Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Ιουν-2020 00:03

  Βρίσκοντας τη σωστή πηγή χρηματοδότησης

  Βρίσκοντας τη σωστή πηγή χρηματοδότησης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Richard Branson

  Ερ.: Έχω δημιουργήσει έξι εταιρείες (πέντε κερδοφόρες και μία startup) σε έξι χρόνια. Σήμερα, είμαι 26 ετών, και αναζητώ χρηματοδότηση για ένα ρηξικέλευθο βιομηχανικό project. Θα συνιστούσατε να βγω στην κεφαλαιαγορά ή να απευθυνθώ σε venture capital;

  Απ.: Πρώτα απ’ όλα, σου αξίζουν συγχαρητήρια. Το να διευθύνεις μια επιχείρηση αποτελεί δύσκολο εγχείρημα, αλλά εσύ φαίνεται ότι κατέχεις την "τέχνη" να τρέχεις πολλές παράλληλα. Μπράβο.

  Το σημαντικότερο πράγμα σήμερα για έναν επιχειρηματία είναι το μεγάλο εύρος διαθέσιμων επιλογών χρηματοδότησης, σε αντιδιαστολή με τα προηγούμενα χρόνια. Δεν υπάρχει μια λύση για όλα – ο δρόμος που επιλέγεις πρέπει να εξαρτάται από το πλήθος των μεταβλητών.

  Οι διαφορετικές προσεγγίσεις που ακολουθούν οι άνθρωποι όσον αφορά το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι συναρπαστικές. Αυτή τη στιγμή, η προσέγγιση δύο σκελών αναδεικνύεται στη συνηθέστερη επιλογή. Οι εταιρείες venture capital προσεγγίζονται όλο και περισσότερο από επιχειρηματίες που έχουν χρησιμοποιήσει πλατφόρμες crowdfunding για τον πρώτο γύρο χρηματοδότησής τους. Όταν η ιδέα σου υποστηρίζεται από μερικές χιλιάδες μικρούς επενδυτές, αυτό σε τοποθετεί σε ισχυρότερη θέση όταν επιδιώκεις την επένδυση ενός venture capital ή ένα τραπεζικό δάνειο.

  Περιγράφεις την ιδέα σου ως ένα "ρηξικέλευθο βιομηχανικό project" – αυτό είναι ελκυστικό. Παρουσιάζει ωστόσο μια δυσκολία: πολλοί άνθρωποι ανησυχούν ότι αν δημοσιοποιήσουν μια ιδέα, όπως για παράδειγμα σε μια πλατφόρμα crowdfunding, κάποιος μπορεί να την αντιγράψει.

  Και η εξασφάλιση μια πατέντας ευρεσιτεχνίας για μια ιδέα δεν αποτελεί φθηνή διαδικασία. Παρότι ορισμένοι επιχειρηματίες έχουν θέσει τις πατέντες τους στη διάθεση του κοινού, στο όνομα του κινήματος ανοιχτού κώδικα –με γνωστότερο εκπρόσωπο ίσως τον Έλον Μασκ– ενδεχομένως αυτό να μην αποτελεί την καλύτερη προσέγγιση για μια εταιρεία. Στην περίπτωσή σου, ίσως έχεις την επιλογή να αποφύγεις πλήρως το συγκεκριμένο πρόβλημα χρηματοδοτώντας ο ίδιος την ιδέα σου – αυτό θα απαιτούσε να πωλήσεις μία από τις άλλες επιχειρήσεις σου.

  Αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε οι συνεργάτες μου στη Virgin Group κι εγώ στις αρχές του 1990 όταν πουλήσαμε τη Virgin Records προκειμένου να συγκεντρώσουμε κεφάλαια για να εξασφαλίσουμε το μέλλον της ριζοσπαστικής ιδέας μας: της Virgin Atlantic, μίας αεροπορικής εταιρείας που προσέφερε εξαιρετικές υπηρεσίες σε μια εποχή όπου οι ανταγωνιστές είχαν ξεχάσει τι σημαίνει να προσφέρεις μια υπηρεσία.

  Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση, αλλά ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή. Είχαμε φτάσει σε ένα σταυροδρόμι: η Virgin Atlantic χρειαζόταν κεφάλαια για να αντιμετωπίσει τα "βρώμικα κόλπα" που χρησιμοποιούσε η British Airways στην εκστρατεία της εναντίον μας, αλλά δεν ήμασταν πλέον σε θέση να συνεχίσουμε να ζητάμε ενέσεις ρευστότητας από τρίτους ή από την τράπεζά μας. Διότι αυτό, απλώς δεν θα ήταν βιώσιμο.

  Η Virgin Group, ωστόσο, έτρεχε και μια άλλη ιδιαίτερα κερδοφόρα εταιρεία, τη Virgin Records, και είδαμε ότι η πώληση της συγκεκριμένης δραστηριότητας ήταν ο ασφαλέστερος τρόπος για την άντληση κεφαλαίων. Εάν συνεχίζαμε και με τις δύο εταιρείες, τότε θα θέταμε σε κίνδυνο και τις δύο: σε εκείνο το σημείο, έμοιαζε πιθανό η Virgin Atlantic να καταλήξει στο "λουκέτο", αφήνοντας άνεργους 2.500 ανθρώπους, πλήττοντας παράλληλα τη φήμη μας. Αλλά με την πώληση της Virgin Records, εξασφαλίσαμε ότι και οι δύο εταιρείες συνέχισαν την πορεία τους από ισχυρότερη θέση.

  Η συγκεκριμένη απόφαση ήταν ιδιαίτερα επώδυνη για μένα, αλλά δεν την έλαβα μόνος – το αποφάσισα μαζί με τους συνεργάτες μου, τους φίλους και την οικογένειά μου. Εξάλλου, οποιονδήποτε δρόμο επιλέξεις να ακολουθήσεις, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι πολύ μεγαλύτερες εάν διασφαλίσεις ότι έχεις στο πλευρό του την κατάλληλη ομάδα, προτού αναλάβεις την οποιαδήποτε δέσμευση.
  Πριν από μερικά χρόνια παρευρέθηκα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία. Κατά τη διάρκεια της παρουσία μου εκεί, απάντησα μαζί με τον Αμερικανό ράπερ και επιχειρηματία Will.i.am σε μερικές ερωτήσεις του κοινού, μία εκ των οποίων ήταν από κάποιον που ήθελε να μάθει τι ήταν αυτό που μας έκανε να συνεχίζουμε την προσπάθεια να προωθήσουμε τις ιδέες μας ακόμη και στις κακές εποχές. Τόσο ο Will όσο κι εγώ απαντήσαμε: "Η ομάδα που μας περιβάλλει".

  Είναι σημαντικό ότι δώσαμε αμφότεροι την ίδια απάντηση. Αλλά σκέψου το εξής: Δεν μπορείς να ελέγξεις τι θα κάνει ένας venture capitalist όταν τους παρουσιάσεις την ιδέα σου, ούτε αν θα σου δώσει η τράπεζα το δάνειο που ζήτησες, ούτε βέβαια μπορείς να είσαι σίγουρος τι θα γίνει εάν εισαγάγεις την εταιρεία του στο χρηματιστήριο. 

  Ωστόσο, όταν περιβάλλεσαι από τους σωστούς ανθρώπους –ειλικρινείς, σκληρά εργαζόμενους, αξιόπιστους, ταλαντούχους φίλους και συναδέλφους που σου μιλούν ντόμπρα– τότε μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα είσαι σε θέσει να δώσεις την καλύτερη δυνατή απάντησή. Καλή τύχη.

  * O Richard Branson είναι ο ιδρυτής της Virgin Group και εταιρειών όπως οι Virgin Atlantic, Virgin America, Virgin Mobile και Virgin Active. Διατηρεί blog στη διεύθυνση www.virgin.com/richard-branson/blog. Ακολουθήστε τον στο Twitter στο twitter.com/richardbranson

  © 2020 Richard Branson. Διατίθεται από το "The New York Times Licensing Group"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ