Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 10-Νοε-2006 09:45

    Τι θα ισχύσει για τον ενιαίο φόρο κατανάλωσης στο λιγνίτη

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου οικονομίας, που και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας για την απαλλαγή του λιγνίτη από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Η σχετική ρύθμιση, σύμφωνα με τα όσα εισηγείται η υπηρεσία, προβλέπει απαλλαγή από τον ΕΦΚ μόνο για το λιγνίτη που θα χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή.

    Προκειμένου πάντως να ισχύσει στην πράξη η απαλλαγή θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, η οποία πιθανόν θα προωθηθεί εντός του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η σχετική ρύθμιση θα απαλλάσσει από τον ΕΦΚ εκτός του λιγνίτη, το λιθάνθρακα και τον οπτάνθρακα.

    Σημειώνεται ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση δεν θα περιλαμβάνει την τύρφη, η οποία είναι χειρότερης θερμογόνου απόδοσης. Σήμερα η ΔΕΗ δεν διαθέτει μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με χρήση τύρφης αν και η ρύθμιση εφόσον τελικά προωθηθεί με τη συγκεκριμένη μορφή, θα καταστήσει μη συμφέρουσα την εκμετάλλευση σημαντικών κοιτασμάτων του συγκεκριμένου καυσίμου, σε περιοχές όπως στους Φιλίππους στη Δράμα. Πάντως το όφελος για τη ΔΕΗ από τη συγκεκριμένη ρύθμιση – όπως ήδη έχει γίνει γνωστό – φτάνει τα 105 εκ. €.

    Χάρης Φλουδόπουλος

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ