Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Δεκ-2022 00:03

  Δύο καριέρες, όχι μία!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ως γνωστόν το μέλος της Ευρωσοσιαλιστικής Ομάδας και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή, έχει συλληφθεί στο Βέλγιο και της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για διαφθορά, συμμετοχή – σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ξέπλυμα χρήματος.

  Όλα αυτά έγιναν εχθές το μεσημέρι. Μέχρι τότε η κυρία Καϊλή είχε απλά προσαχθεί από τη βελγική οικονομική αστυνομία στο πλαίσιο της έρευνας, χωρίς να υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση περί σύλληψης, δίωξης (ο νόμος δίνει στην αστυνομία το δικαίωμα κράτησης επί σαρανταοκτάωρο, χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες, ασκηθούν διώξεις κ.λπ.). Δεν υπήρχε το παραμικρό απτό στοιχείο εναντίον της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου! Πληθώρα πληροφοριών και φημών, πραγματική πλημμύρα, αλλά στοιχείο κανένα! Απολύτως κανένα!

  Παρ' όλα αυτά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο οποίο ανήκει η κυρία Καϊλή και συνάδελφος της ευρωβουλευτής, τη διέγραψε από το κόμμα, την Παρασκευή το βράδυ!!! Όταν δεν ήταν ακόμη γνωστό εάν η Καϊλή θα κατηγορηθεί για κάτι συγκεκριμένο, έστω!

  Το έπραξε με προσωπική του απόφαση, προφανώς κρίνοντας ότι οι ιδιότητες του ανακριτή, του εισαγγελέα, του ενόρκου και του δικαστή μπορούν να συνυπάρξουν σε ένα και το αυτό πρόσωπο, εφόσον πρόκειται για τον ίδιο!

  Όπως όλοι γνωρίζουμε όμως, στις ελεύθερες κοινωνίες και τις Δυτικές Δημοκρατίες ισχύει απολύτως το τεκμήριο αθωότητας! Δηλαδή η κυρία Καϊλή είναι αθώα, μέχρι αποδείξεως του εναντίου και ασχέτως των όποιων πληροφοριών υπάρχουν σχετικά με τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν βρεθεί εναντίον της! Ακόμη και όταν αυτά γίνουν επίσημα γνωστά η κυρία Καϊλή, όπως κάθε άλλος κατηγορούμενος, είναι εξακολουθεί να είναι αθώα. Ακόμη και εάν καταδικασθεί, εάν τηρηθεί το γράμμα και το πνεύμα του νόμου, θα εξακολουθήσει να θεωρείται αθώα, μέχρι την τελεσίδικη και αμετάκλητη απόφαση, εκτός εάν αποφασίσει διαφορετικά κάποιο από τα δικαστήρια που θα κρίνει την υπόθεση!

  Γιατί λοιπόν ο κύριος Ανδρουλάκης έσπευσε, πριν καν γίνει ευρέως γνωστό το θέμα να διαγράψει την κυρία Καϊλή; Μήπως γνωρίζει περισσότερα από όσα έχουν γίνει γνωστά; Εάν ναι, με ποιον τρόπο και για ποιον λόγο τα πληροφορήθηκε εκείνος και μάλιστα τόσο νωρίς; Μήπως η απόφασή του αφορά απλώς τη, γνωστή στους παροικούντες την πασοκική Ιερουσαλήμ, αντιπαλότητα που είχε αναπτυχθεί ανάμεσά τους τελευταία; Μήπως αυτή η αντιπαλότητα είναι πηγή πολύ περισσότερων ζητημάτων απ’ όσα έχουμε μάθει; Η επισύνδεση-συνδρομή που ζητήθηκε από ξένες μυστικές υπηρεσίες για τον κύριο Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, έχει σχέση με αυτήν την υπόθεση; Ή μήπως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει κάτι περισσότερο να φοβάται από τον συσχετισμό του ιδίου ή και του κόμματός του, με την κατηγορούμενη; Κάτι που δεν γνωρίζουμε; 

  Σε κάθε περίπτωση, τι μας λέει η... προληπτική (sic) στάση Ανδρουλάκη απέναντι στο Δίκαιο και τη Δημοκρατία; Η στάση ενός ανθρώπου που, εδώ και  ενάμιση χρόνο, κόπτεται για την αλήθεια και τη διαφάνεια, αρνούμενος όμως να τις αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο; Ενός ανθρώπου πως προσπαθεί εδώ και πολύ καιρό να πείσει ότι δεν πρέπει να παρακολουθούνται πολιτικά πρόσωπα και ξαφνικά βρίσκεται έκθετος μιας και οι συλλήψεις στις Βρυξέλλες έγιναν μετά από πολύμηνες παρακολουθήσεις (και με χρήση Pegasus, το οποίο έχει ανακοινωθεί πως χρησιμοποιούν οι βελγικές υπηρεσίες ασφαλείας); Για έναν άνθρωπο που θέλει να πείσει ότι αποτελεί το νέο και το διαφορετικό στην πολιτική, αλλά όλες οι πολιτικές του πράξεις αποπνέουν παλιό και ξύλινο; Που ως μοναδικό επιχείρημα απέναντι στην ανάμειξη Καϊλή στο σκάνδαλο, σκέφθηκε τη σύνδεση της με τη… Νέα Δημοκρατία; 

  Αλήθεια τι μας λέει;

  Δεν ξέρω τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα, αλλά όσο τα σκέφτομαι και τα επεξεργάζομαι, τόσο περισσότερο έχω την αίσθηση πως από το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στη βελγική πρωτεύουσα, θα καταστραφούν δύο καριέρες Ελλήνων πολιτικών, όχι μία. Η πρώτη από απληστία, ασυνειδησία, άγνοια και αλαζονεία και η δεύτερη από κοινή βλακεία, έλλειψη ενσυναίσθησης και απλή, συνηθισμένη ανικανότητα... 

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ