19:14 11/09
Ebury: Η Λαγκάρντ "ψαλιδίζει" τις προσδοκίες για νέες μειώσεις επιτοκίων
Mε την αναφορά στην "ανθεκτικότητα της οικονομίας της Ευρωζώνης".
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Πιθανότατα ακόμη και εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των συζητήσεων μεταξύ της διοίκησης του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων και των εργαζομένων, για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης, η οποία θα διαδεχθεί τη διετή σύμβαση που έληξε φέτος. Στις διαπραγματεύσεις οι συνδικαλιστές κατέβηκαν με μια σειρά από αιτήματα που σωρρευτικά σηματοδοτούν συνολική αύξηση της τάξης του 18%, όπως προκύπτει από πηγές της διοίκησης των ΕΛΠΕ που αναφέρθηκαν στο θέμα κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους.
Σημειωτέον ότι το συνδικάτο είχε πετύχει σημαντικές αυξήσεις και στη διάρκεια της προηγούμενης διετούς συλλογικής σύμβασης του 2009, εξασφαλίζοντας το 2010 αυξήσεις της τάξης του 7%.
Την ίδια στιγμή η διοίκηση του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, δηλώνει ότι δεν έχει λάβει δεύτερη επιστολή από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, που να ζητούνται εκ νέου περικοπές σε μισθούς και επιδόματα. Μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος Τ. Γιαννίτσης διαμηνύει ότι ακόμη και εάν φτάσει τέτοια επιστολή θα επικοινωνήσει ο ίδιος με τον κ. Παπακωνσταντίνου για να εξηγήσει γιατί δεν πρέπει να εφαρμοστούν περικοπές στον όμιλο, ο οποίος «ούτως ή άλλως δεν είναι ΔΕΚΟ».
Αγορά καυσίμων
Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνάντησης, παρουσιάστηκαν οι πρώτες εκτιμήσεις για το πώς κινείται η αγορά καυσίμων τους δύο πρώτους μήνες του 2011 και τα όσα ειπώθηκαν δεν ήταν ενθαρρυντικά. Ειδικά το Φεβρουάριο τα καταρχήν στοιχεία δείχνουν μείωση της ζήτησης στο μεγαλύτερο μέχρι σήμερα ποσοστό που έχει εμφανιστεί στη διάρκεια της κρίσης: η μέση μείωση φτάνει το 20%, με τη μεγαλύτερη πτώση να εμφανίζεται κατά σειρά στις βενζίνες, το diesel κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης.
Ηλεκτρισμός
Πηγές του ομίλου εξάλλου εξέφρασαν την αμφιβολία τους για το κατά πόσο το μοντέλο ανταλλαγών ενέργειας (swaps) που προωθεί η ΔΕΗ είναι αποτελεσματικό και θα γίνει εν τέλει αποδεκτό ως ισοδύναμη λύση από την ευρωπαϊκή επιτροπή. Με τη μορφή που παρουσιάστηκε, όπως τονίστηκε, τόσο η Elpedison όσο και από μόνη της η ιταλική Edison δεν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν.
Λιβύη
Με δύο φορτία τα οποία έχουν ήδη εξασφαλιστεί από πηγές της δυτικής Αφρικής, αναμένεται να υποκατασταθούν για το προσεχές διάστημα οι ποσότητες λιβυκού αργού που προμηθεύονται τα Ελ.Πε. από την αφρικανική χώρα. Σε ετήσια βάση, οι ανάγκες σε πετρέλαιο του ομίλου καλύπτονται σε ποσοστό 15% από λιβυκό αργό.