Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Απρ-2014 15:00

  Διπλή "ανάσα" ρευστότητας για τον όμιλο της Εθνικής

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:43

  του Κωνσταντίνου Μαριόλη

  Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικασία έκδοσης ομολογιακού δανείου της Εθνικής Τράπεζας, με την απόδοση του ύψους 750 εκατ. ευρώ πενταετούς τίτλου να διαμορφώνεται στο 4,5%. H ομολογιακή έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά τρεις φορές, με τις προσφορές να ξεπερνούν κατά πολύ τα 2 δισ. ευρώ και να φτάνουν έως τα 2,25 δισ. ευρώ, ενώ το κουπόνι του ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375%.

  Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: "Η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε έκδοση ομολόγου κύριου χρέους (senior unsecured bond) ύψους €750 εκατομμυρίων, 5ετούς διάρκειας. Το βιβλίο προσφορών για την έκδοση υπερκαλύφθηκε σήμερα περί τις 3 φορές. Η απόδοση του ομολόγου κατά την έκδοση διαμορφώθηκε στο  4.50% ενώ το τοκομερίδιο  θα είναι 4.375%. Η τιμή έκδοσης του ομολόγου ορίστηκε στο 99,451%. Συντονιστές έκδοσης  ήταν οι τράπεζες Bank of America Merrill Lynch, Citi, Goldman Sachs, HSBC και Morgan Stanley".

  Εκδοση ομολόγου και από την Finansbank

  Την ίδια ώρα, η τουρκική θυγατρική της ΕΤΕ, Finansbank, προχωρά και αυτή σε ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της έκδοσης ομολόγου. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι η έκδοση θα είναι της τάξης των 500 εκατ. δολαρίων ενώ η διοίκηση της Εθνικής έχει δώσει ήδη εντολή στις HSBC, Standard Chartered, Citi και Morgan Stanley να συντονίσουν την έκδοση. Το βιβλίο προσφορών εκτιμάται ότι θα ανοίξει το αργότερο αύριο.

  Με αυτό τον τρόπο η Εθνική ολοκληρώνει επιτυχώς την επιστροφή της στις αγορές μετά από σχεδόν πέντε χρόνια, ενώ όπως επισημαίνουν τραπεζικού κύκλοι, είναι η πρώτη φορά που η απόδοση ενός εταιρικού ομολόγου είναι χαμηλότερη της αντίστοιχης του δημοσίου.

  Νωρίτερα, το Capital.gr μετέδιδε τα εξής: Ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία έκδοσης πενταετούς ομολογιακού δανείου ύψους 750 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα, με το βιβλίο προσφορών να κλείνει το απόγευμα στο Λονδίνο.  Σύμφωνα με πληροφορίες, το ισχυρό ενδιαφέρον των επενδυτών για εταιρικά ομόλογα της περιφέρειας έχει επιβεβαιωθεί και στη περίπτωση της Εθνικής, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για επιτόκιο αρκετά χαμηλότερο από αυτό που δανείστηκε το δημόσιο (4,95%).

  Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 4% και ίσως λίγο υψηλότερα, ενώ αναλυτές με γνώση της διαδικασίας κάνουν λόγο για σημαντική υπερκάλυψη της έκδοσης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ημερομηνία διακανονισμού για το ομόλογο είναι η 30η Απριλίου 2014 και η ημερομηνία ωρίμανσης η 30η Απριλίου του 2019. Το ομόλογο είναι “senior unsecured”, διαπραγματεύσιμο στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου και θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο. Συντονιστές  της έκδοσης είναι οι BofML, Citi, Goldman Sachs, HSBC και Morgan Stanley.

  Σε συνέχεια ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Εθνική ανακοίνωσε τα εξής:

  «Σε συνέχεια ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Εθνική Τράπεζα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι στο πλαίσιο ενίσχυσης της μακροχρόνιας ρευστότητας της τράπεζας, προγραμματίζεται η έκδοση κοινού ομόλογου μέσω της θυγατρικής της, NBG Finance plc, πενταετούς διάρκειας, σταθερού επιτοκίου για ονομαστικό πόσο ύψους έως 750 εκατομμύρια ευρώ.

  Το ομόλογο θα διατεθεί στην διεθνή αγορά (Reg S) και το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει αυθημερόν. Συντονιστές της έκδοσης θα είναι οι τράπεζες Bank of America Merrill Lynch, Citi, Goldman Sachs, HSBC και Morgan Stanley».

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων