Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 31-Μαρ-2011 10:00

  Εμπλοκή με το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

   

  Απρόβλεπτες διαστάσεις φαίνεται πως προσλάβει η αποστολή προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχεδίου νόμου για την Ρύθμιση της Αγοράς Παιγνίων. 

  Αν και απεστάλη στις 23/3/2011 στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. (κατʼεφαρμογή της οδηγίας 98/34), η μη ανάρτηση του νομοσχεδίου στο κοινοτικό σύστημα πληροφόρησης μέχρι αργά χθες το βράδυ προκάλεσε σύγχυση. Αρχικά, η εξήγηση που δόθηκε περιορίστηκε σε ένα «τεχνικό πρόβλημα» που ανέκυψε. Ωστόσο, λίγο αργότερα οι πληροφορίες που έφθαναν στην Αθήνα έκαναν λόγο για πολύ σοβαρότερο ζήτημα που οδήγησε στην επιστροφή του σχεδίου νόμου προς «διόρθωση»  στην Αθήνα.

  Αναλυτικά, όπως έγινε γνωστό στις Βρυξέλλες, το ν/σ «Ρύθμιση της αγοράς παιγνίων» κοινοποιήθηκε στην Ε.Ε με το αίτημα για επείγουσα εξέταση της συμβατότητάς του με το κοινοτικό δίκαιο. Αυτό σημαίνει εντός μηνός, αντί της προβλεπόμενης από τις κοινοτικές ρυθμίσεις τρίμηνης διαδικασίας έγκρισης.

  Οι υπηρεσίες της Ε.Ε. ζήτησαν εξηγήσεις και πλήρη αιτιολόγηση για το επείγον του θέματος, από την οποία προέκυψε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πως η «Ρύθμιση της αγοράς παιγνίων» έλαβε τελικά τη μορφή της «Συμμόρφωσης σε απόφαση του Δικαστηρίου Ευρ. Κοινοτήτων (ΔΕΚ) για τεχνικά ψυχαγωγικά παίγνια». Ως γνωστόν, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί και πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την πλήρη απαγόρευση των πάσης φύσεως παιγνίων, η οποία μας στοιχίζει πρόστιμο 31.536 ευρώ την ημέρα.

  Έτσι καθώς το σχέδιο νόμου, όπως δόθηκε στη δημοσιότητα, δεν περιλαμβάνει μόνο διατάξεις συμμόρφωσης με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα τεχνικά ψυχαγωγικά παίγνια, αλλά πλείστα άλλα ζητήματα που αφορούν το σύνολο της αγοράς (αδειοδότηση online στοιχήματος, παιγνιομηχανημάτων κ.α.), το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό.

  Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αρχικά αμηχανία και στην συνέχεια, όπως μεταφέρθηκε στα  δημοσιογραφικά γραφεία, ένταση στο οικονομικό επιτελείο. Με δεδομένο ότι, εκτός απροόπτου, θα υπάρξει βέβαιη καθυστέρηση της έγκρισης από την Ε.Ε. και κατ΄ επέκταση από το ελληνικό Κοινοβούλιο, η επίτευξη του στόχου είσπραξης εσόδων ύψους 700 εκατ. ευρώ από την πώληση των αδειών και τη συμμετοχή του Δημοσίου στα κέρδη των κατόχων τους μέσα στο 2011 καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη.

  Εντύπωση, επίσης, προκαλεί ότι το σχέδιο νόμου κοινοποιήθηκε  στις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες παρά τις προειδοποιήσεις που είχε λάβει το ΥΠΟΙΚ αναφορικά με σημεία «ασυμβατότητας» με το κοινοτικό δίκαιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε χθεσινό report της Alpha Finance επαναλάμβανε την πιθανότητα αντίδρασης της Κομισιόν στο «δικαίωμα πρώτης άρνησης» του ΟΠΑΠ για τα VLTs και, κυρίως, στην διαφορετική φορολόγηση του ιντερνετικού στοιχήματος και των παιγνιομηχανημάτων σε σχέση με άλλα παιχνίδια, όπως αυτά του Οργανισμού.

              

  nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ