Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Ιουν-2020 00:02

  Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο μονοπάτι όταν είσαι σε σταυροδρόμι

  Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο μονοπάτι όταν είσαι σε σταυροδρόμι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tου Richard Branson

  Ερ: Είμαι 19, στον τελευταίο χρόνο μου στο λύκειο και έχω ήδη βρεθεί σε ένα σταυροδρόμι. Το μόνο πράγμα που με παθιάζει είναι να γίνω επιχειρηματίας και να ξεκινήσω τη δική μου επιχείρηση. Σκέφτηκα να ξεκινήσω ένα κατάστημα παγωτού, ένα μεξικάνικο εστιατόριο, ένα πλυντήριο αυτοκινήτων, μια εταιρεία λογισμικού και άλλες επιχειρήσεις και τα βρίσκω όλα εξίσου ενδιαφέροντα.
Προς το παρόν, σχεδιάζω να σπουδάσω πληροφορική, ως το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της δικής μου εταιρείας λογισμικού αργότερα. Ωστόσο, θα ήθελα να διαφοροποιήσω τις επιχειρήσεις μου όταν μπορώ (όπως κάνατε με τη Virgin).
Δεδομένου ότι έχετε εμπειρία σε πολλά διαφορετικά πεδία, θα ήθελα να μάθω ποιες θεωρείτε τις πιο κατάλληλες και κρίσιμες ιδιότητες ενός επιτυχημένου επιχειρηματία. Πρέπει να αφοσιωθώ στη μελέτη επιστήμης και της τεχνολογίας των υπολογιστών ή πρέπει να αναπτύξω δεξιότητες σε κάποιον άλλο τομέα; Πρέπει να μείνω στη Βουλγαρία ή να αναζητήσω καλύτερες ευκαιρίες στο εξωτερικό;  - Boyan Kushlev, Βουλγαρία  Απ: Το να αποφασίσεις ποια κατεύθυνση θα πάρεις είναι κάτι με το οποίο όλοι παλεύουν σε κάποια στιγμή. Αλλά μέρος της διασκέδασης του να είσαι επιχειρηματίας είναι το γεγονός ότι δεν έχεις αφεντικό να σου λέει τι να κάνεις ή ποια κατεύθυνση πρέπει να πάρεις – εξαρτάται από εσένα!
Αυτήν τη στιγμή, Boyan, έχεις την αίσθηση ότι όλη σου η ζωή εξαρτάται από αυτήν την απόφαση και ότι δεν θα υπάρξει γυρισμός μετά την επιλογή σου. Στην πραγματικότητα, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ακριβώς επειδή ξεκινάς σε έναν συγκεκριμένο τομέα ή σπουδάζεις ένα συγκεκριμένο αντικείμενο στο πανεπιστήμιο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να περάσεις όλη σου τη ζωή σε αυτό. Στην περίπτωσή μου, αποφάσισα να μην πάω στο πανεπιστήμιο και αντιμετώπισα τις εμπειρίες μου στη ζωή ως πηγή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ωστόσο, συμφωνώ ότι η εκμάθηση κώδικα είναι καλή ιδέα – ο σχεδιασμός προγραμμάτων είναι η γλώσσα της καινοτομίας. Και αν θέλεις να δημιουργήσεις μια εταιρεία λογισμικού, τότε η μελέτη της επιστήμης των υπολογιστών φαίνεται καλή ιδέα. Οι δεξιότητες που θα μάθεις θα σε οδηγήσουν σε μέρη που δεν μπορείς να φανταστείς αυτήν τη στιγμή.

  Ωστόσο, θα μπορούσες επίσης να παρακολουθήσεις αυτά τα μαθήματα online ή σε part-time ωράριο. Εξέτασες αυτήν την επιλογή;
Αυτό μπορεί, επίσης, να συνδέεται με το ερώτημά σου εάν πρέπει να μείνεις στη Βουλγαρία ή να φύγεις. Πάντα ενθαρρύνω τους ανθρώπους να ταξιδεύουν αν είναι δυνατόν, ειδικά τους νέους επιχειρηματίες. Το ταξίδι διευρύνει το μυαλό, εκθέτοντάς σε σε νέους πολιτισμούς, διαφορετικά προβλήματα και καλύτερες επιχειρηματικές προσεγγίσεις. Μπορεί να μάθεις γιατί ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο σε ένα μέρος του κόσμου δεν θα λειτουργήσει σε άλλο, ή μπορεί να συναντήσεις ακόμη και διαφορετικούς ανθρώπους που μπορεί να προωθήσουν τις επιχειρηματικές σου ιδέες.


  Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνει κάθε εκκολαπτόμενος επιχειρηματίας είναι να βγει έξω και να ξεκινήσει μια επιχείρηση. Μπορεί να έχεις σκεφτεί να ξεκινήσεις ένα κατάστημα παγωτού, ένα μεξικάνικο εστιατόριο και μια εταιρεία λογισμικού, αλλά μέχρι να δεσμευτείς σε μια ιδέα και να της δώσεις ό,τι έχεις, δεν θα ξέρεις πόσο ευχάριστη μπορεί να είναι η έναρξη μιας επιχείρησης ή εάν η επιχειρηματικότητα σου ταιριάζει.
Εάν καμία από τις ιδέες σου για μια επιχείρηση δεν σε εμπνέει ώστε να κάνεις το βήμα, ρώτα τον εαυτό σου, "Τι με απογοητεύει;" Κατάγραψε μια λίστα με όλα τα πράγματα που θα ήθελες να δεις να αλλάζουν ή να γίνονται καλύτερα. Αν κάτι εκεί έξω δεν σου αρέσει, πιθανότατα θα υπάρχουν κι άλλοι που θέλουν μια αλλαγή, οπότε αυτή θα μπορούσε να είναι η σπίθα που θα πυροδοτήσει μια υπέροχη ιδέα.
Βεβαιώσου ότι έχεις κάνει την επιλογή σου επειδή ακολούθησες τα δικά σου πάθη και όχι μόνο επειδή μιμήθηκες τους άλλους.

  Ο Μπιλ Γκέιτς δημιούργησε τη Microsoft επειδή πίστευε ακράδαντα στον προσωπικό υπολογιστή, σε μια στιγμή που άλλοι τον απέρριψαν. Ο Richard Reed ίδρυσε την Innocent Smoothies επειδή ήθελε να προωθήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Δεν κοίταξαν τις ιδέες με τις οποίες άλλοι πέτυχαν στο παρελθόν. Έκαναν ό,τι τους άρεσε και αυτό που νόμιζαν ότι θα έφερνε μια θετική διαφορά στον κόσμο. Κάθε επιτυχημένος επιχειρηματίας μοιράζεται αυτό το χαρακτηριστικό. Θα σε βοηθήσει να συνεχίσεις την επιχείρησή σου σε δύσκολους καιρούς.
Πολλοί επιτυχημένοι επιχειρηματίες μοιράζονται επίσης την ικανότητα να αναλαμβάνουν κινδύνους.

  Στη Virgin, έχουμε πάρει τόσα πολλά ρίσκα που δεν μπορώ να τα θυμηθώ όλα. Και ενώ προφανώς υπάρχουν κάποια που αξίζει να τα πάρεις και άλλα που δεν αξίζει, πρέπει να μάθεις να εμπιστεύεσαι τα ένστικτά σου.
Εδώ χρησιμεύουν οι φίλοι και η οικογένεια. Ζήτα τη συμβουλή τους και μαζί θα βρείτε τις σωστές λύσεις. Εφόσον έχεις την επιθυμία να καινοτομήσεις, την περιέργεια να δοκιμάσεις νέες προσεγγίσεις και το πάθος να αλλάξεις μια βιομηχανία, θα έχεις όλα τα προσόντα ενός επιτυχημένου επιχειρηματία.

  * O Richard Branson είναι ο ιδρυτής της Virgin Group και εταιρειών όπως οι Virgin Atlantic, Virgin America, Virgin Mobile και Virgin Active. Διατηρεί blog στη διεύθυνση www.virgin.com/richard-branson/blog. Ακολουθήστε τον στο Twitter στο twitter.com/richardbranson

  © 2020 Richard Branson. Διατίθεται από το "The New York Times Licensing Group"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ