Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Φεβ-2019 00:05

  Μετατρέψτε το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα

  Μετατρέψτε το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tου Richard Branson

  Κάθε φορά που κάτι πάει στραβά ή βρίσκεστε σε μειονεκτική θέση, συχνά ο καλύτερος τρόπος για να το διαχειριστείτε είναι να μετατρέψετε το αρνητικό σε θετικό. Αυτό το έμαθα από μικρός όταν πάλευα με τη δυσλεξία, αυτήν τη μαθησιακή δυσκολία που επηρεάζει την ανάγνωση.

  Εγκατέλειψα το σχολείο στην ηλικία των 16 ετών, εν μέρει εξαιτίας της δυσλεξίας μου. Δεν μπορούσα πάντα να παρακολουθήσω και γι' αυτό δεν έβρισκα τα μαθήματα ενδιαφέροντα και ήμουν αφηρημένος. Οι δάσκαλοί μου σκέφτηκαν ότι ήμουν απλώς τεμπέλης, γιατί τότε οι άνθρωποι δεν καταλάβαιναν τόσο πολύ τη δυσλεξία όσο σήμερα. Σε μία από τις τελευταίες μου ημέρες στο σχολείο ο διευθυντής μού είπε πως είτε θα καταλήξω στη φυλακή είτε θα γίνω εκατομμυριούχος. Ήταν μια ανησυχητική πρόβλεψη, αλλά κατά κάποιο τρόπο είχε δίκιο και στα δύο!

  Το βέβαιο ήταν ότι σκεφτόμουν διαφορετικά από τους συμμαθητές μου. Κατά τη διάρκεια των εφηβικών μου χρόνων είχα επικεντρωθεί στο να ξεκινήσω μια επιχείρηση και να δημιουργήσω κάτι. Όταν εγκατέλειψα το σχολείο, αφιέρωσα την ενέργειά μου στο να μετατρέψω ένα μαθητικό περιοδικό σε μεγάλη έκδοση και σε κερδοφόρο επιχείρηση.

  Με τα χρόνια, ο διαφορετικός τρόπος σκέψης μου με βοήθησε να οικοδομήσω τη Virgin Group και συνέβαλε σημαντικά στην επιτυχία μας. Η δυσλεξία μου καθόρισε τον τρόπο επικοινωνίας μας με τους πελάτες. Όταν ξεκινούσαμε μια νέα επιχείρηση, φρόντιζα πάντα να μου δείχνουν τις διαφημίσεις και το προωθητικό υλικό. Ζητούσα από αυτούς που παρουσίαζαν την καμπάνια να διαβάζουν τα πάντα δυνατά, προκειμένου να ελέγξω το κείμενο αλλά και τη γενικότερη ιδέα. Εάν μπορούσα να την "πιάσω" αμέσως, τότε γινόταν αποδεκτή – θα περνούσαμε το μήνυμά μας μόνο αν αυτό γινόταν κατανοητό με την πρώτη.

  Εξακολουθώ να ελέγχω όλες τις διαφημιστικές μας καμπάνιες, συνεπώς συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε απλή γλώσσα και όχι εξειδικευμένους όρους. Η τράπεζά μας, Virgin Money, δεν μιλά για "χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες", μιλά απλώς για μια καλύτερη τράπεζα για όλους. Αυτή η έμφαση στην απλότητα και τη σαφήνεια επεκτείνεται και στις αξίες της επωνυμίας μας: το brand Virgin ταυτίζεται με την αξία, την ποιότητα, την καινοτομία, τη διασκέδαση και τη σπουδαία εξυπηρέτηση των πελατών.

  Όταν αντιμετώπιζα προκλήσεις, η ομάδα μου και εγώ βρίσκαμε τρόπο να τις ξεπερνάμε. Για πολλά χρόνια διοικούσα τη Virgin Group χωρίς να καταλαβαίνω τη διαφορά μεταξύ του καθαρού και του μικτού κέρδους – είχαμε κάποιες πολύ παράξενες συσκέψεις! Παρά τα προβλήματα αυτά, μπορούσαμε όλοι να συνεργαστούμε ομαλά επειδή είχα μάθει την τέχνη της ανάθεσης από την εφηβεία μου. Δεν είναι μια δεξιότητα που αποκτάς εύκολα, αλλά, όταν είσαι δυσλεκτικός, εμπιστεύεσαι άλλους να κάνουν πράγματα για λογαριασμό σου. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό μπορεί να αφορά απλή ανάγνωση και γραφή, οπότε μαθαίνεις να εγκαταλείπεις.

  Ως επιχειρηματίας, έμαθα ότι το να περιτριγυρίζομαι από ανθρώπους που είναι καλύτεροι από εμένα σε συγκεκριμένα καθήκοντα με έφερνε σε πλεονεκτική θέση, γιατί ήμουν ελεύθερος να επικεντρωθώ στα πράγματα όπου ήμουν πράγματι καλός. Προσλάβαμε εκπληκτικούς ανθρώπους σε όλη τη Virgin Group για να διευθύνουν τις επιχειρήσεις μας, κάτι το οποίο μου έδωσε τον χώρο να σκέφτομαι δημιουργικά και στρατηγικά για νέα εγχειρήματα και περιπέτειες, καθώς δούλευα για την επέκταση της επιχείρησης.  

  Χρειάστηκε να φτάσω στα πρώτα χρόνια της εφηβείας για να αντιληφθώ πλήρως ότι είχα δυσλεξία. Μέχρι τότε, όμως, είχα μάθει επίσης ότι οι προκλήσεις μπορούν να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη της επιτυχίας. Και, στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2005 διαπίστωσε πως ένας στους τρεις Αμερικανούς επιχειρηματίες είναι δυσλεκτικός, ενώ άλλες έχουν δείξει ότι τα άτομα με δυσλεξία τείνουν να διακρίνουν πιο εύκολα τη μεγαλύτερη εικόνα. Επιχειρηματίες όπως ο Thomas Edison, o Ηenry Ford, o Ted Turner και ο Charles Shwab είχαν δυσλεξία.

  Επομένως, εάν είστε δυσλεκτικοί, είναι σημαντικό να μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να αισθανθεί κατώτερος μόνο και μόνο επειδή δεν μπορείτε να συλλαβίσετε κάθε λέξη. Αλλάξτε τις δραστηριότητές και τα ενδιαφέροντά σας για να μπορέσετε να ανακαλύψετε τις δυνατότητές σας. Στη δική μου περίπτωση ήξερα ότι ήθελα να δημιουργήσω κάτι για να ακουστεί η φωνή των νέων ανθρώπων και αυτό σήμαινε να δημιουργήσω ένα περιοδικό αλλά και μια επιχείρηση για να πληρώνω τους λογαριασμούς μου.

  Ακόμα και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν θεωρείται πως επηρεάστηκε από τη μαθησιακή του δυσκολία. Ο διάσημος φυσικός είπε κάποτε ότι "Είναι θαύμα που η περιέργεια επιβιώνει της τυπικής εκπαίδευσης", το οποίο είναι πέρα για πέρα αληθινό εάν έχετε δυσλεξία. Το ότι δεν διαπρέπετε ακαδημαϊκά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να διαπρέψετε γενικά.

  Όποια προσωπική πρόκληση κι αν πρέπει να ξεπεράσετε, πρέπει να είστε γενναίοι για να αποδεχτείτε ότι είστε διαφορετικοί. Πρέπει να έχετε το θάρρος να εμπιστευτείτε τα ένστικτά σας και να είστε έτοιμοι να αναρωτηθείτε τι δεν κάνουν οι άλλοι άνθρωποι. Εάν το κάνετε αυτό, μπορείτε να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες που χάνουν οι άλλοι. Πιστέψτε στον εαυτό σας και χρησιμοποιήστε ό,τι έχετε –συμπεριλαμβανομένων των εμποδίων– προκειμένου να φτάσετε στον δρόμο της επιτυχίας. Ποιος ξέρει τι μπορείτε να πετύχετε!

  O Richard Branson είναι ο ιδρυτής της Virgin Group και εταιρειών όπως οι Virgin Atlantic, Virgin America, Virgin Mobile και Virgin Active. Διατηρεί blog στη διεύθυνση www.virgin.com/richard-branson/blog. Ακολουθήστε τον στο Twitter στο twitter.com/richardbranson.

  © 2019 Richard Branson. Διατίθεται από το "The New York Times Licensing Group"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων