Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Ιουλ-2020 00:11

  Γίνετε οι ίδιοι ο "μέντορας" της startup σας

  Γίνετε οι ίδιοι ο "μέντορας" της startup σας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Richard Branson

  Ερώτηση: Έχω διαβάσει πολλά άρθρα, βιβλία και πλειάδα διαδικτυακών πληροφοριών σχετικά με το πώς γίνεται κανείς επιτυχημένος επιχειρηματίας και αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος. Στη βάση όλων των παραπάνω υπάρχουν ορισμένα κοινά σημεία-"κλειδιά". Ένα εξ αυτών αφορά τη σημασία της αναζήτησης ενός "μέντορα". Μολονότι, όμως, όλοι επισημαίνουν ότι πρέπει κανείς να έχει έναν τέτοιο μέντορα-καθοδηγητή, κανείς δεν παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο αναζήτησής του. Σε τι είδους ενέργειες πρέπει να προβώ για την εξεύρεσή του;
  — Erick Lanza

  Απάντηση: Σκεφτείτε τον ρόλο ενός μέντορα ως ανάλογο εκείνου ενός "Σέρπα" (σ.σ. εθνότητα των Ιμαλαΐων γνωστή για τη δεινότητά της στην αναρρίχηση) της startup σας: πιθανόν να χρειαστεί να αναρριχηθείτε στο "βουνό" της επιχειρηματικής δραστηριότητας στηριζόμενοι μόνο στα δυο σας πόδια, ωστόσο ο μέντοράς σας μπορεί να σας βοηθήσει να είστε σίγουροι ότι δεν θα πέσετε σε κάποιον γκρεμό ή ότι δεν θα χάσετε τον δρόμο σας.

  Είναι εξαίσιο να ξεκινάτε την καριέρα σας αναζητώντας κάποιον που μπορεί να σας καθοδηγήσει στο ταξίδι σας. Στη Virgin πιστεύουμε στην καθοδήγηση τόσο εμφατικά, που ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα το οποίο ονομάζεται Virgin StartUp στη Βρετανία, μέσω του οποίου παρέχουμε δάνεια έως και 25.000 βρετανικών λιρών-στερλινών σε νέους επιχειρηματίες. Δεν δανείζουμε όμως απλώς και μόνο χρήματα, απομακρυνόμενοι στη συνέχεια από κάθε περαιτέρω εμπλοκή. Προχωρούμε στη διασύνδεση του κάθε δανειολήπτη με τον προσωπικό του μέντορα, ο οποίος δεσμεύεται σε τουλάχιστον οκτώ ώρες ημερήσιας υποστήριξης για περίοδο έξι μηνών. Είμαστε πραγματικά περήφανοι γι' αυτό το σύστημα − αναγνωρίζοντας στην πράξη πόσο πολύτιμα μπορούν να είναι τα "μαθήματα" από έναν βετεράνο.

  Όταν, ωστόσο, κανείς δεν έχει γνωριμίες με πολλά άτομα από τον κλάδο στον οποίο σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά ή με την τοπική επιχειρηματική κοινότητα, το να βρει τον κατάλληλο τρόπο για να προχωρήσει στις απαραίτητες διασυνδέσεις μπορεί να καταστεί αποθαρρυντικό και δύσκολο. Ακολουθούν μερικοί τύποι ενεργειών στις οποίες θα μπορούσε κανείς να προσφύγει προκειμένου να κινηθεί ορθά προς αυτή την κατεύθυνση.

  1. Μιλήστε με ηγετικά στελέχη του επιχειρηματικού κλάδου της χώρας/περιφέρειάς σας τα οποία θαυμάζετε

  Όταν ξεκινούσαμε τις πρώτες μας επιχειρήσεις υπό το brand της Virgin, βρίσκαμε απλώς κάποιον που είχε ήδη μια επιχείρηση στον κλάδο στον οποίο ελπίζαμε να εισέλθουμε επιχειρηματικά και τον ρωτούσαμε εάν θα ήταν πρόθυμος να αφιερώσει λίγο χρόνο για να μας δώσει μερικές συμβουλές. Ήταν πραγματικά τόσο απλό.

  Προφανώς, δεν πρέπει να επιλέξετε κάποιον τον οποίο αντιμετωπίζετε ως άμεσο ανταγωνιστή, ωστόσο μπορείτε να προσπαθήσετε να προσεγγίσετε κάποιον που "τρέχει" μια παρόμοιου χαρακτήρα επιχείρηση σε άλλη γεωγραφική τοποθεσία.

  Μην είστε ντροπαλοί − οι άνθρωποι συνήθως κολακεύονται όταν κάποιος ζητά τη συμβουλή τους. Δεδομένου ότι κάποτε βρίσκονταν στη θέση σας, μάλλον είχε χρειαστεί κάποια στιγμή κι εκείνοι να αναζητήσουν έναν μέντορα. Εάν είστε πρωτόβουλοι, ευγενικοί και ενθουσιώδεις, πιθανότατα θα εκπλαγείτε από το πόσο χαρούμενοι θα είναι να σας βοηθήσουν.

  2. Αποκτήστε σύνδεση με την κοινότητα υποστήριξης για επιχειρηματίες

  Έχετε ήδη περάσει στην επόμενη φάση: είναι έξυπνη κίνηση να διαβάζετε μέρος εκ των "τόνων" βιβλίων και άρθρων και τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες σχετικά με τη διαδικασία εκκίνησης μιας επιχείρησης.

  Ένα από τα καλύτερα πράγματα σχετικά με τη δημιουργία μιας επιχείρησης στη σημερινή εποχή είναι ότι μια ολόκληρη κοινότητα υποστήριξης είναι πλέον εύκολα προσβάσιμη διαδικτυακά για κάθε επιχειρηματία. Το YouTube προσφέρει μερικά φανταστικά βίντεο συμβουλών και το Y Combinator έχει διαθέσιμη μια εξαιρετική σειρά διαλέξεων. Τα διάφορα events TED και TEDx Talks είναι επίσης μια απίστευτα πλούσια πηγή συμβουλών και ιδεών.

  Τα φόρουμ για επιχειρηματίες μπορούν να αποδειχθούν επίσης ιδιαίτερα χρήσιμα. Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν έχει σημασία αν μιλάτε με κάποιον που επέζησε του αγώνα εκκίνησης μιας επιχείρησης ή με κάποιον του οποίου η επιχείρηση καταρρέει − το να μαθαίνει κανείς από τα λάθη των άλλων μπορεί να αποδειχθεί ακόμα πιο πολύτιμο σε σχέση με όσα μαθαίνει κανείς από κάποιον που δεν έχει ακόμη "στραβοπατήσει".

  Συνεχίστε, λοιπόν, την περιήγησή σας στο Διαδίκτυο, σχολιάστε σε φόρουμ και άρθρα σχετικά με startups και συγκεντρώστε πηγές πληροφοριών όταν έχετε απορίες. Εάν αρχίσετε να μιλάτε και να αλληλεπιδράτε με άλλους επιχειρηματίες, θα κάνετε επαφές και φίλους, οι οποίοι μπορεί τελικώς να σας οδηγήσουν στον τέλειο μέντορα.

  3. Πηγαίνετε σε εκδηλώσεις του επιχειρηματικού κλάδου που σας ενδιαφέρει

  Εκδηλώσεις για startups λαμβάνουν χώρα σχεδόν σε κάθε πόλη ανά τον κόσμο. Ρίξτε μια ματιά στο Eventbrite ή το MeetUp και αναζητήστε τους όρους "startup" ή "entrepreneurship" και θα εμφανιστεί μια ατελείωτη λίστα εκδηλώσεων τις οποίες ενδέχεται να σας ενδιαφέρει να παρακολουθήσετε. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε για τον κλάδο αναφοράς σας ή την επιχειρηματικότητα εν γένει από τους πλέον ειδικούς, ενώ μπορείτε να δικτυωθείτε με τα πρόσωπα που θα συναντήσετε εκεί.

  Μη διστάσετε να ζητήσετε συμβουλές από ομιλητές οι οποίοι σας φαίνονται εμπνευσμένοι και εις βάθος γνώστες − πιθανόν έτσι να ανακαλύψετε και τον μέντορά σας.

  Μπορεί να φαντάζει κάπως δύσκολο να παρακινήσετε τον εαυτό σας να βγει εκεί έξω και να αρχίσει να συναντά κόσμο, ειδικά όταν δεν γνωρίζετε ακόμη πολλά σχετικά με τον κλάδο που σας ενδιαφέρει, ωστόσο συνεχίστε να προχωράτε μπροστά. Όλα τα παραπάνω είναι μέρος της δουλειάς και της "περιπέτειας".

  * O Richard Branson είναι ο ιδρυτής της Virgin Group και εταιρειών όπως οι Virgin Atlantic, Virgin America, Virgin Mobile και Virgin Active. Διατηρεί blog στη διεύθυνση www.virgin.com/richard-branson/blog. Ακολουθήστε τον στο Twitter στο twitter.com/richardbranson

  © 2020 Richard Branson. Διατίθεται από το "The New York Times Licensing Group"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ