Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Αυγ-2014 09:09

  "Θρίλερ" στον Ιππόδρομο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Σε νέες ατραπούς είναι πιθανόν να οδηγηθεί ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση του δικαιώματος αποκλειστικής διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα για περίοδο 20 ετών, έπειτα από την κατάθεση επίσημης προσφοράς από το fund Global Family Partners κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» της διαδικασίας.

  Το Global Family Partners (GFP) επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του όσα ανέφερε πρώτο χθες το Capital.gr περί δύο προσφορών στο πλαίσιο του διαγωνισμού, χαρακτηρίζοντας την πρόταση του προς το ΤΑΙΠΕΔ ως «εξαιρετική”, η οποία θα δημιουργήσει «σημαντικό όφελος για τους Έλληνες φορολογούμενους».

  Στο κείμενο που δημοσιοποίησε το fund τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως η GFP ενημέρωσε γραπτώς το ΤΑΙΠΕΔ για το ενδιαφέρον του να αποκτήσει το αποκλειστικό δικαίωμα διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα, έχοντας την υποστήριξη των επενδυτών που μετέχουν στο fund. Στην ίδια ανακοίνωση ο Nikolaj Albinus, managing partner της GFP εκφράζει την πεποίθησή του πως η «εξαιρετική προσφορά» αν γίνει αποδεκτή θα είναι, όπως αναφέρθηκε, επωφελής για τους Έλληνες φορολογούμενους.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του fund για την 20ετή άδεια διεξαγωγής ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα ανέρχεται στα επίπεδα των 40 εκατ. ευρώ. Πάντως, η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για την υποβολή δεσμευτικής πρότασης από την Intralot, εκ των πραγμάτων μεταφράστηκε σε αποκλεισμό της πρότασης του GFP, με κύκλους του Ταμείου να επικαλούνται «μη τήρηση της διαδικασίας».

  Το ενδιαφέρον, πλέον, εντοπίζεται, σύμφωνα με παρατηρητές της υπόθεσης, στο κατά πόσον θα υπάρξει αντίδραση από πλευράς GFP στον «αποκλεισμό» του, εάν αυτή η αντίδραση θα μπορέσει να σχετιστεί με το ύψος του τιμήματος που κατέβαλε η Intralot, τι θα αποφανθούν οι χρηματοοικονομικοί και νομικοί σύμβουλοι του Ταμείου και τι θα πράξει η – υπό μεταβατικό καθεστώς – διοίκησή του για την παραχώρηση της άδειας.

  Επίσης, πέραν του ότι ένας ακόμη διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ βαίνει προς ολοκλήρωση με μία μόνον δεσμευτική προσφορά, αφού το κατά ορισμένους φαβορί σχήμα των PMU-Phumelela δεν προχώρησε στην υποβολή πρότασης (αντιδρώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ύψος του τιμήματος – το οποίο σημειωτέον αρχικά ήταν σημαντικά υψηλότερο – για τη χρήση των εγκαταστάσεων του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο), εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι μεταξύ των partners του Global Family Partners συμπεριλαμβάνεται (με την ιδιότητα του relationship partner) ο πρωτότοκος γιός του τέως βασιλέα της Ελλάδας, Παύλος.

  Σημειώνεται πως η η Global Family Partners είχε πέρυσι δημοσιοποιήσει, στο πλαίσιο του επενδυτικού φόρουμ του Χ.Α. στη Ν. Υόρκη,  την πρόθεσή της να προχωρήσει στη δημιουργία επενδυτικού κεφαλαίου που θα τοποθετείται αποκλειστικά σε ελληνικά assets και επιχειρήσεις, με στόχο την εισαγωγή του στο Χρηματιστηρίο Αθηνών.

  Το επενδυτικό σχήμα της GFP, όπως είχε γίνει γνωστό, θα ονομάζονταν Ηellenic Investment Fund με στόχο να υλοποιήσει τοποθετήσεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο, τις υποδομές και την αγορά των τυχερών παιχνιδιών, χωρίς να αποκλείονται επιμέρους κινήσεις σε assets και δραστηριότητες που εμφανίζουν ενδιαφέρον, όπως για παράδειγμα η ενέργεια και η διαχείριση απορριμμάτων.

  Σε ό,τι αφορά την Intralot, δεδομένο αποτελεί πως βρίσκεται κοντά στην απόκτηση ενός σημαντικού asset στην Ελλάδα, κάτι που θα εδραιώσει έτι περαιτέρω την παρουσία της στην εγχώρια αγορά τυχερών παιχνιδιών. Η εταιρεία, πέραν των άλλων, έχει και απαιτήσεις που σύμφωνα με την Eurobank Sec. ξεπερνούν τα 20 εκατ.ευρώ από τον ΟΔΙΕ και σχετίζονται με τη συντήρηση των τεχνολογικών συστημάτων και παροχή λειτουργικών υπηρεσιών προς τον Οργανισμό.

  Σημειώνεται, τέλος πως όπως προβλέπουν οι όροι παραχώρησης της άδειας, ο ανάδοχος του διαγωνισμού εκτός του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος, θα έχει τη δυνατότητα να συνάψει μια χωριστή σύμβαση μίσθωσης (leasing) προκειμένου να διεξάγει ιπποδρομίες στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο. H σύμβαση παραχώρησης θα είναι απαλλαγμένη από κάθε υποχρέωση σχετική με τον ΟΔΙΕ, ενώ ο επενδυτής δεν θα υποκαθίσταται ως διάδοχος στο ενεργητικό ή το παθητικό της περιουσίας του ΟΔΙΕ ούτε θα φέρει οποιαδήποτε από τις υποχρεώσεις του Οργανισμού. 

  Ο ΟΔΙΕ μετά την νέα παράταση που δόθηκε, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014 θα πρέπει να έχει τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει κενό ανάμεσα στη διακοπή της λειτουργίας της ΟΔΙΕ Α.Ε. και την έναρξη λειτουργίας του παραχωρησιούχου.


  nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ