Σάββατο, 17-Ιαν-2026 16:00
Πως η Αθήνα έγινε τοπ τουριστικός προορισμός
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Μέχρι πριν λίγα χρόνια η Αθήνα ήταν για την πλειονότητα των ξένων τουριστών ένας ενδιάμεσος σταθμός- μια στάση πριν το ταξίδι τους στα νησιά και τους δημοφιλείς παραθαλάσσιους καλοκαιρινούς προορισμούς.
Η εικόνα όμως αυτή έχει αλλάξει άρδην. Τα στοιχεία για την τουριστική κίνηση της πρωτεύουσας δείχνουν μεγάλη άνοδο στις αφίξεις και τις διανυκτερεύσεις και έκρηξη εσόδων.
Πέρα όμως από τα δεδομένα που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση "ανταγωνιστικότητας και διαρθρωτικής προσαρμογής στον τομέα του τουρισμού για την Περιφέρεια Αττικής, 2025" του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, μια βόλτα στο κέντρο της πόλης δείχνει πως έχουμε τουρίστες όλες τις εποχές. Ενώ παραδοσιακά δηλαδή οι μήνες Απρίλιος- Μάιος και Σεπτέμβριος- Οκτώβριος ήταν αυτοί με την υψηλότερη επισκεψιμότητα, πλέον και τους χειμερινούς μήνες καταγράφεται έντονη ζήτηση.
Για την πρωτεύουσα, η μεγαλύτερη και πιο προσοδοφόρα αγορά είναι οι ΗΠΑ και ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως ανεβαίνει η επισκεψιμότητα από το Ισραήλ. Η εικόνα που επικρατεί, όπως τη μεταφέρουν στο Capital.gr επιχειρηματίες από το χώρο των ξενοδοχείων είναι πως πολλοί τουρίστες μένουν 3-4 ημέρες στην Αθήνα και μετά συνεχίζουν τις διακοπές τους προς κάποιο νησί. Αντίστοιχα, κατά τους χειμερινούς μήνες, έχουν αυξηθεί τα city- breaks, πάλι με τις ίδιες διανυκτερεύσεις.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, η Περιφέρεια Αττικής αντιπροσωπεύει το 22% των επισκέψεων που καταγράφηκαν στην Ελλάδα το 2024 σημειώνοντας την περίοδο 2023-2024 αύξηση κατά +11% (από 7,9 εκατ. το 2023 σε 8,8 εκατ. το 2024).
Όλες οι αγορές κατέγραψαν αύξηση, με εξαίρεση τις αγορές του Ην. Βασιλείου (-3%, από 976 χιλ. το 2023 σε 951 χιλ. το 2024), της Γερμανίας (-7%, από 631 χιλ. το 2023 σε 586 χιλ. το 2024) και της Αυστραλίας (-39%, από 188 χιλ. το 2023 σε 115 χιλ. το 2024).
Την ίδια ώρα, συγκέντρωσε την ίδια περίοδο το 21% των συνολικών διανυκτερεύσεων, καταγράφοντας αύξηση κατά +8% (από 44,3 εκατ. το 2023 σε 47,8 εκατ. το 2024).
Κατακόρυφη ήταν η αύξηση των εσόδων (+25%) από € 3,8 δισ. το 2023 σε € 4,8 δισ. το 2024). Επιμέρους, όλες οι αγορές κατέγραψαν θετικό πρόσημο, με εξαίρεση την Αυστραλία.
Τονίζεται πως και η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη στην Περιφέρεια Αττικής σημείωσε αύξηση την περίοδο 2023-2024 κατά +13% (από € 480 το 2023 σε € 541 το 2024).
Φορείς της αγοράς κάνουν λόγο για θετικό πρόσημο στα έσοδα και το 2025. Τονίζεται πως την περίοδο Ιανουαρίου–Νοεμβρίου 2025, το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων, φτάνοντας τα 8,2 εκατ. επιβάτες και σημειώνοντας αύξηση +706 χιλ./+9,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Το 2024, οι διεθνείς αφίξεις μη κατοίκων έφτασαν τα 7,9 εκατομμύρια, από 7,1 εκατομμύρια το 2023 και 6,4 εκατομμύρια το 2019, σημειώνοντας αυξήσεις 12% και 24%, αντίστοιχα.
Οι πληροφορίες λένε πως τα έσοδα πέρσι για την Αθήνα υπολογίζονται σε πάνω από 5 δισ. ευρώ, με άνοδο της κίνησης από το Ισραήλ και την Τουρκία.
Παράλληλα, τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας κατέγραψαν πληρότητα στο δεκάμηνο 78% (ίδια με το 2024), ενώ η μέση τιμή δωματίου σημείωσε αύξηση 2,8% φτάνοντας € 185 και το RevPar (έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο) κατά 2,9%. Οι τάσεις στην αγορά διαμονής δείχνουν σ.υμφωνα με τους ξενοδόχους της Αθήνας: Ταχεία ανάπτυξη των boutique και life style ξενοδοχείων, συνεχή ανάπτυξη της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης, αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον και άνοδο του τομέα των serviced apartments / aparthotels. Έχει επίσης σημασία πως συνολικά 55 ξενοδοχειακές αλυσίδες έχουν πλέον παρουσία στην Αττική – ανάμεσά τους 25 διεθνείς.
Οι προσδοκίες για φέτος είναι επίσης θετικές, με τους φορείς του τουρισμού να λένε πως η πόλη έχει σήμερα καθιερωθεί ω city break προορισμός. Κρούουν όμως το καμπανάκι του κινδύνου για την έλλειψη βασικών υποδομών, την καθαριότητα και την εικόνα των πεζοδρομίων στο κέντρο της πόλης.
Πάντως σημαντικό είναι πως προχωρά η δημιουργία μητροπολιτικού συνεδριακού κέντρου στην Αθήνα με φορέα την Περιφέρεια Αττικής και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου έχει υπογράψει σύμβαση παραχώρησης του κλειστού γυμναστηρίου Τάε Κβον Ντο στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία ανέλαβε την ανάπτυξη του συνεδριακού κέντρου.