Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 03-Ιουλ-2012 09:34

    "Προικισμένοι" οι μνηστήρες για τα πετρέλαια

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Χάρη Φλουδόπουλου

    Σοβαρές εταιρείες, με εμπειρία στον τομέα της έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και σε ορισμένες περιπτώσεις με διόλου ευκαταφρόνητο μέγεθος στην παγκόσμια αγορά, προσήλθαν στο χθεσινό διαγωνισμό opendoor, ο οποίος σημειολογικά ανοίγει την πόρτα της ελληνικής αγοράς πετρελαίου μετά από δεκαετίες αδράνειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τελευταίος γύρος παραχωρήσεων στην Ελλάδα έγινε το 1996 και έκτοτε η ελληνική αγορά παρέμενε ανενεργή.

    Χθες πάντως είχαμε μια πρώτη απτή απόδειξη του ενδιαφέροντος που υπάρχει αλλά και της αλλαγής των συνθηκών που έχουν συντελεστεί γύρω από το θέμα των πετρελαίων. Για παράδειγμα στον γύρο του 1996 στη ΒΔ Αιτωλοακαρνανία και Πελοπόννησο, που είχε παραχωρηθεί ως ενιαίο μπλοκ είχε εμφανιστεί μία εταιρεία (Triton). Αλλά και στα Ιωάννινα και στον Δ. Πατραϊκό (που είχαν παραχωρηθεί επίσης ως ενιαίο μπλοκ) είχε εμφανιστεί μία εταιρεία (Enterprise Oil). Και οι δύο απέτυχαν, καθώς στα Ιωάννινα εμφανίστηκαν τεχνικά προβλήματα, ενώ στον Πατραϊκό δεν έγινε καν γεώτρηση επειδή η Triton εξαγοράστηκε από την Amerada Hess και άλλαξε ο σχεδιασμός τους. 

    Χθες ωστόσο στο διαγωνισμό εμφανίστηκαν αξιόλογες και γνωστές εταιρείες, ιδιαίτερα στις κοινοπραξίες των δύο «ελληνικών» σχημάτων, όπου δηλαδή μετέχουν στην πρώτη η Energean Oil & Gas που εκμεταλλεύεται το μοναδικό ενεργό κοίτασμα στη χώρα στον Πρίνο και στη δεύτερη ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων.

    Για την επιτυχία αυτή, θα πρέπει να γίνει μια ιδιαίτερη μνεία στο στελεχιακό δυναμικό του ΥΠΕΚΑ και της αρμόδιας διεύθυνσης πετρελαϊκής πολιτικής, η οποία διεκπεραίωσε με επιτυχία το εγχείρημα του διαγωνισμού. Μάλιστα το γεγονός ότι ο διαγωνισμός αυτός ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε σε μια χρονική διάρκεια κατά την οποία πέρασαν από το ΥΠΕΚΑ τρεις διαφορετικές πολιτικές ηγεσίες (Γιάννης Μανιάτης που ξεκίνησε τη διαδικασία, Γ. Τσάλτας ως υπηρεσιακός και Λιβιεράτος, Καλαφάτης, Παπαγεωργίου που αποτελούν τη νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ) έδειξε ότι η δημόσια διοίκηση μπορεί υπό προϋποθέσεις να έχει συνέχεια, συνέπεια και αποτελεσματικότητα. 

    Energean

    Πραγματικά η μεγάλη έκπληξη στους ελληνικούς διαγωνισμούς προέρχεται από τη συμμετοχή σε όλες τις προσφορές της Energean και της Schlumberger (NYSE:SLB)  της μεγαλύτερης εταιρείας παροχής υπηρεσιών και τεχνολογίας στην αγορά υδρογονανθράκων. Η Schlumberger διαθέτει γραφεία στο Houston (έδρα), το Παρίσι και τη Χάγη, ενώ απασχολεί 113.000 άτομα σε 85 χώρες. Για το οικονομικό έτος 2011 τα λειτουργικά της έσοδα ανήλθαν σε $39,54 δισεκατομμύρια. H Schlumberger είναι ο technical partner των κοινοπραξιών.  Στις δύο περιοχές (Κατάκολο, Πατραϊκός) η Energean κατεβαίνει με την εταιρεία Trajan Oil & Gas, την εταιρεία που ιδρύθηκε από το γεωλόγο Michael Seymour, που είναι ο άνθρωπος πίσω από την ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος στην Αυστραλία από την εταιρεία Burmah Oil. Ο ίδιος έχει συνεργαστεί με τις εταιρείες Conoco, Kerr Mc Gee, ενώ έχει ιδρύσει τρεις εταιρείες που εξαγοράστηκαν από μεγάλες εταιρείες του κλάδου την Moray Petroleum (εξαγοράστηκε από την Saxon), την Teredo Petroleum (εξαγοράστηκε από την Cairn) και την Medusa Oil & Gas (εξαγοράστηκε από την Ramco).

    Τέλος στα Ιωάννινα, η Energean κατεβαίνει με την Petra, που είναι Καναδική εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης πετρελαίου, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Τορόντο. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε αναδυόμενες ή ανεξερεύνητες περιοχές κυρίως σε Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειο και Βόρειο Αφρική. 

    ΕΛΠΕ

    Δύο ισχυρές και γνώριμες παρουσίες, μεγάλων εταιρειών με εμπειρία στην αγορά πετρελαίου, περιλαμβάνει η κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων, η οποία κατεβαίνει σε δύο περιοχές (Ιωάννινα, Πατραϊκός) με την Edison και τη σκωτσέζικη Melrose.

    Τα ΕΛΠΕ συνεργάζονται με την ιταλική Edison International SpA, τόσο στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής όσο στο φυσικό αέριο. Η Edison στον τομέα των ΥΑ διαθέτει 80 συμμετοχές σε παραχωρήσεις έρευνας και παραγωγής σε Ιταλία, Αίγυπτο, Κροατία, Αλγερία, Ιράν, Νορβηγία, Ηνωμ. Βασίλειο και Ακτή Ελεφαντοστού. Τα επιβεβαιωμένα αποθέματά της ανέρχονται σε περίπου 340 εκατ. βαρ. ισοδύναμου πετρελαίου και η ημερήσια παραγωγή της ανέρχεται σε 45 χιλ. βαρ. ισοδύναμου πετρελαίου. 

    Με την σκωτσέζικη Melrose Resources Plc, τα ΕΛΠΕ είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν στην Αίγυπτο και στην παραχώρηση Mesaha, που είχε αποκτηθεί το 2006 (διαχειρίστρια η Melrose, μέτοχος τα ΕΛΠΕ). Η εταιρεία δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων με παρουσία σε 16 παραχωρήσεις σε Βουλγαρία, Αίγυπτο, Ρουμανία, Γαλλία και ΗΠΑ, με παραγωγή περίπου 28 χιλ. βαρ. ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως και επιβεβαιωμένα και πιθανά αποθέματα υδρογονανθράκων περίπου 520 εκατ. βαρ. ισοδύναμου πετρελαίου.

    Chariot

    Προσφορές κατατέθηκαν επίσης από την Chariot, μια ανεξάρτητη εταιρεία με έδρα το Λονδίνο και δραστηριότητα στη Ναμίμπια και τη Μαυριτανία. Η Chariot είναι η έβδομη εταιρεία σε μέγεθος παραχωρήσεων στη Δ. Αφρική, που αποτελεί μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες περιοχές της αγοράς πετρελαίου.  Σημειώνεται ότι πρόεδρος της εταιρείας είναι o Έλληνας Άδωνης Πουρούλης. Τέλος, η Αctichunter είναι καναδική εταιρία με έδρα το Βανκούβερ.

    Αξιολόγηση

    Σύμφωνα με την πρόσκληση του διαγωνισμού, οι προσφορές που κατατέθηκαν θα κριθούν με βάση 10 βασικά κριτήρια. Πιο αναλυτικά τα κριτήρια είναι:

    1. Η οικονομική ικανότητα του αιτούντος για τη διεκπεραίωση των ερευνητικών και εφόσον προκύψει των παραγωγικών δραστηριοτήτων στις περιοχές.

    2. Η αποδεδειγμένη τεχνική εμπειρία και ικανότητα, όχι μόνο στο στάδιο της έρευνας αλλά και στα στάδια ανάπτυξης και παραγωγής.

    3. Οι τεχνικές και οικονομικές παράμετροι με βάση τις οποίες υποβλήθηκαν οι ανταγωνιστικές προσφορές.

    4. Η ποιότητα του προγράμματος εργασιών και το χρονοδιάγραμμα που θα υποβληθεί για την αξιολόγηση του πλήρους δυναμικού κάθε συμβατικής περιοχής.

    5. Η γεωλογική γνώση του αιτούντος για την ευρύτερη γεωγραφικά περιοχή ενδιαφέροντος και ο τρόπος με τον οποίο προτείνεται η διεξαγωγή της έρευνας Υ/Α ώστε να παρέχει ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

    6. Η εμπειρία στην όρυξη γεωτρήσεων μεγάλου βάθους και σε ιδιαίτερα γεωλογικά περιβάλλοντα (πχ γεωτρητικές εργασίες διαμέσου ζωνών υψηλών πιέσεων και διατυρισμού, διενέργεια γεωτρητικών εργασιών υπό την παρουσία υδροθείου κ.α.).

    7. Η εμπειρία στη διαχείριση έργων σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, καθώς και σε περιοχές όπου ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης.

    8. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί σε κάθε έλλειψη αποτελεσματικότητας ή ευθύνης και επιδόσεων που τυχόν επέδειξε ο αιτών, σχετικά με υποχρεώσεις που απορρέουν από προηγούμενες παραχωρήσεις σε αυτόν.

    9. Εάν ο αιτών αποτελεί μέλος κοινοπραξίας τότε η σύνθεση της κοινοπραξίας, ο εντολοδόχος που θα προτείνεται καθώς και η συλλογική ικανότητα της κκ θα ληφθούν σοβαρά υπόψη.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ