Της Νένας Μαλλιάρα
Στην καταναλωτική πίστη από τη στεγαστική μεταφέρεται πλέον ο σκληρός ανταγωνισμός των τραπεζών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ετοιμάζεται να λανσάρει καταναλωτικό δάνειο με επιτόκιο 3%.
Μέχρι στιγμής, το χαμηλότερο επιτόκιο καταναλωτικού δανείου είναι αυτό της Citibank, σταθερό 3,25%. Πρόκειται για δάνειο μέχρι 1.500 ευρώ, διάρκειας ενός έτους.
Γενικότερα, στην αγορά κυκλοφορούν δάνεια που καλύπτουν κάθε εξειδικευμένη καταναλωτική ανάγκη, ενώ τα τμήματα μάρκετινγκ των τραπεζών προσπαθούν να διαφοροποιήσουν ακόμη περισσότερο τα προϊόντα τους, σχεδιάζοντάς τα με βάση όχι μόνο συγκεκριμένες καταναλωτικές δαπάνες (όπως π.χ. οι ανάγκες θέρμανσης που ήρθε να καλύψει η Citibank με το 3,25%), αλλά με βάση συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Το κάθε νέο διαφοροποιημένο προϊόν συνοδεύεται και από χαμηλότερο επιτόκιο.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αφορούν στα σταθερά επιτόκια καταναλωτικών δανείων διάρκειας 1 – 5 ετών, το μέσο επιτόκιο δανεισμού στην Ελλάδα ανέρχεται στο 9% έναντι 6,26% στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ειδικότερα, το σταθερό επιτόκιο καταναλωτικού δανείου στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 9,01%, με αμέσως υψηλότερα επιτόκια στην Ισπανία (8,39%), στην Ιταλία (8,14%), στο Βέλγιο (7,53%), στη Γαλλία (6,08%), στο Λουξεμβούργο (5,67%), στη Γερμανία (5,29%) και στην Αυστρία (5,26%).
Στην Ελλάδα, με χαμηλότερα επιτόκια προσφέρονται τα δάνεια γάμου (επιτόκιο γύρω στο 9%, για ποσά έως 60.000 ευρώ και με διάρκεια έως 5 χρόνια), τα δάνεια φυσικού αερίου (με επιτόκιο γύρω στο 8%, για ποσά μέχρι 15.000 ευρώ), διακοποδάνεια – εορτοδάνεια, δάνεια αγοράς αυτοκινήτου ή σκάφους (όλα αυτά με επιτόκια που διαφοροποιούνται ανά τράπεζα μέχρι και κατά 2 – 3 μονάδες).
Στην πράξη, τρεις είναι οι κατηγορίες καταναλωτικών δανείων που διαφημίζουν οι τράπεζες: α) καταναλωτικά με εξασφάλιση ακίνητη περιουσία του δανειολήπτη, τα οποία έχουν επιτόκια αντίστοιχα με αυτά των στεγαστικών δανείων, β) δάνεια μεταφοράς υπολοίπου και γ) δάνεια για την κάλυψη εξειδικευμένων καταναλωτικών αναγκών. Κυρίαρχη τάση στην αγορά είναι η λήψη καταναλωτικών δανείων για την τακτοποίηση χρεών από άλλα δάνεια και πιστωτικές κάρτες.
Καθώς τα δάνεια αυτά δίνονται με χαμηλότερα επιτόκια αποτελούν πόλο έλξης των δανειοληπτών, οι οποίοι όμως πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί δεδομένου ότι στα καταναλωτικά δάνεια οι δόσεις είναι τοκοχρεωλυτικές. Αυτό σημαίνει ότι αν υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή 3 ή 4 δόσεων, ο δανειολήπτης θα μπλεχτεί στα γρανάζια εισπρακτικών εταιριών και του "Τειρεσία", μπαίνοντας στη μαύρη λίστα των κακοπληρωτών.
Σημειώνεται ότι τα χρέη των νοικοκυριών σε καταναλωτικά δάνεια και κάρτες έχουν ξεπεράσει τα 25 δισ. ευρώ. Ο δανεισμός μέσω καρτών ακολουθεί φθίνουσα πορεία (στα 7,75 δισ. ευρώ τα υπόλοιπα μέσω πιστωτικών καρτών, ενώ οφειλές περίπου 1 δισ. ευρώ έχουν τιτλοποιηθεί). Στα 12 δισ. ευρώ κινούνται να υπόλοιπα των προσωπικών δανείων (δάνεια χωρίς δικαιολογητικά) και άλλα 5 δισ. ευρώ είναι τα υπόλοιπα καταναλωτικών δανείων με δικαιολογητικά.