Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 24-Οκτ-2012 13:12

    N. Νανόπουλος: Οι υγιείς επιχειρήσεις θα στηρίξουν την ανάπτυξη

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:59

    του Κωνσταντίνου Μαριόλη

    Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για τις επιχειρήσεις και την εξωστρέφεια παρουσίασε σήμερα η Eurobank.

    Στόχος του προγράμματος είναι η πολύπλευρη και ολοκληρωμένη ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων, έτσι ώστε να συμβάλει στην αντιμετώπιση των δυσκολιών της συγκυρίας αλλά και να τις βοηθήσει να ανταποκριθούν με επιτυχία στις προκλήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού και των διεθνών αγορών.

    Στο πλαίσιο της παρουσίασης ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι εάν θέλει η χώρα να βγει από την κρίση, πρέπει να στηριχθεί στις υγιείς επιχειρήσεις. 

    Είναι συνειδητή επιλογή της Eurobank να στηρίξει και να ταυτιστεί με την επιχειρηματικότητα και στο καινούριο σχήμα, πρόσθεσε ο ίδιος. Επίσης ο κ. Καραμούζης ερωτηθείς για τη συμπεριφορά των επιχειρήσεων, σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 2,5 εκατ. ευρώ (ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε 10.000), που καθυστερούν τις υποχρεώσεις τους 90 ημέρες, διαμορφώνονται στο 15%-16% ενώ για τις μικρές επιχειρήσεις είναι ελαφρώς μεγαλύτερο.

    Η μισή Ελλάδα δεν έχει δανειστεί ποτέ, και από αυτούς που το έχουν κάνει, το 75% είναι ενήμεροι, συμπλήρωσε.

    Από την πλευρά του ο κ. Νανόπουλος, υπογράμμισε ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων είναι συνεπής. «Οι υγιείς επιχειρήσεις θα στηρίξουν την ανάπτυξη στο μέλλον» τόνισε ο ίδιος για να προσθέσει ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν πρωτοβουλίες στις τράπεζες για τη στήριξη των προβληματικών επιχειρήσεων.

    «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης είναι κομβικός προκειμένου να περάσουμε από την επώδυνη περίοδο της προσαρμογής και της εξυγίανσης, στην ελπιδοφόρα φάση της ανάπτυξης», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι «η δέσμη προϊόντων και πρωτοβουλιών που παρουσιάζουμε σήμερα, αντανακλά τη σταθερή δέσμευσή μας να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην προσπάθεια ανάταξης και επανεκκίνησης της οικονομίας μας και ανάδειξης των δημιουργικών της δυνάμεων.

    Όσον αφορά το πρόγραμμα των ολοκληρωμένων δράσεων για τις ανάγκες των εξωστρεφών επιχειρήσεων, αυτό αρθρώνεται γύρω από τέσσερις άξονες πρωτοβουλιών, για την παροχή σύγχρονων προϊόντων και υπηρεσιών.

    Πρώτον: Η τράπεζα προσφέρει σε επιχειρήσεις μια δέσμη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, τα οποία στοχεύουν στην οικονομική εξωστρέφεια. Αυτές αφορούν την προχρηματοδότηση με μείωση του επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης για απλή παραγγελία και 200 μονάδες βάσης για letter οφ credit.

    Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι η τράπεζα δίνει λύση στο πρόβλημα μη αποδοχής εγγυήσεων ελληνικών τραπεζών από τράπεζες του εξωτερικού, δίνοντας εγγυήσεις από συνεργαζόμενες διεθνείς τράπεζες. Δηλαδή, η Eurobank βρίσκεται σε συνεργασία με ξένες τράπεζες οι οποίες εκδίδουν εγγυητική επιστολή –στο όνομα της ξένης τράπεζας- με ένα τίμημα. Η σημασία της συγκεκριμένης ενέργειας οφείλεται στο γεγονός ότι σήμερα οι ξένοι ζητάνε μετρητά από ελληνικές επιχειρήσεις ενώ παλαιότερα έδιναν μέχρι και εξάμηνη πίστωση. Αυτό αφορά εισαγωγές πρώτων υλών.

    Δεύτερον, στο πλαίσιο του προγράμματος παρουσιάστηκε επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα το exportgate.gr, μία νέα μοναδική ηλεκτρονική πύλη διεθνούς δικτύωσης των ελληνικών επιχειρήσεων, για την προβολή και την προώθηση των προϊόντων τους σε νέες διεθνείς αγορές. Σημειωτέον όπως τόνισαν τα στελέχη της Eurobank, η πύλη αυτή είναι τόσο πρωτοποριακή που η Google θέλει να την κατατάξει στα success stories. Στο πλαίσιο αυτό η τράπεζα σε συνεργασία με το ΣΕΒ και όλους τους αρμόδιους φορείς, όπως διμερή επιμελητήρια, στηρίζει την προώθηση της ελληνικής εξαγωγικής δραστηριότητας.

    Η τρίτη πτυχή του προγράμματος, αφορά το τέταρτο κατά σειρά «GoInternational» το οποίο θα διοργανωθεί στη Μόσχα την άνοιξη του 2013 από τη Eurobankl, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται για το τέταρτο κατά σειρά GoInternational ενώ στις προηγούμενες τρεις διοργανώσεις σε Λευκωσία, Βελιγράδι και Βουκουρέστι, συμμετείχαν περισσότερες από 300 εξαγωγικές επιχειρήσεις, και έγιναν περισσότερες από 4.000 επιχειρηματικές συναντήσεις προώθησης εξαγωγών.

    Τέλος  η τράπεζα χτίζει γέφυρα επαφής ανάμεσα στην δυναμική επιχειρηματικότητα στον τραπεζικό τομέα, και την καινοτόμο επιστημονική δραστηριότητα, ολοκληρώνοντας με επιτυχία το δεύτερο διαγωνισμό, «Η Ελλάδα Καινοτομεί», τον οποίο συνδιοργανώνει με το ΣΕΒ.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ