Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 17-Μαρ-2023 00:03

    Φόβος και απληστία, ψυχραιμία και ορθολογισμός!

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Η Credit Suisse (CS) είναι μια παγκόσμια τράπεζα, με δραστηριότητες σε ολόκληρο τον πλανήτη και ιστορία 167 ετών. Εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρότατα διαρθρωτικά και στρατηγικά προβλήματα. Προβλήματα τα οποία επιδεινώθηκαν σημαντικά από τις ζημίες που επέφεραν τα σκάνδαλα του fund Archegos ($5,5 δισ.) και της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Greensill Capital (κλείσιμο επενδυτικών εταιρειών συνολικού ενεργητικού $10 δισ).

    Στη γλώσσα της αγοράς, μπορεί η CS να είναι "προβληματικό μαγαζί", αλλά η κατάστασή της ήταν και είναι γνωστή σε όλους τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Επιπλέον, αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως κακή αλλά σε καμία περίπτωση απελπιστική ή, έστω, τόσο άσχημη ώστε να δικαιολογεί πανικό ή φόβους κατάρρευσης. Σκεφτείτε μόνο ότι στο δ’ τρίμηνο του 2022 υπήρξαν εκροές καταθέσεων της τάξης των $100 δισ. και δεν συνέβη το παραμικρό, δεν κουνήθηκε φύλλο! Η τράπεζα κάλυψε όλες τις υποχρεώσεις της απροβλημάτιστα! Ενώ ακόμη και σήμερα διαθέτει ρευστά διαθέσιμα που ξεπερνούν τα $62 δισ.! 

    Σαν μέτρο σύγκρισης επίσης, αναλογιστείτε πως η Silicon Valley Bank κατέρρευσε όταν, λόγω κακού management, υποχρεώθηκε να πουλήσει μακροχρόνιας διάρκειας χρεόγραφα αξίας $21 δισ., με ζημίες που άγγιξαν τα $1,8 δισ. Η Credit πούλησε $30 δισ. στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, με αρκετά μεγαλύτερες ζημίες προφανώς αλλά, παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα ήταν ελαφρά καλύτερα των αναμενομένων από την αγορά!  

    Πώς μπορεί να συνέβη αυτό; Απλούστατα είναι άλλο πράγμα μια τράπεζα με "ειδικό επιχειρηματικό μοντέλο" και ιστορία μερικών χρόνων και εντελώς διαφορετικό ένας διεθνής ελβετικός όμιλος με πολυσχιδείς χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες!

    Για ποιο λόγο λοιπόν έχουμε αυτές τις αναταραχές εδώ και 3 ημέρες; Μα για την ίδια αιτία που τόσες και τόσες φορές έχουν πανικοβληθεί άσκοπα οι αγορές: την ανθρώπινη βλακεία! Πιο συγκεκριμένα, ο μεγαλύτερος μέτοχος του ομίλου είναι η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας. Ο πρόεδρος του τραπεζικού ιδρύματος που διαχειρίζεται τα ιδιωτικά κεφάλαια της βασιλικής οικογένειας, μιλώντας στο Bloomberg και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε πως δεν σκόπευε να ενισχύσει με περισσότερα κεφάλαια την CS, διότι ήδη κατείχε πολύ υψηλό ποσοστό (9,98%) και εάν αυτό ξεπεράσει το 10%, η Saudi National Bank θα είχε πολύ βαρύτερες κανονιστικές υποχρεώσεις (σαφώς λεπτομερέστερες δηλώσεις πόθεν έσχες, ενημέρωση των εποπτικών αρχών για άλλες επενδυτικές κινήσεις κ.λπ.), τις οποίες δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να αναλάβει! Θα έπρεπε να είναι σαφώς προσεκτικότερος. Πολύ προσεκτικότερος...

    Σε συνδυασμό με μια κάποια καχυποψία που είχε προκύψει λόγω ολιγοήμερης καθυστέρησης δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων (ύστερα από διευκρινίσεις που ζήτησε η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που αποδείχθηκαν ασήμαντες), αυτή η δήλωση (λανθασμένα) παρεξηγήθηκε και μέσα σε λίγες ώρες ξέσπασε πανικός. Με αποτέλεσμα να έχουμε το ευτράπελο μιας μετοχής του μεγέθους και του κύρους της Ελβετικής Τράπεζας, που τη μια ημέρα υποχωρεί κατά 30% και την αμέσως επόμενη ανακάμπτει με αντίστοιχο ποσοστό. Κανονικό τρελοκομείο...

    Το ζητούμενο φυσικά είναι η πορεία από εδώ και εμπρός. Είναι πάρα πολύ νωρίς για να υπολογίσει με ακρίβεια κανείς τις επιπτώσεις του ασανσέρ στη μετοχή αλλά και στη φήμη της τράπεζας. Αλλά είναι βέβαιο πως έγινε σημαντική καταστροφή αξίας και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι υγιείς τράπεζες στηρίζουν τη λειτουργία τους στην εμπιστοσύνη του κοινού, στην εμπιστοσύνη των πολιτών. Στην παρούσα περίπτωση και αυτή η εμπιστοσύνη έχει πληγεί και η τράπεζα δεν είναι απολύτως υγιής. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι υπάρχουν κίνδυνοι.

    Από την άλλη πλευρά όπως εξηγήσαμε ήδη, εδώ έχουμε να κάνουμε με μία ιστορική τράπεζα με σχετικά υγιή μεγέθη, σοβαρό και ικανό management (τα τελευταία αποτελέσματα έδειξαν μικρή αλλά σαφή βελτίωση), η οποία ανήκει ξεκάθαρα στην κατηγορία "Too Big To Fail". Πράγμα που σημαίνει ότι ουσιαστικός λόγος ανησυχίας δεν συντρέχει, είναι σαφές ότι υπάρχουν και άσχημα σενάρια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι "αρμαγεδωνικά" (sic). 

    Οπότε το μόνο που χρειάζεται είναι ψυχραιμία και ορθολογισμός. Αν υπάρχουν αυτά, για όλα τα υπόλοιπα βρίσκονται τρόποι διαχείρισης. Ο φόβος και η απληστία βοηθούν μόνο εκείνους που μέσα σε λίγες ώρες κέρδισαν τεράστια ποσά, από τον πανικό που προκάλεσαν κάποια άστοχα λόγια…

    Πέτρος Λάζος
    petros.lazos@capital.gr 

     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ