Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Δεκ-2014 12:21

  Πηγές ΥΠΟΙΚ: Έμμεση αποδοχή πρότασης συμπληρωματικών μέτρων

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:06 

  Σε έμμεση αποδοχή του δημοσιεύματος για επιστολή της κυβέρνησης προς την τρόικα η οποία περιλαμβάνει νέα μέτρα προχώρησαν πηγές του ΥΠΟΙΚ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πρόκειται για μία «υποθετική περίπτωση» η οποία ωστόσο δεν «πρόκειται να συμβεί ούτε φέτος όπως δεν συνέβη και την προηγούμενη διετία. 

  Η απάντηση έρχεται σε συνέχεια δημοσιεύματος της Καθημερινής το οποίο κάνει λόγο περί μέτρων 980 εκατ. ευρώ για κάλυψη του δημοσιονομικού «κενού» το 2015. Πέρα από την αύξηση του ΦΠΑ στο 13% στα ξενοδοχεία και παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό, νοσοκομειακή, περίθαλψη, 100 δόσεις χρεών και... λοταρία για αποδείξεις, περιλαμβάνουν και πακέτο πιθανών πρόσθετων μέτρων που θα αποφασιστούν το 2015 αν κριθεί αναγκαίο, περιλαμβανομένης  αύξησης -ξανά- της έκτακτης εισφοράς. 

  Ειδικότερα, πηγές του ΥΠΟΙΚ σχολιάζοντας τις αναφορές ότι «δήθεν η Κυβέρνηση πρότεινε και νέα δημοσιονομικά μέτρα στην Τρόικα για να καλύψει πιθανό κενό του προϋπολογισμού, διευκρινίζουν ότι: 

  «Η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων είναι κοινή υποχρέωση για όλες τις χώρες που βρίσκονταν και βρίσκονται σε πρόγραμμα, αλλά και για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης που δεσμεύονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Συνεπώς η υποχρέωση κάλυψης πιθανού δημοσιονομικού κενού υφίσταται ανεξαρτήτως αξιολόγησης, ο δε σχετικός όρος ίσχυε για όλα τα προηγούμενα χρόνια και υπάρχει και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2014. Η Τρόικα συνεχίζει να ζητά πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα θεωρώντας ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Η ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί ότι όπως τα προηγούμενα χρόνια οι προβλέψεις μας επαληθεύτηκαν, έτσι και τώρα δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό.  Αυτή είναι η σημαντικότερη διαφορά μας στη διαπραγμάτευση.

  Στην υποθετική  περίπτωση που επαληθεύονταν οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις της Τρόικας, εντοπίζονται οι περιοχές από τις οποίες θα μπορούσε να καλυφθεί τυχόν διαφορά. Αυτή η υποθετική περίπτωση, όμως, δεν πρόκειται να συμβεί ούτε και τώρα».

  Κληρώσεις δώρων για συγκέντρωση αποδείξεων

  Ένα πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα μέτρο για να αναβιώσει το κίνημα των αποδείξεων και να τονώσει τα έσοδα από το ΦΠΑ επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών.

  Στην επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης προς την τρόικα με τα προτεινόμενα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού «κενού» του 2015, περιλαμβάνεται και το πρόγραμμα @podeixi το οποίο θα πρoβλέπει την κλήρωση δώρων ή χρηματικών ποσών με βάση τους μοναδικούς αριθμούς που αναγράφονται σε κάθε απόδειξη που εκδίδεται από ταμειακή μηχανή. Μάλιστα, στο e-mail του κ. Χαρδούβελη αναφέρεται ότι από το συγκεκριμένο μέτρο προβλέπονται έσοδα τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ ετησίως και αναφέρεται η επιτυχημένη εφαρμογή του μέτρου σε τουλάχιστον τρεις χώρες (Πορτογαλία, Σλοβακία, Μάλτα) όπου επετεύχθη αύξηση των εσόδων τουλάχιστον κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως.

  Στην πράξη οι φορολογούμενοι θα ζητούν αποδείξεις από όλες τις συναλλαγές τους οι οποίες θα εκδίδονται από ταμειακή μηχανή και 1 φορά το μήνα ή σε πιο αραιά διαστήματα θα γίνεται κλήρωση δώρων (πχ αυτοκίνητα) ή χρηματικών ποσών.

  Η αύξηση των εσόδων θα προκύψει από την αύξηση της ζήτησης για αποδείξεις από τους φορολογούμενους κατά τις αγορές τους στα καταστήματα.

  Ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τις αποδείξεις που εκδίδονται χειρόγραφα από ελεύθερους επαγγελματίες πχ δικηγόρους, μηχανικούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, γιατρούς κ.α.

  "Ξηλώνουν" τη δυνατότητα ένταξης από τις 12 στις 100 δόσεις

  Μια δυσάρεστη έκπληξη για τους φορολογούμενους που έχουν ενταχθεί σε παλαιότερη ρύθμιση οφειλών (12 ή 48 δόσεις) κρύβει το e-mail προς την τρόικα που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

  Στη σχετική επιστολή το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει τους εκπροσώπους της τριμερούς ότι η κυβέρνηση προτίθεται να νομοθετήσει προκειμένου να μην είναι εφικτή η μεταφορά ενός οφειλέτη από παλαιότερη ρύθμιση στη νέα ρύθμιση των 72-100 δόσεων εφόσον αυτός επιλέγει περισσότερες δόσεις από αυτές που του απομένουν με την αρχική ρύθμιση.

  Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι εάν ένας φορολογούμενος είχε μπει το 2013 στη ρύθμιση των 48 δόσεων και του απομένουν άλλες 36 δόσεις, δεν θα μπορεί να επιλέξει περισσότερες από 36 δόσεων εντασσόμενος στη νέα ρύθμιση. Όπως ισχύει σήμερα η ρύθμιση των 100 δόσεων, ο συγκεκριμένος οφειλέτης μπορεί να πάρει έως και 100 δόσεις. Επίσης, σημειώνεται στην επιστολή ότι θα γίνει διόρθωση και του επιτοκίου, καθώς η παλιά ρύθμιση έχει επιτόκιο περίπου 8,5%, ενώ η νέα ρύθμιση έχει 4,56%. Δηλαδή, όποιος μεταφερθεί στη νέα ρύθμιση, στην πράξη θα δει μείωση του επιτοκίου του.

  Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών επιχειρηματολογεί εναντίον της θέσπισης περιουσιασκών και εισοδηματικών κριτηρίων για την ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων, καθώς, όπως σημειώνει, θα υπάρξουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και προβλήματα στον έλεγχο των στοιχείων που θα δηλώνουν οι φορολογούμενοι (καταθέσεις κλπ) και έτσι θα χαθούν πολύτιμα έσοδα.

  Διαβάστε ακόμη: 

  *
  Η κυβέρνηση αισιοδοξεί και... περιμένει 
  *
  Περιμένει στο... ακουστικό η Αθήνα

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ