15:09 14/09
Ολοκληρώθηκε ο τέταρτος κύκλος σινοαμερικανικών συνομιλιών για εμπορική συμφωνία στη Μαδρίτη
Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τη Δευτέρα.
Την ανάγκη ολοκλήρωσης της νομοθέτησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης τονίζει η Eurobank Research.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει στο εβδομαδιαίο της δελτίο, η ελληνική κυβέρνηση για να ολοκληρώσει τις προαπαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να διευθετήσει τις εκκρεμότητες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, του σχεδίου για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, του σχεδίου για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ καθώς και τις ρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αγοράς καυσίμων.
Η παραπάνω προσπάθεια (με δεδομένους τους χρονικούς περιορισμούς) θα επιτρέψει την θετική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.
Η Eurobank επισημαίνει ότι η επιλογή της χρήσης των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ενέχει σημαντικό κίνδυνο αφού μπορεί τελικά αυτές να μην εγκριθούν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Ο κίνδυνος αυτός προφανώς έχει προεξοφληθεί από τους δανειστές και είναι πιθανόν να οδηγήσει σε τμηματική καταβολή της δόσης σε αναμονή της ψήφισης των παραπάνω Πράξεων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Οι αποφάσεις για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τη χρηματοδότηση της διετούς παράτασης της Ευρωζώνης αφορούν τους δανειστές μας (τις χώρες της Ευρωζώνης, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ). Οι καθυστερήσεις της ελληνικής κυβέρνησης χρησιμοποιήθηκαν μέχρι στιγμής ως πρόφαση για να μη ληφθούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις. Πλέον όμως το μεγαλύτερο μέρος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει ολοκληρωθεί και ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Η κρίση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία που βρίσκεται ήδη στον πέμπτο χρόνο ύφεσης και χωρίς ευοίωνες προοπτικές δεν επιτρέπει άλλες καθυστερήσεις.
Όπως σημειώνεται οι αγορές ήδη προεξοφλούν της επίτευξη λύσης στο ελληνικό ζήτημα. Τα περιθώρια επιτοκίου του 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου έναντι του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου (στις 1586,9 μβ στις 19/11/2012 από το χαμηλό των 1485.2 μβ στις 19/10/2012). Τα αντίστοιχα περιθώρια των ισπανικών ομολόγων συνεχίζουν την έντονα αυξητική τους πορεία εξαιτίας του κλίματος αβεβαιότητας σχετικά με την ένταξη της Ισπανίας στον ESM και της επερχόμενες εκλογές στην Καταλονία.
*Δείτε το εβδομαδιαίο δελτίο της Eurobank Research στη στήλη "Σχετικά αρχεία".