Το “πράσινο φως” για τα σχέδια αναδιάρθρωσης, βάσει των οποίων θα “τρέξουν” τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες οι διοικήσεις των Τρ. Πειραιώς και Εθνικής.
Τα επικαιροποιημένα σχέδια έχουν υποβληθεί προς έγκριση, μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και τη σχετική διαβούλευση μεταξύ των τραπεζικών διοικήσεων και των κοινοτικών στελεχών, στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGComp) και πλέον αναμένεται η τελική έγκριση.
Η υλοποίηση των συγκεκριμένων πλάνων είναι εξαιρετικά σημαντική, αφενός γιατί η ΕΚΤ δέχτηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, να τα λάβει υπόψη στη διαδικασία συνολικής αξιολόγησης που ήδη “τρέχει” και θα καταλήξει στα stress tests του Οκτωβρίου και αφετέρου διότι η πιστή τους εφαρμογή θα “ξεκλειδώσει” μία σειρά καθοριστικών εξελίξεων.
Οι εγχώριοι πιστωτικοί όμιλοι έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο κινήσεων αναδιάρθρωσης σε αντάλλαγμα της κρατικής βοήθειας που έλαβαν στην πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης από το “πακέτο” των 50 δισ. ευρώ για τον τραπεζικό κλάδο. Η μείωση των λειτουργικών δαπανών, η πώληση ζημιογόνων θυγατρικών και μη αμιγώς τραπεζικών δραστηριότητων αποτελούν μερικές μόνο δεσμεύσεις οι οποίες θα πρέπει να τηρηθούν και να υλοποιηθούν μέχρι το 2018.
Στο μεταξύ, όσο διαρκεί η υλοποίησή τους οι τράπεζες υπόκεινται σε συγκεκριμένους περιορισμούς, όπως η μη διανομή μερίσματος. Για το συγκεκριμένο, ωστόσο, θέμα ανώτερα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι όταν έρθει η ώρα και αποφασίσουν να διανείμουν μέρισμα θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν τη συγκατάθεση της DGComp, αφού πρώτα αποδείξουν ότι οι τράπεζες είναι κεφαλαιακά ισχυρές και τα σχέδια αναδιάρθρωσης εφαρμόζονται πιστά.
Όπως, ωστόσο, εξηγούν πηγές από τις Βρυξέλλες, τα σχέδια αναδιάρθρωσης δεν είναι “στατικά” και δεν αποκλείεται να προσαρμοστούν εκ νέου στο μέλλον, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Αυτό θα μπορούσε να γίνει, στην περίπτωση που προκύψουν επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες στα stress tests του Οκτωβρίου – οπότε και θα απαιτηθεί ένα capital plan για την κάλυψή τους, το οποίο ενδεχομένως να αλλάξει τον σχεδιασμό. Θα μπορούσαν, επίσης, θα τροποποιηθούν στην περίπτωση που η οικονομία ανακάμψει ταχύτερα του αναμενόμενου και οι πιστωτικοί όμιλοι εμφανίσουν σημάδια βιώσιμης κερδοφορίας.