18:41 11/09
Η Αργεντινή ενημέρωσε το ΔΝΤ ότι παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος spot
"Προσωρινή αντίδραση στη μεταβλητότητα της αγοράς".
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.38
Του Ηλία Μπέλλου
Σε όχημα ισχυρής ανάπτυξης, ευρωπαϊκή πύλη και παγκόσμιο κόμβο εμπορίου έχει αναδειχτεί ο Πειραιάς, υπογράμμισε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, κατά την επίσημη τελετή υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ της κινεζικής ZTE Corporation και της θυγατρικής της Cosco, PCT (Piraeus Container Terminal), που εγκαινιάζει τη λειτουργία του διαμετακομιστικού κέντρου (logistics hub) της κινεζικής τηλεπικοινωνιακής στους χώρους της Cosco στον Πειραιά.
Πρόκειται για υλοποίηση μέρους της συμφωνίας που είχε υπογραφεί στο Πεκίνο, μεταξύ της ZTE Corporation και της Ελληνικής Κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα, τον Μάιο του 2013.
Η δήλωση του Πρωθυπουργού, έχει ως εξής:
«Αγαπητέ φίλε κ. Πρέσβη, φίλε Captain Fu, κύριοι συνάδελφοι,
το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί ένα όχημα ισχυρής ανάπτυξης για ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι μια βασική πύλη εισόδου, είναι ένα διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο, συνδεδεμένο πια με τις σιδηροδρομικές υποδομές της Χώρας και επομένως, με την Ανατολική και την Κεντρική Ευρώπη. Έχει γίνει ένας πολύ σημαντικός παγκόσμιος κόμβος δικτύου μεταφορών. Η Ελλάδα ολοκληρώνει στρατηγικά σχέδια υποδομών και συνδυασμένων μεταφορών, που αναδεικνύουν συνέργειες, απελευθερώνουν επενδύσεις, ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της Χώρας μας. Σήμερα, χαιρετίζουμε την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της ZTE και της COSCO, δυο κολοσσών εταιρειών που αξιοποιούν αποτελεσματικά αυτές ακριβώς τις υποδομές και δραστηριοποιούνται με επιτυχία σε αυτό το καινούργιο πλαίσιο εμπιστοσύνης και σταθερότητας, που χτίζουμε σήμερα στη Χώρα μας.
Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί την πρώτη φάση μιας μακροπρόθεσμης επένδυσης- κι αυτό είναι το σημαντικό- η οποία εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περίπου γύρω στις 600 θέσεις εργασίας μέχρι την ολοκλήρωσή του. Οι επόμενες φάσεις της επένδυσης περιλαμβάνουν την κατασκευή κέντρου επισκευών και επιστροφών για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την μετεξέλιξη αργότερα αυτού του κέντρου σε γραμμή συναρμολόγησης- σε assembly line- όπως είχαμε συζητήσει με τον Πρόεδρο της ZTE εδώ στην Αθήνα πριν από περίπου 5 μήνες. Και θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο δημοσίως, διότι όπως και ο δικός μου ο λόγος, έτσι και ο δικός του ο λόγος ήταν αυτό που λέμε στην Ελλάδα “σπαθί”.
Τέτοιες επενδύσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας, που- θέλω να το πω άλλη μια φορά- παραμένει το πρώτο ζήτημα στην ατζέντα αυτής της Κυβέρνησης. Για την ανεργία δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Το μόνο “γιατρικό” της ανεργίας είναι αναπτυξιακές τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Αποτελεσματικές συνεργασίες. Δυναμικές κινήσεις, όπως είναι δυναμική κίνηση η σημερινή, προς όφελος μας. Κινήσεις που αναδεικνύουν και την εμπιστοσύνη πια της διεθνούς επενδυτικές κοινότητας, που σταθερά κερδίζει την εμπιστοσύνη αυτή η Ελληνική οικονομία.
Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς και τις δυο αυτές εταιρείες, που συμβάλλουν στην εξέλιξη του Πειραιά σε ένα πλέον από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ευρώπης. Και θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία σας σήμερα εδώ στην Ελλάδα. Είναι για εμάς μια πολύ μεγάλη χαρά, ικανοποίηση και μια διαβεβαίωση ότι θα προχωρήσουμε μαζί σε πλαίσιο μακροπρόθεσμο, όπως απαιτεί, άλλωστε, και το κύρος, το εκτόπισμα, η εμβέλεια της δικιάς σας εταιρείας. Σας ευχαριστούμε πολύ».
Κατά την παρέμβασή του ο Κινέζος πρέσβης Ζου Xiaoli, διατύπωσε το όραμά του να υλοποιηθούν σύντομα και άλλες επενδύσεις άλλων κινεζικών επιχειρήσεων τόσο στον Πειραιά όσο και ευρύτερα στην περιοχή της Ελλάδας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας που θα καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο για τα προϊόντα της ΖΤΕ προς 12 σημαντικές αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και συγκεκριμένα σε: Κροατία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Αυστρία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρο.
Η σημασία αυτής της συνεργασίας για τους δύο εταίρους, όπως επίσης και για την Ελλάδα, τονίστηκε από όλους τους ομιλητές κατά την έναρξη της εκδήλωσης. Ο κ. Zhou Jianfeng, Αντιπρόεδρος της ZTE δήλωσε: «Η σημερινή συμφωνία επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην ελληνική οικονομία και τη δέσμευσή της να επενδύσει στην ελληνική αγορά. Αποτελεί δε μέρος μιας μακροπρόθεσμης επένδυσης, η οποία εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει σημαντικό αριθμό, περίπου 400-600, θέσεων εργασίας μέχρι την ολοκλήρωσή του, που εκτιμάται σε περίπου τρία χρόνια από σήμερα. Οι επόμενες φάσεις της επένδυσης περιλαμβάνουν την κατασκευή Κέντρου Επισκευών και Επιστροφών για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την μετεξέλιξή του αργότερα σε γραμμή συναρμολόγησης (assembly line)».
Ο Captain Fu Cheng Qiu, Διευθύνων Σύμβουλος του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ Α.Ε.) δήλωσε:
«Εκτιμούμε ειλικρινά την παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, η οποία εκφράζει με κάθε τρόπο τόσο την προσωπική, όσο και την κυβερνητική στήριξή του, στην απόφαση μιας πολυεθνικής εταιρείας όπως η ZTE, να επιλέξει τον Πειραιά για την εγκατάσταση του κέντρου logistics της. Δουλεύοντας μαζί για έναν κοινό στόχο και βοηθώντας στην ανάπτυξη του λιμανιού, πιστεύουμε πως το λιμάνι του Πειραιά θα εξελιχθεί στον μεγαλύτερο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο, σε Κέντρο Logistics, αλλά και στην Νοτιοανατολική Πύλη για τα φορτία από και προς την Ευρώπη».
Στην τελετή που έλαβε χώρο στο κτήριο της Cosco στον Πειραιά συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, ο επικεφαλής της Cosco Fu Cheng Qiu, καθώς και δεκάδες κινέζοι αξιωματούχοι από την PCT, της Cosco και την ZTE.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η στρατηγική συμφωνία μεταξύ Cosco και ΖΤΕ για τη δημιουργία κέντρου διανομής των προϊόντων, μέσω του λιμανιού του Πειραιά, δημιουργεί μια νέα δυναμική και εξυπηρετεί έναν κεντρικό στόχο της κυβέρνησης για νέες θέσεις εργασίας και μετατροπής του Πειραιά σε διαμετακομιστικό κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επιπλέον χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιρειών, μια ακόμα ευχάριστη εξέλιξη, που αποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία μέρα με τη μέρα αποκτά αξιοπιστία στο διεθνές περιβάλλον για την προσέλκυση και άλλων σημαντικών επενδύσεων.
Διαβάστε ακόμα:
- Τα οφέλη μιας συμφωνίας που δεν θέλαμε
-Πως (και άλλοι) Κινέζοι ανασταίνουν τον Πειραιά