Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 28-Ιουν-2014 10:07

  Το project που θα "ενώσει" ενεργειακά Ελλάδα και Κύπρο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η ελληνική πρόταση μεταξύ των εκλεκτών της ενδιάμεσης λύσης

  Από τον Χάρη Φλουδόπουλο

  Την πρώτη εικονική ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου, με τη δημιουργία μιας γέφυρας φυσικού αερίου, φιλοδοξεί να δημιουργήσει η κοινοπραξία των ομίλων Μυτιληναίος, Motor Oil Hellas, ΜΕΤΚΑ και Trafigura.

  Όπως προβλέπει η πρόταση που έχει καταθέσει η κοινοπραξία και θα κριθεί στον επόμενο γύρο του διαγωνισμού της ΔΕΦΑ, μαζί με τον πλωτό σταθμό αεριοποίησης (FSRU) που θα κατασκευαστεί στην Κύπρο, θα αξιοποιηθεί ταυτόχρονα η υποδομή της Ρεβυθούσας στην Πάχη Μεγάρων, ώστε να δημιουργηθούν συνέργειες μέσω μιας virtual σύνδεσης. Η σύνδεση αυτή θα εξασφαλίσει σημαντικές οικονομίες κλίμακας και μείωση του κόστους του φυσικού αερίου που θα αγοράζεται και θα καταναλώνεται στην Κύπρο.

  Αυτός, άλλωστε, είναι και ο βασικός στόχος της ελληνικής πρότασης, που συνοδεύεται από τη σφραγίδα του μεγαλύτερου trader εμπορευμάτων στον κόσμο (Trafigura), αλλά και από συμμαχίες με παγκόσμιας εμβέλειας παίκτες στην αγορά των LNG carriers καθώς και της παραγωγής φυσικού αερίου.

  Δηλαδή να εξασφαλιστεί μια εξαιρετικά ανταγωνιστική λύση για το φυσικό αέριο της Κύπρου, ώστε να επιτευχθεί μείωση του κόστους ενέργειας και ταυτόχρονα να αντληθούν σημαντικές υπεραξίες συνολικά για την κυπριακή οικονομία.

  Το εμπορικό κριτήριο θα είναι και το καθοριστικό για την επιλογή της λύσης, στον διαγωνισμό που διενεργείται από τη Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου, η οποία σε πρώτη φάση εξέτασε την οικονομική και τεχνική επάρκεια των συνολικά τεσσάρων προσφορών που κατατέθηκαν.

  Στην επόμενη φάση οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να τεκμηριώσουν τη δυνατότητα μείωσης του συνολικού κόστους και να αποσαφηνίσουν το εμπορικό σκέλος της πρότασής τους.

  Όπως εκτιμούν πηγές της αγοράς, η συμμετοχή και η αναγνώριση της τεχνικής και οικονομικής επάρκειας της ελληνικού χρώματος κοινοπραξίας επιβεβαιώνουν ότι η M&M Gas αναδεικνύεται σε περιφερειακό παίκτη της αγοράς ενέργειας, που μπορεί να εγγυηθεί την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου και ταυτόχρονα, μέσω των ισχυρών συμμαχιών με καταξιωμένους συνεταίρους, έχει τα εχέγγυα να κατασκευάσει, να παραδώσει και να λειτουργήσει τη λύση που έχει δεσμευτεί στο πλαίσιο του διαγωνισμού.

  Κάλυψη αναγκών

  Ο διαγωνισμός της Κύπρου αφορά την επιλογή μιας ολοκληρωμένης πρότασης για την κάλυψη των εμπορικών αναγκών προμήθειας, αλλά και των απαραίτητων υποδομών για παράδοση φυσικού αερίου στο ενεργειακό κέντρο του Βασιλικού για διάστημα 10 ετών, αρχής γενομένης από την 1 η Ιανουαρίου 2016. Αφορά, δηλαδή, το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κύπρου.

  Στον διαγωνισμό συμμετέχουν συνολικά 4 κοινοπραξίες: Η ολλανδική Vitol, με πρόταση για πλωτή μονάδα αεριοποίησης, η κοινοπραξία των M&M Gas (Motor Oil Hellas και Μυτιληναίος), ΜΕΤΚΑ και Trafigura, για πλωτό σταθμό FSR, η κοινοπραξία CGas των Socar, δύο εταιρειών από Μάλτα και της JP Άβαξ, που προτείνουν χερσαίο τερματικό με πλωτή αποθήκη, και η ισραηλινή Delek με τη θυγατρική της Avner, που εισηγούνται τροφοδοσία με αγωγό από το κοίτασμα του Tamar.

  * Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 21ης Ιουνίου

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων