Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Ιουλ-2019 00:05

  Κρατήστε τους ταλαντούχους εργαζόμενους – μέχρις ότου χρειαστεί να τους αποδεσμεύσετε

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Richard Branson

  Όταν ξεκινήσετε μια νέα επιχείρηση, πρέπει να προσελκύσετε τους καλύτερους, εξυπνότερους και πιο δραστήριους ανθρώπους που μπορείτε να βρείτε για να ενταχθούν στην ομάδα σας. Με το πέρασμα του χρόνου, ωστόσο, το να κρατήσετε τους πιο ταλαντούχους υπαλλήλους σας δεν είναι πάντα εύκολο. Συχνά τα κίνητρά τους διαφοροποιούνται και γίνονται ανεξάρτητοι, ενώ κάποιοι ίσως δουν τη συνεργασία μαζί σας σαν ένα βήμα για να φτιάξουν τη δική τους επιχείρηση.

  Η προνοητικότητα είναι σημαντική στις επιχειρήσεις: μην περιμένετε μέχρις ότου ένας υπάλληλος έρθει να σας πει ότι ήρθε η ώρα να φύγει προτού αρχίσετε να σκέφτεστε ποιοι είναι οι στόχοι του και τι τον ευχαριστεί – αυτό θα πρέπει να αποτελεί μέρος της απόφασης πρόσληψης. Προτού προσφέρετε μια θέση σε κάποιον, φροντίστε να μάθετε εάν τα σχέδιά του για την καριέρα του ταιριάζουν με την εταιρεία σας. Αν υπάρχει πραγματική αναντιστοιχία, είναι απίθανο να μπορέσετε να συνεργαστείτε για πολύ καιρό.

  Τα δυναμικά, ενθουσιώδη μέλη της ομάδας θα είναι τα πιο δυνατά χαρτιά σας, οπότε αν η εξέλιξη της καριέρας είναι στόχος ενός εργαζομένου, αναζητήστε ευκαιρίες για projects που του ταιριάζουν. Εάν, π.χ., η ανάπτυξη των τεχνικών δεξιοτήτων είναι αυτό που θέλει ο εργαζόμενος, σκεφτείτε τι είδους εκπαίδευση μπορεί να λάβει στη δουλειά. Εάν προτεραιότητά του είναι η ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής, βρείτε ποιες είναι οι ανάγκες του και προσπαθήστε να τις ενσωματώσετε. Στη συνέχεια μείνετε σε επαφή με τους υπαλλήλους σας και συζητήστε την πρόοδο που σημειώνουν γιατί θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσετε αυτό το σχέδιο όταν θα πετύχουν τους στόχους τους και θα επιλέξουν καινούριους.

  Εάν αντιμετωπίσετε έναν ασυνήθιστο αριθμό αποχωρήσεων, ίσως θελήσετε να αναρωτηθείτε γιατί συμβαίνει αυτό: Ίσως οι υπάλληλοί σας αισθάνονται ότι τους έχετε υποτιμήσει. Αν ναι, υπάρχουν τρόποι να ικανοποιήσετε τις ελπίδες τους για πιο σημαντικό ρόλο και περισσότερες ευθύνες.

  Το "κλειδί" είναι να διασφαλίσετε ότι το προσωπικό σας αισθάνεται ότι έχει εξουσία. Όταν τα μέλη της ομάδας σας μάθουν καλά τη δουλειά τους, δώστε τους πραγματικές ευθύνες: Θα κερδίσετε με αυτόν τον τρόπο τον σεβασμό τους και θα κάνουν ό, τι μπορούν για να ανταποκριθούν στην πρόκληση. Και όταν η επιχείρησή σας επεκταθεί, αυτό μπορεί να σας δώσει την ευκαιρία να πάρετε μια σελίδα από το βιβλίο της Virgin: Όταν η Virgin Records μεγάλωσε αρκετά, χωρίστηκε στα δύο, με διαφορετικούς ανθρώπους να τρέχουν τις ξεχωριστές επιχειρήσεις. Υπήρχαν πολλά θετικά στοιχεία, αλλά το σημαντικότερο ήταν ότι οι εργαζόμενοι είχαν την ευθύνη των δικών τους projects και δεν παρεμποδίζονταν από εσωτερική γραφειοκρατία.

  Πρέπει να δώσετε στους ανθρώπους σας την ελευθερία να γίνουν δημιουργικοί, να σκεφτούν τις δικές τους ιδέες και να τις υποστηρίξουν. Εάν κάποιος έρθει σε εσάς με μια ιδέα για μια επιχείρηση, γιατί να μη ζητήσετε από αυτό το άτομο να ξεκινήσει μια startup; Με τα χρόνια, μερικές από τις ιδέες των εργαζομένων οδήγησαν στη δημιουργία δικών μας επιχειρήσεων. Αυτό μας βοήθησε να εισέλθουμε σε νέες αγορές και τις περισσότερες φορές πέτυχε. Η εταιρεία σας θα πρέπει να ενεργεί ως εφαλτήριο για τους φιλόδοξους υπαλλήλους και όχι σαν θηλιά.

  Εάν, φυσικά, έχετε έναν υπάλληλο ο οποίος έχει προχωρήσει σημαντικά, μπορεί κάλλιστα να φτάσει στο σημείο που θα γίνει αφεντικό του εαυτού του και όταν συμβεί αυτό, δεν μπορείτε να κατηγορήσετε κανέναν. Όπως θα σας πει οποιοσδήποτε επιχειρηματίας, δεν υπάρχει τίποτα που να συγκρίνεται με το να διοικείτε τη δική σας επιχείρηση. Αυτή είναι ευκαιρία για την εταιρεία σας, όχι εμπόδιο. Φέρνοντας κάποιον νέο στο "μαντρί" σημαίνει ότι θα έχετε μια φρέσκια οπτική για την επιχείρησή σας και θα έχετε την ευκαιρία να εμπλουτίσετε τις ικανότητες και τα ταλέντα της ομάδας σας.

  Φροντίστε να μείνετε σε επαφή με το άτομο που φεύγει – ίσως θελήσετε να συνεργαστείτε ξανά κάποια μέρα. Κάποιοι πρώην υπάλληλοι της Virgin πέτυχαν σπουδαία πράγματα, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της AirAsia, Tony Fernandes. Ο Tony είχε μια πολύ επιτυχημένη πορεία μαζί μας ως χρηματοοικονομικός ελεγκτής. Σύντομα μετά την αποχώρησή του, δέχτηκε δουλειά στη Μαλαισία, την πατρίδα του, κατόπιν ανέλαβε την AirAsia και τη μετέτρεψε σε αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους. Με την πάροδο των ετών απολαύσαμε μια φιλική αντιπαλότητα. Κάποτε βάλαμε στοίχημα ποιανού η ομάδα θα τα πήγαινε καλύτερα στη Φόρμουλα 1. Έχασα! Για να τον ξεπληρώσω, εργάστηκα ως αεροσυνοδός σε μια έκτακτη πτήσης της AirAsia, φροντίζοντας για την πλήρη εμφάνιση, συμπεριλαμβανομένων ξυρισμένων ποδιών και βαψίματος. Μεγάλο μέρος των εσόδων της πτήσης πήγε σε φιλανθρωπίες.

  Εάν ο υπάλληλός σας φεύγει, είτε για μια ανταγωνίστρια εταιρεία είτε για να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να του ευχηθείτε "καλή τύχη". Υπάρχουν πολλά μονοπάτια που μπορούν να πάρουν οι καριέρες σας και μια μέρα –ποιος ξέρει– μπορεί να αποφασίσετε ακόμη και να ξεκινήσετε μαζί μια επιχείρηση.

  *O Richard Branson είναι ο ιδρυτής της Virgin Group και εταιρειών όπως οι Virgin Atlantic, Virgin America, Virgin Mobile και Virgin Active. Διατηρεί blog στη διεύθυνση www.virgin.com/richard-branson/blog. Ακολουθήστε τον στο Twitter στο twitter.com/richardbranson.

  © 2019 Richard Branson. Διατίθεται από το "The New York Times Licensing Group"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ