Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Φεβ-2011 10:01

  Οι ιδιωτικοποιήσεις άργησαν... έναν χρόνο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στασιμότητα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων διαπιστώνει η Τρόικα και αμφιβάλλει αν θα έρθουν τα έσοδα 7 δισ. ευρώ που έταξε πέρυσι η κυβέρνηση.

  Για ακινησία στην προετοιμασία των αποκρατικοποιήσεων εταιρειών του δημοσίου, τραπεζών αλλά και στην αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων – φιλέτων, έκανε λόγο η ηγεσία της Τρόικας ζητώντας από τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών να κάνουν όσα οι ίδιοι είχαν εξαγγείλει τον περασμένο Ιούνιο και Δεκέμβριο, καθώς και ότι λέει το γράμμα του Μνημονίου:

  * Βάσει των δεσμεύσεων κυβέρνησης – Τρόικας έπρεπε έως το τέλος Σεπτεμβρίου να δημοσιοποιηθεί  μία σε βάθος ανάλυση πάνω στις στρατηγικές επιλογές για τον τραπεζικό τομέα καθώς και ένας προκαταρκτικός οικονομικός έλεγχος (due diligence) για τις κρατικές Τράπεζες, ο οποίος ποτέ δεν έγινε γνωστός.

  * Ειδικά για την ΑΤΕ που απέτυχε  στις  δοκιμές κοπώσεως του Ιουλίου, συμφωνήθηκε να λάβει μέτρα και να ανακοινώσει σχέδιο αναδιάρθρωσης έως το τέλος Σεπτεμβρίου, το οποίο αρμόδια στελέχη λένε ότι είναι έτοιμο, αλλά επίσης δεν ανακοινώθηκε ποτέ. Και στις δύο περιπτώσεις ελήφθη παράταση για τον Δεκέμβριο, η οποία και πάλι έχει παρέλθει.

  * Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου η κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει γνωστό αναλυτικό σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας αξίας τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ στην 3ετία 2011-2013 με τη δέσμευση το 1 δισ.  ευρώ να έρθει το 2011. Το μόνο που ανακοινώθηκε  είναι ένα δελτίο τύπου για τα όσα συζητήθηκαν στην Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων που συνεδρίασε μέσα στον Δεκέμβριο.

  Λίγο πολύ, όσα έγιναν γνωστά όσα είχαν ήδη κοινοποιηθεί πολλούς μήνες πριν, τον Ιούνιο, σε μία πανηγυρική συνέντευξη τύπου όλων των συναρμόδιων υπουργών που υπόσχονταν δυναμική εκκίνηση και αξιοποίηση εταιρειών και ακινήτων που βρίσκονται σε... λήθαργο.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το 1ο βήμα,  η άμεση πρόσληψη συμβούλων. Στις ανακοινώσεις του Ιουνίου είχε τεθεί ως στόχος ο Σεπτέμβριος για να βρεθούν τότε οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, οι οποίοι θα προετοίμαζαν τις κινήσεις. Τον Δεκέμβριο αποφασίστηκε να οριστούν... άμεσα. Δύο μήνες μετά, ακόμη οι ανακοινώσεις δεν έχουν γίνει.

  * Εκκρεμεί και η επέκταση συμβάσεων αξίας τουλάχιστο 250 εκατ. ευρώ που ορίζει το Μνημόνιο και πληροφορίες θέλουν να αναζητείται μέσω των συμβάσεων της Αττικής Οδού (για 20 έτη) και των αεροδρομίων με επίκεντρο το Ελευθέριος Βενιζέλος.

  * Στα ακίνητα, η υπό σύσταση ειδική γραμματεία ακόμη μένει κενό γράμμα, όπως και οι μηχανισμοί αξιοποίησης μίας περιουσίας που η ίδια η κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού υπολογίζει ακόμη και σε 300 δισ. ευρώ ποσό που μπορεί να φέρει την «λύση» στο φλέγον ζήτημα του δημοσίου χρέους.

  Η κυβέρνηση έχει απλά ανακοινώσει την πρόθεση για αξιοποίηση 14  εκτάσεων κυρίως της ΚΕΔ  όταν η ίδια εταιρεία τα προηγούμενα χρόνια αναζητούσε συμβούλους αξιοποίησης για 50 περίπου «φιλέτα» και οι διαδικασίες έχουν μείνει στη μέση. Με ξεχωριστή διαδικασία (Fast Track ) προωθείται το ζήτημα του ελληνικού. Αναζητείται με πρόχειρο διαγωνισμό χρηματοοικονομικός σύμβουλος. Όσο για   τα σχέδια του Ισπανού Αρχιτέκτονα Γ. Αθεμπίγιο, παρουσιάστηκαν χθες στον Πρωθυπουργό και σε τέσσερις αρμόδιους υπουργούς με την επισήμανση ότι πρόκειται για σχέδιο ιδεών και θα επανέλθει σύντομα με συνολική πρόταση αξιοποίησης του Ελληνικού και των όμορων περιοχών.

  Άγνωστο παραμένει σε τι φάση βρίσκεται η επίσημη μελέτη αποτίμησης της περιουσίας του δημοσίου η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, ενώ οι νομοθετικές «απλοποιήσεις» για ταχύτερες  αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, γνωμοδοτήσεις για περιβαλλοντικούς όρους ή από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο επίσης αναμένονται προκαλώντας την δυσαρέσκεια της Τρόικας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ