Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Φεβ-2019 00:05

  Να δικτυώνεστε νωρίς, να δικτυώνεστε αδιάκοπα

  Να δικτυώνεστε νωρίς, να δικτυώνεστε αδιάκοπα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tου Richard Branson

  Όταν ξεκίνησα να δικτυώνομαι για λογαριασμό της Virgin Music –συναντούσα μάνατζερ καλλιτεχνών, προσπαθούσα να πείσω τους μουσικούς να κλείσουν συμβόλαιο μαζί μας, αναζητούσα διανομείς–, συχνά χρειαζόταν να ανταλλάξω νούμερο τηλεφώνου πάνω σε χαρτοπετσέτα. Ήμασταν, άλλωστε, στη δεκαετία του '70. Αυτές τις μέρες είναι πολύ πιο εύκολο να έρθετε σε επαφή με ανθρώπους που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε και να επεκτείνετε την επιχείρησή σας. Απλώς σκεφτείτε: LinkedIn, Facebook, Instagram και Twitter, όλα σας δίνουν την ευκαιρία να συναντήσετε και να συναναστραφείτε άλλους επιχειρηματίες, ειδικούς του κλάδου σας ή καινοτόμους νέους. Από την ώρα που αντιλαμβάνεστε ότι η ιδέα σας αξίζει, το πρώτο βήμα στον δρόμο για την επιτυχία είναι να χτίσετε ένα δίκτυο.

  Για αρχή, να λαμβάνετε μέρος σε εκδηλώσεις του κλάδου και να έρχεστε σε επαφή με βασικούς παίκτες. Ενταχθείτε σε επιχειρηματικές ενώσεις και αρχίστε να μαθαίνετε τις συνθήκες της τοπικής αγοράς. Να θυμάστε, επίσης, ότι μπορείτε να γνωρίσετε πιθανούς μέντορες σε σχολές, ενώσεις ή επιχειρηματικές ομάδες. Κάποια μέρα, όταν κολλήσετε ή όταν κάτι πάει στραβά, αυτές οι επαφές θα είναι οι άνθρωποι στους οποίους θα απευθυνθείτε για βοήθεια. (Η εύρεση των επενδυτών είναι ένα βήμα που ακολουθεί: οι άνθρωποι αγοράζουν από τους ανθρώπους, οπότε, εάν βάλετε περιορισμούς σε ποιον έχετε πρόσβαση, σε ποιον μιλάτε και σε ποιον πουλάτε, τότε πιθανότατα δεν θα φτάσετε πολύ μακριά.)

  Η εκκίνηση μιας startup είναι δύσκολη και τρομακτική, επομένως είναι σημαντικό, ενόσω δημιουργείτε το δίκτυό σας, να αναζητάτε έξυπνους, υποστηρικτικούς συνεργάτες και υπαλλήλους που καταλαβαίνουν και μοιράζονται τους στόχους σας για την επιχείρηση. Όταν ξεκίνησα το περιοδικό "Student" ως έφηβος, δούλευα με μια μικρή ομάδα άλλων φοιτητών. Η ακούραστη στήριξή τους και συναδελφικότητα ήταν ανεκτίμητη όταν δουλεύαμε το περιοδικό. Κάποιοι συνεχίσαμε να συνεργαζόμαστε για δεκαετίες και συγκαταλέγω τους ανθρώπους αυτούς μεταξύ των στενότερων φίλων μου. Οι γονείς μου ήταν επίσης πολύ σημαντικοί σε αυτή την πορεία (ναι, η οικογένειά σας είναι επίσης μέρος του δικτύου σας – μην υποτιμάτε την ικανότητά τους να σας βοηθήσουν) και, χωρίς την υποστήριξή τους, πιθανότατα δεν θα είχαμε πετύχει.

  Θα χρειαστείτε, τέλος, ένα δίκτυο συναδέλφων από τον ίδιο κλάδο, συνεπώς μην είστε διστακτικοί να κάνετε φίλους από τον ανταγωνισμό. Όταν θα βλέπετε άλλους ανθρώπους να επιτυγχάνουν παρόμοιους στόχους, θα σας υπενθυμίζει ότι και τα δικά σας σχέδια και όνειρα είναι πιθανά. Και όταν αισθάνεστε απογοητευμένοι από ένα εγχείρημα, δεν υπάρχει καλύτερη ενθάρρυνση από το να ακούσετε ότι κάποιος άλλος έχει ήδη επιτύχει κάτι παρόμοιο. Από την εμπειρία μου, τέτοιες στιγμές έχουν αποτελέσει σημείο καμπής για πολλές νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δεν υπάρχει τίποτα λάθος σε ένα κομμάτι υγιούς ανταγωνισμού!

  Σχεδόν 50 χρόνια μετά την κυκλοφορία του "Student", η ομάδα της Virgin Media ξεκίνησε το πρόγραμμα "Pioneers" με στόχο να βοηθήσει τους νέους επιχειρηματίες να δημιουργήσουν τα δικά τους δίκτυα. Έχοντας τον ρόλο του διαχειριστή αλλά και του επενδυτή σε πολλές επιχειρήσεις, η ομάδα μας ήθελε επίσης να δει πώς θα αντιδρούσε η ψηφιακή γενιά – είτε ήταν ειδικοί σε θέματα τεχνολογίας είτε όχι, οι νέοι επιχειρηματίες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα κοινωνικά δίκτυα για να "ξεκλειδώσουν" πολύτιμες επιχειρηματικές επαφές. Έτσι, η Virgin Media αποφάσισε να συνεργαστεί μαζί τους για να δημιουργήσει μια διασκεδαστική κοινωνική πλατφόρμα που θα αναδείκνυε τις ιδέες τους.

  Η Virgin Media Pioneers ξεκίνησε με 100 άτομα το 2010. Δώσαμε στον καθέναν τους ένα λάπτοπ, μία κάμερα, σύνδεση στο Διαδίκτυο και λίγο χώρο στην ιστοσελίδα μας για να τα χρησιμοποιήσουν όπως ήθελαν. Χωρίς τη δική μας ανάμειξη, οι "Pioneers" άρχισαν να συνδέονται, να μοιράζονται τις επιχειρηματικές τους ιδέες και έπειτα να τις κάνουν πραγματικότητα με τρόπο που πιθανότατα δεν είχαν σκεφτεί ξανά στο παρελθόν.

  Η Jammin Designs γεννήθηκε όταν οι "Pioneers" Dowa Ojarikre και Nathaniel Peat συναντήθηκαν σε μια από τις εκδηλώσεις μας και αποφάσισαν να συνδυάσουν τα ταλέντα τους, σχεδιάζοντας θήκες smartphone και iPad εμπνευσμένες από την Ολυμπιακή Ομάδα της Τζαμάικα. Κατάφεραν να βάλουν τα προϊόντα τους στα καταστήματα κοντά στο Ολυμπιακό Πάρκο του Λονδίνου και επίσης στο Jamaica House, το κέντρο όλων των δραστηριοτήτων για όσους στήριζαν την ομάδα της Τζαμάικα στους Ολυμπιακούς Αγώνες εκείνου του καλοκαιριού.

  Η κοινότητα των Pioneers αριθμεί τώρα περισσότερα από 15.000 μέλη και θα προσελκύσει πολύ περισσότερα που θέλουν να συνδεθούν και να ανακαλύψουν νέους τρόπους επιχειρηματικής δραστηριότητας. Χρησιμοποιούμε την ιστοσελίδα για να βοηθήσουμε τους επιχειρηματίες, ανεξάρτητα από το στάδιο στο οποίο βρίσκονται. Σε όσους έχουν ιδέες ή ονειρεύονται να ανοίξουν μια επιχείρηση κάποια μέρα, παρέχουμε έμπνευση. Σε όσους προσπαθούν να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους, παρέχουμε πληροφορίες και πόρους.

  Όταν θα γίνετε εσείς οι ίδιοι επιτυχημένοι επιχειρηματίες, τότε θα είναι η δική σας σειρά να βγάλετε στην επιφάνεια τα ανεκμετάλλευτα ταλέντα. Με ευχαριστεί πραγματικά να βλέπω ταλαντούχους ανθρώπους να ικανοποιούν τις φιλοδοξίες τους και να ωριμάζουν επαγγελματικά, αλλά και προσωπικά. Έχω μάθει ότι στη διαδικασία μπορείς να ακούσεις κι εσύ νέες ιδέες και να ανακαλύψεις νέες οπτικές για το επιχειρείν, απλώς και μόνο συζητώντας για το πώς λειτουργούν τα πράγματα. Εξάλλου, συνέχεια στη δικτύωση σημαίνει συνέχεια στην ανάπτυξη.

  O Richard Branson είναι ο ιδρυτής της Virgin Group και εταιρειών όπως οι Virgin Atlantic, Virgin America, Virgin Mobile και Virgin Active. Διατηρεί blog στη διεύθυνση www.virgin.com/richard-branson/blog. Ακολουθήστε τον στο Twitter στο twitter.com/richardbranson.

  © 2019 Richard Branson. Διατίθεται από το "The New York Times Licensing Group"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων