Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 18-Μαρ-2011 09:15

    Μονάδες ιδιωτών και στα νησιά

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Χάρη Φλουδόπουλου

    Στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και όχι στη ΔΕΗ περνά η υποχρέωση για την κάλυψη των αναγκών των νησιών, όπως προβλέπει το ενεργειακό νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που επί της ουσίας ανοίγει τη συγκεκριμένη αγορά και για τους ιδιώτες. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου, η ΡΑΕ κάθε δύο χρόνια θα καταρτίζει κατάλογο για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά που δεν αποτελούν μικροδίκτυα. Στον κατάλογο θα καταγράφονται οι ανάγκες εγκατάστασης νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που εκτιμάται ότι θα προκύψουν την επόμενη πενταετία. Στις ανάγκες αυτές συνυπολογίζονται και οι ανάγκες αντικατάστασης των υφιστάμενων μονάδων αλλά και οι άδειες που έχουν χορηγηθεί ήδη. 

    Εφόσον λοιπόν η ΡΑΕ θα διαπιστώνει πρόβλημα επάρκειας ισχύος θα προκηρύσσεται δημόσιος διαγωνισμός με μια συγκεκριμένη διαδικασία που προβλέπει:

    Τη δημοσίευση πρόσκλησης από τη ΡΑΕ με τους όρους, τις προϋποθέσεις συμμετοχής και τα κριτήρια αλλά και το αντάλλαγμα για την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που παρέχεται σε εκείνον ο οποίος λαμβάνει την άδεια.
    Στη συνέχεια η αξιολόγηση των προτάσεων του διαγωνισμού γίνεται από τη ΡΑΕ και χορηγείται η άδεια παραγωγής, με κριτήρια –μεταξύ άλλων– την τήρηση του ελεύθερου ανταγωνισμού και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Η άδεια χορηγείται στη ΔΕΗ με απόφαση της ΡΑΕ μόνο εφόσον ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος.

    Στο νομοσχέδιο προβλέπεται τέλος ειδική διαδικασία για τα Απομονωμένα Μικροδίκτυα των νησιών, όπου διατηρείται η αποκλειστική παραγωγή ηλεκτρισμού από τη ΔΕΗ «πλην των περιπτώσεων της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και από υβριδικούς σταθμούς και της περίπτωσης των αυτοπαραγωγών». Η ΔΕΗ ευθύνεται για τον απρόσκοπτο εφοδιασμό των Απομονωμένων Μικροδικτύων για τα οποία της χορηγείται σχετική άδεια, καθώς και για τη διασφάλιση της μακροχρόνιας οικονομικής λειτουργίας των ηλεκτρικών συστημάτων των νησιών αυτών.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ