Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Ιουλ-2010 08:24

  Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και "με τη βούλα"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Νόμος του κράτους γίνεται σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δημιουργώντας με την έναρξη της λειτουργίας του -τοποθετείται χρονικά τον Σεπτέμβριο- νέα δεδομένα για τις εγχώριες τράπεζες.

  Σκοπός του Ταμείου, που διαθέτει κεφάλαιο 10 δισ. ευρώ, θα είναι η διατήρηση της σταθερότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χορηγώντας ίδια κεφάλαια σε περίπτωση σημαντικής συρρίκνωσης των κεφαλαίων μίας τράπεζας. Η συμμετοχή στο ΤΧΣ θα είναι υποχρεωτική για τις τράπεζες και θα ενεργοποιείται όταν δεν καλύπτονται οι ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις, όπως έχουν οριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, και όταν δεν μπορεί να βρεθεί άλλη ιδιωτική λύση.

  Τα κεφάλαια προς τις τράπεζες θα παρέχονται με τη μορφή προνομιούχων μετοχών, οι οποίες θα μετατρέπονται σε κοινές, σε επόμενο στάδιο. Ειδικότερα, η τράπεζα θα πρέπει να επαναγοράσει τις προνομιούχες μετοχές στο ίδιο ποσό με αυτό που επενδύθηκε αρχικά σε αυτήν, μετά από 5 χρόνια. Αν δεν μπορεί να τις επανακτήσει γιατί δεν καλύπτονται τα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας, οι προνομιούχες μετοχές θα μετατρέπονται σε κοινές.

  Σημειώνεται ότι εάν τα πιστωτικά ιδρύματα δεν δύνανται να συγκεντρώσουν εγκαίρως επιπρόσθετα κεφάλαια για να αποπληρώσουν το Ταμείο, θα εφαρμόζεται σχέδιο αναδιάρθρωσής τους υπό την αιγίδα του Ταμείου.

  Ο ρόλος του ΤΧΣ αναμένεται να αναδειχθεί μετά τα stress tests, στα οποία θα υποβάλει η τρόικα σε συνεργασία με την ΤτΕ τις ελληνικές τράπεζες το φθινόπωρο. Οι τραπεζίτες ήδη καθιστούν σαφή την επιθυμία τους να αποφύγουν το Ταμείο, ωστόσο δεν είναι βέβαιον ότι θα επιτύχουν όλες να διατηρήσουν ισχυρούς τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας.

  Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το ΤΧΣ την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας. κ. Βασίλης Ράπανος, αλλά και ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤ και διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Νικ. Νανόπουλος, χαρακτήρισαν θετικό και αναγκαίο βήμα το Ταμείο, λέγοντας χαρακτηριστικά «αχρείαστο να είναι, καλό είναι όμως να υπάρχει για τη διασφάλιση κυρίως των καταθετών».

  Επιπλέον, υποστήριξαν ότι η σύσταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, βοηθά στο να περάσει το μήνυμα ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντέχει στις πιέσεις και δεν υπάρχει ο κίνδυνος περαιτέρω μείωσης της τιμής των μετοχών. 

  Μιλώντας στο Capital.gr, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Ράπανος αναφέρει πως το Ταμείο μπορεί να λειτουργήσει και ως «ασπίδα» έναντι επιχείρησης αφελληνισμού του τραπεζικού συστήματος, καθώς το Δημόσιο θα αποκτήσει μετοχές των τραπεζών που τυχόν θα προσφύγουν στο Ταμείο.

  Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, έχει επισημάνει ότι το ΤΧΣ δεν είναι ένας ακόμη μηχανισμός για την ενίσχυση της ρευστότητας, αλλά ένα «δίχτυ ασφαλείας» που διατηρεί την σταθερότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

  Επιπλέον, έχει τονίσει ότι δεν συνιστά κατά κανένα τρόπο «δώρο» στους μετόχους των τραπεζών, καθώς οι πρώτοι που καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) εάν υπάρχει πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας είναι οι ίδιοι οι μέτοχοι. Αν δεν μπορούν να το κάνουν, θα συνδράμει το Ταμείο, επομένως με το Ταμείο υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας ελέγχου των τραπεζών από τους ιδιοκτήτες τους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ