ευρώ, από 41,638 δισ. ευρώ πέρυσι. Σε αυτά περιλαμβάνεται ποσό ύψους 1,310 δισ. ευρώ από αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, ενώ δεν περιλαμβάνονται 62 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.
Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 1,012 δισ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και δαπάνες ύψους 451 εκατ. ευρώ που αφορούν τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, διαμορφώθηκαν σε 44,166 δισ. ευρώ, από 52,080 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2013.
Το ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού (πλεόνασμα 2,605 δισ. ευρώ) παραμένει πλεονασματικό εάν συμπεριληφθούν τα έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος και αφαιρεθούν έσοδα από την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, καθώς και δαπάνες που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.