Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Ιουν-2006 08:15

  Πόσα διεκδικεί η Εκκλησία της Ελλάδος από τα κοινοτικά ταμεία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Δημητρομανωλάκη

  Το αστρονομικό ποσό των 253 εκατομμυρίων ευρώ διεκδικεί η Εκκλησία της Ελλάδος από τους κοινοτικούς πόρους. Σύμφωνα με τις αναπτυξιακές μελέτες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας τόσα έχει υπολογίσει η Εκκλησία της Ελλάδος ότι θα χρησιμοποιήσει για τη χρηματοδότηση 250 έργων υποδομών «για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την κατασκευή κοινωφελών έργων», σε ολόκληρη τη χώρα. Σε πρώτη φάση, η Εκκλησία εξασφάλισε 55 εκατομμύρια ευρώ, από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο, που θα χρηματοδοτηθούν 14 έργα, τα οποία προχωρεί μέσω της αναπτυξιακής εταιρείας που έχει συστήσει από το 2001, αλλά μόλις τα τελευταία τρία χρόνια έχει ενεργοποιηθεί.

  Η Εκκλησία δηλαδή θα αξιοποιήσει τους πολιτιστικούς θησαυρούς της χώρα μας που ανήκουν σε όλους μας και τους οποίους απλά διαχειρίζεται. Προσπαθεί δηλαδή να διασώσει και να αναδείξει το πολιτιστικό απόθεμα της Ελλάδος που στην ουσία είναι οι βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί  θησαυροί.  Γίνεται φυσικά κατανοητό ότι δεν  περιμένει έσοδα από τα έργα αυτά.

  «Οι επαφές Αλογοσκούφη και Χριστόδουλου»

  Η αρχική συμφωνία για την απορρόφηση των κονδυλίων του Γ΄ ΚΠΣ έγινε πριν από την κρίση που ξέσπασε στις σχέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης με την Εκκλησία, λόγω του θέματος των ταυτοτήτων. Οι πάγοι άρχισαν να λιώνουν όταν ο αρχιεπίσκοπος ήρθε σε επαφή με τον νέο υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος του έδωσε την υπόσχεση ότι θα ενταχθούν όλα τα έργα που θέλει στα κοινοτικά προγράμματα. 

  Έτσι, πήρε το «πράσινο φως» και ήδη προχωρούν τα πρώτα δεκατέσσερα, τα οποία μάλιστα θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2007. Η κυβέρνηση δέχθηκε το αίτημα του αρχιεπισκόπου, ως μάννα εξ ουρανού, καθώς επιθυμεί να απορροφηθούν κονδύλια από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο και να μη χαθούν. Μέχρι στιγμής άλλωστε, έχουν απορροφηθεί μόνο 10,6 δισ. ευρώ, από τα 22 δισ. ευρώ που πρέπει να έχει απορροφήσει η χώρα μας, ως το τέλος του 2007.
   
  «Ποια είναι τα πρώτα έργα»

  Τα πρώτα αυτά έργα αφορούν κυρίως την αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Πεντέλης, του Αρχοντικού των Μπενιζέλων (το σπίτι της Αγίας Φιλοθέης στην Πλάκα), της μονής Μεγάλου Σπηλαίου και της μονής Αγίας Ζώνης Βλάμαρης, που ανήκει στη μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας. Ακολουθούν η αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου, για τη στέγαση της βιβλιοθήκης της αρχιεπισκοπής, σε ακίνητο που βρίσκεται κοντά στο αρχιεπισκοπικό μέγαρο, η αποκατάσταση του ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Πλάκα, αποκατάσταση των μονών Αγίου Νικολάου και Αγίων Αναργύρων στο Καμάρι της Αμοργού, αποκατάσταση της μονής Αγίων Τεσσαράκοντα στη Μονεμβασιά, της μονής Ταξιαρχών της μητρόπολης Αιγιαλείας, της μονής Θεοτόκου Χρυσίνου, που ανήκει στη μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων, αποκατάσταση του ναού Αγίου Γεωργίου Λουκισίου που ανήκει στη Μητρόπολη Θηβών, αποκατάσταση του μετοχίου της μονής Ιερουσαλήμ στη Δαύλεια και ανέγερση νέας πτέρυγας στη μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στην Καισαριανή.

  Ο διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Εκκλησίας, Κώστας Σκαρίπας, δήλωσε στο Capital.gr  ότι:

  «Τα προαναφερόμενα δεκατέσσερα έργα είναι τα πρώτα που εντάσσονται στα κοινοτικά προγράμματα με χρηματοδότηση εξ ολοκλήρου από την κοινότητα και το κράτος σε ποσοστό 75% από κοινοτικούς πόρους και 25% από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπως προβλέπει και η νομοθεσία για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, όπως είναι η Εκκλησία».

  «Και κονδύλια από την κοινωνία της πληροφορίας»

  Ταυτόχρονα όμως τρία έργα έχουν ενταχθεί στην «Κοινωνία της πληροφορίας» και στο Πρόγραμμα «Interreg»:

  1. Ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων παροχής εκκλησιαστικών πληροφοριών από την αρχιεπισκοπή. Στόχος είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες παραλαβής δικαιολογητικών, πιστοποιητικών γάμου, αγαμίας κ.λπ., ώστε όλες αυτές τις πληροφορίες θα τις παίρνει ο πολίτης ηλεκτρονικά. Το έργο έχει προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ και θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε λίγους μήνες.

  2. Μηχανογράφηση όλων των ιερών τόπων λατρείας και της πολιτιστικής κληρονομιάς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, προϋπολογισμού ενός εκατ. ευρώ, και θα είναι και αυτό έτοιμο στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

  3. Ψηφιακός χάρτης των πολιτιστικών θησαυρών της Εκκλησίας της Ελλάδος, προϋπολογισμού ενός εκατ. ευρώ.
   

  «Τα επόμενα σχέδια της Αναπτυξιακής εταιρείας»

  Την ίδια ώρα, η αναπτυξιακή εταιρεία σχεδιάζει να εντάξει ακόμη και τα πανηγύρια ναών και μοναστηριών στο πρόγραμμα αυτό σε συνεργασία με αντίστοιχα προγράμματα ιταλικών πόλεων.

  Ο αρχιεπίσκοπος επιθυμεί να εκμεταλλευθεί το καλό κλίμα που υπάρχει με την κυβέρνηση, και γι΄ αυτό έχει δώσει εντολές και έχουν σχεδιαστεί τα έργα και τα κονδύλια που διεκδικεί από το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο. Μόλις λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση ότι η χώρα μας θα πάρει 17 δισ. ευρώ, ο Χριστόδουλος έσπευσε να υποβάλει τα αιτήματά του, πριν προλάβει καλά καλά το κράτος να σχεδιάσει σε ποιους τομείς θα απορροφήσει τους κοινοτικούς πόρους.

  Η Εκκλησία προχωρεί και τα υπόλοιπα έργα, μεταξύ των οποίων είναι και το πολυσυζητημένο, της ανέγερσης συνοδικού μεγάρου στον Καρέα, προϋπολογισμού 17,7 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει: Βιβλιοθήκη της Εκκλησίας (προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ), Κέντρο Διάδοσης-Προβολής της πληροφόρησης της Εκκλησίας (προϋπολογισμού επίσης 6,5 εκατ. ευρώ) και Κέντρο Πληροφορικής της Εκκλησίας (προϋπολογισμού 4,7 εκατ. ευρώ).

  Στα έργα που σχεδιάζει η Εκκλησία είναι η ανέγερση πολιτιστικού κέντρου, τριών ορόφων με δύο υπόγεια κοντά στο ναό των Αγίων Αναργύρων στο Μαρούσι, προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ.  Επίσης, στην Αλεξανδρούπολη σχεδιάζει την αποκατάσταση του νέου Ιωακειμείου Γηροκομείου, προϋπολογισμού 5,4 εκατ. ευρώ.
  Εντυπωσιακά είναι επίσης τα ποσά που ζητά η Εκκλησία για την αποκατάσταση ναών, όπως της Παναγίας στη Γαστούνη Ηλείας, προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ.  Για την κατασκευή 21 βρεφονηπιακών σταθμών σε ολόκληρη τη χώρα, η Εκκλησία ζητά 7,6 εκατ. ευρώ. Για την ανάπτυξη υποδομών Κέντρων Κακοποιημένων Γυναικών στην Αθήνα και το Σιδηρόκαστρο 7,5 εκατ. ευρώ. Για τον εκσυγχρονισμό 42 γηροκομείων 30,3 εκατ. ευρώ. Για την αποπεράτωση Κέντρων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες σε όλη την Ελλάδα, ζητά 10 εκατ. ευρώ.
   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ