Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Ιουλ-2014 09:00

  Ρεύμα με … δελτίο από απόψε

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:43

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Από απόψε τα μεσάνυχτα ξεκινάει η απεργία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, με τους συνδικαλιστές να έχουν διαμηνύσει ότι προτίθενται να θέσουν εκτός λειτουργίας μονάδες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δε θα υπάρχει όλη η διαθέσιμη ισχύς από το παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ και ότι θα υπάρξουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Με το μέχρι στιγμής σχεδιασμό που γίνεται από το διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ΑΔΜΗΕ, θα είναι κρίσιμο να υπάρχουν 2GW θερμικών μονάδων κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ούτως ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος και γενικού μπλακ άουτ, το οποίο και θα προκαλούσε τεράστια ζημιά στην οικονομία. 

  Εκείνο που αναμένεται να συμβεί σε περίπτωση που βγουν εκτός λειτουργίας μονάδες, είναι να υπάρξει μια οργάνωση της ζήτησης: καταρχάς θα υπάρξει συμφωνία με τους βιομηχανικούς καταναλωτές να μην καταναλώσουν ρεύμα. Στη συνέχεια εάν υπάρξει πρόβλημα θα οργανωθούν σε συνεργασία με το ΔΕΔΔΗΕ προγραμματισμένες περιοκοπές φορτίων, ανάλογα με το διαθέσιμο φορτίο.

  Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα: θα υπάρχουν διαθέσιμα 2500 MW από τις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Θα υπάρχουν στη διάρκεια της ημέρας ακόμη περίπου 2000 με 2500MW από φωτοβολταϊκά καθώς επίσης και περίπου 300MW από αιολικά. 

  Επίσης έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν και εισαγωγές ρεύματος.

  Αυτό πρακτικά μεταφέρει το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες με το πιο κρίσιμο δίωρο να είναι μεταξύ 8 και 10 το βράδυ.

  Σημειώνεται ότι το κόστος υποκατάστασης των μονάδων που θα τεθούν εκτός λειτουργίας, υπολογίζεται ότι φτάνει για τη ΔΕΗ τα 3 έως 5 εκατ. ευρώ ημερησίως και αφορά σε χαμένους τζίρους, αγορές ενέργειας από τρίτους και εισαγωγές, ανάλογα βεβαίως με το πόσες μονάδες θα βγουν εκτός.

  Πάντως, η προσπάθεια της ΓΕΝΟΠ να υπάρξει μια γενικότερη κοινωνική αντίδραση απέναντι στο πλάνο δημιουργίας και πώλησης της μικρής ΔΕΗ, δε φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση, τουλάχιστον σε επίπεδο συμμετοχής στα συλλαλητήρια, που ως τώρα ήταν τουλάχιστον υποτονική. Βεβαίως οι συνδικαλιστές φιλοδοξούν η εικόνα αυτή να αλλάξει απόψε στο Αμύνταιο της Φλώρινας, όπου βρίσκεται και το ένα από τα δύο λιγνιτικά συγκροτήματα που θα ιδιωτικοποιηθεί. 

  Παρών στην προσπάθεια να κλιμακωθούν και να «βγουν» εκτός ΔΕΗ οι αντιδράσεις, δηλαδή να έχουν ανταπόκριση και στην κοινωνία, θα είναι σήμερα και ο πρόεδρος του Σύριζα Α. Τσίπρας, ο οποίος θυμίζουμε έχει ζητήσει να δημιουργηθεί ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο, με στόχο να παραμείνει η ΔΕΗ σε ποσοστό 51% στο Δημόσιο και να μην προχωρήσει το σχέδιο πώλησης του 30%, με τη δημιουργία και δεύτερης καθετοποιημένης εταιρείας στην αγορά ηλεκτρισμού. 

  Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου, το οποίο ξεκινά να συζητείται σήμερα στη βουλή, στην αρμόδια επιτροπή παραγωγής και εμπορίου, με τη διαδικασία στην ολομέλεια να ακολουθεί. Όλα δείχνουν πάντως ότι υπάρχει κυβερνητική συμφωνία και ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί χωρίς προβλήματα, μετά τις τεχνικού χαρακτήρα διευκρινιστικές αλλαγές στις οποίες κατέληξε το κυβερνητικό στρατόπεδο.

  Πυρετός συσκέψεων στο ΥΠΕΚΑ

  Σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση όπως διαμορφώνεται με την επικείμενη απεργία της ΓΕΝΟΠ και προκειμένου να καταρτιστεί πλάνο ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις για το ηλεκτρικό σύστημα. 

  Στη σύσκεψη υπό τον Μ. Παπαγεωργίου, συμμετέχουν επίσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Γιάννης Γιαρέντης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Γιώργος Κόλλιας.

  Στόχος είναι να διασφαλιστεί η επάρκεια ισχύος στο σύστημα και να αποφευχθεί η πιθανότητα ενός μπλακ άουτ, σε περίπτωση που οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ προχωρήσουν σε αποκλεισμό και κλείσιμο μονάδων.

  Όπως έχει αποκαλύψει το Capital.gr σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ για να αποφευχθούν τα χειρότερα θα πρέπει οπωσδήποτε να διατηρηθούν σε λειτουργία τουλάχιστον 2000 MW ισχύος μονάδων βάσης (λιγνιτικά) αλλά και υδροηλεκτρικά κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Εάν συμβεί αυτό τότε δεν υπάρχει κίνδυνος για την ευστάθεια του συστήματος και εκείνο που θα συμβεί είναι ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των μονάδων της ΔΕΗ, των ιδιωτών και των ΑΠΕ να υπάρξει πρόγραμμα περιορισμένων προγραμματισμένων περικοπών φορτίου. 

  Επίσης είναι πολύ πιθανό στη σύσκεψη να ληφθεί απόφαση για να περιοριστεί η ζήτηση από μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές.

  Ταυτόχρονα σχεδιάζεται να υπάρξουν και εισαγωγές ρεύματος.

  Θυμίζουμε ότι οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες εναντίον του νομοσχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ ξεκινούν απόψε στις 12 η ώρα το βράδυ.

  Διαβάστε ακόμη: 

  *
  Α. Τσίπρας: Εθνικό έγκλημα η πώληση της ΔΕΗ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων