Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Φεβ-2011 10:40

  Έως τα μέσα Μαρτίου η ΑΜΚ της ΑΤΕ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Σε επιταχυνόμενη ροή μπαίνουν οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, καθώς μέχρι τα τέλη Μαρτίου αναμένονται κινήσεις σε δύο κρίσιμα μέτωπα που θα «ξετυλίξουν» σταδιακά το κουβάρι της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

  Ειδικότερα:

  Α) μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου θα ανακοινωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Αγροτική Τράπεζα, ενώ μέχρι τα τέλη του μήνα η κυβέρνηση θα προχωρήσει με το διαχωρισμό των εμπορικών δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, και
  Β) μέχρι το τέλος Μαρτίου επίσης η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοθετικές αλλαγές, οι οποίες θα θέσουν όλους τους τραπεζικούς υπαλλήλους υπό το ίδιο καθεστώς του ιδιωτικού τομέα, ανεξάρτητα από τον τύπο ιδιοκτησίας της τράπεζας.

  Παράλληλα με τις κινήσεις αυτές, η κυβέρνηση δεσμεύεται μέσω του επικαιροποιημένου μνημονίου ότι θα εξετάσει την πώληση των συμμετοχών του Δημοσίου σε κρατικές τράπεζες ανάλογα με  τις συνθήκες της αγοράς.

  Οι επικείμενες εξελίξεις προδιαγράφουν το άνοιγμα του δρόμου για ευρύτερες τραπεζικές ανακατατάξεις, για την ακρίβεια θέτουν τα θεμέλια για ουσιαστικότερες συζητήσεις μεταξύ τραπεζιτών για την επόμενη μέρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

  Σε ό,τι αφορά την Αγροτική Τράπεζα, το Capital.gr είχε αναφέρει ότι οι αποφάσεις για την αύξηση κεφαλαίου θα λαμβάνονταν μετά την ολοκλήρωση των επαφών κυβέρνησης και τρόικας, με το θέμα να ανοίγει από τα τέλη Φεβρουαρίου και μετά. Παράλληλα, είχε επισημάνει ότι δεν ετίθετο θέμα προσφυγής της ΑΤΕbank στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς η απόφαση για αύξηση κεφαλαίου, με τη συμμετοχή του ΤΠΔ σε δεύτερη φάση, ήταν ειλημμένη και μάλιστα η αύξηση θα ήταν εξασφαλισμένη από σχήμα αναδόχων.

  Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο για την Αγροτική, ο έλεγχος του χαρτοφυλακίου των δανείων, ο οποίος πραγματοποιήθηκε από έναν υψηλού κύρους διεθνή λογιστικό οίκο, επιβεβαίωσε την ύπαρξη κεφαλαιακής ανάγκης της τάξεως των 300 έως 400 εκατ. ευρώ. Το ακριβές μέγεθος της κεφαλαιακής αύξησης θα οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2011, βασιζόμενο επιπλέον σε αξιολόγηση από την Τράπεζα της Ελλάδος, και κατόπιν θα προχωρήσει η διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση σκοπεύει να ικανοποιήσει τον μεγαλύτερο όγκο των κεφαλαιακών αναγκών της ΑΤΕ, βασιζόμενη στα πλεονάζοντα αποθεματικά του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, και προχωρεί με το διαχωρισμό των εμπορικών δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων μέχρι το τέλος Μαρτίου. 

  Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο καθίσταται σαφής η προτεραιότητα να υποστηριχθούν οι προσπάθειες των τραπεζών για αναδιαρθρώσεις με ομαλό τρόπο. 

  Επιβεβαιώνοντας όσα έχει αναφέρει το Capital.gr, αλλά και το «Κεφάλαιο» περί ενός τραπεζικού μνημονίου που θα «ωθεί» τις τράπεζες σε συγχωνεύσεις εντός Ελλάδος ή, κατά προτίμηση, με ξένους τραπεζικού ομίλους, στη βάση επιμέρους συγκεκριμένων επιταγών (πωλήσεις ενεργητικού και παγίων στοιχείων, μειώσεις προσωπικού και αμοιβών), στο επικαιροποιημένο μνημόνιο αναφέρονται τα εξής:

  «Θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τις ιδιωτικές τράπεζες να αντλούν κεφάλαια και να προβαίνουν σε τυχόν αναγκαίες αναδιαρθρώσεις. Μέσω της πωλήσης μη βασικών στοιχείων ενεργητικού, των εκδόσεων και εισροών κεφαλαίου από ξένες μητρικές εταιρίες, οι ιδιωτικές τράπεζες έχουν γενικά καταφέρει να διατηρήσουν τους κεφαλαιακούς δείκτες τους αρκετά επάνω από την ελάχιστη κανονιστική απαίτηση. Θα συνεχίσουμε να ζητάμε από τις τράπεζες πρωτοβουλίες για ενεργητική αύξηση κεφαλαίων ανάλογα με τις ανάγκες, και στο πλαίσιο αυτό θα τις ενθαρρύνουμε να διερευνήσουν στρατηγικές συμμαχίες με εγχώριες και ξένες τράπεζες. Επίσης θα υποστηρίξουμε τις προσπάθειές τους για λειτουργική αναδιάρθρωση, συμπεριλαμβανομένων ενεργειών για περιορισμό των μπόνους και την εξάλειψη του αποκαλουμένου "επιδόματος ισολογισμού" ή άλλα ισοδύναμα μέτρα».

  Οι παραπάνω επιταγές, όπως έχουμε γράψει, αποτελούν άμεση συνάρτηση της ανάγκης για αποδέσμευση των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα της ΕΚΤ.

  Όπως είχε αποκαλύψει το «Κεφάλαιο», κατά την τελευταία επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ είχε απευθύνει σαφή προειδοποίηση στους Ελληνες τραπεζίτες ότι οι δραστηριότητες των ελληνικών τραπεζών δεν μπορούν να στηρίζονται πλέον στη ρευστότητα της ΕΚΤ, ζητώντας την κατάρτιση άμεσου πλάνου απεξάρτησης.

  Χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της βοήθειας απεξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα της ΕΚΤ, η κυβέρνηση θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για επέκταση εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου σε μη καλυμμένα τραπεζικά ομόλογα (προτείνεται ως διαρθρωτικό ορόσημο για το τέλος Μαρτίου). 

  Η επέκταση θα αντιστοιχεί σε ποσό 30 δις ευρώ πρόσθετες εγγυήσεις, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες ανά τράπεζα υπό τον όρο της υιοθέτησης και εφαρμογής σχεδίων για μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης από την τράπεζα.

  Τα σχέδια θα απαρτίζονται από μέτρα εξειδικευμένα για κάθε τράπεζα και θα σχετίζονται π.χ. με το μέγεθος και τη σύνθεση των ισολογισμών, την κεφαλαιακή δομή και τη λειτουργική αποτελεσματικότητα. Τα αρχικά σχέδια θα υποβληθούν στην ΤτΕ μέχρι τα μέσα Απριλίου και αφού συνεκτιμηθούν από την ΤτΕ, την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ θα υποβληθούν στην ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος έως το τέλος Μαϊου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων