Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Αυγ-2022 00:03

  Εδώ οι αποφάσεις, εκεί οι αποφάσεις, που είναι οι αποφάσεις;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ακόμη και στην αυγουστιάτικη ραστώνη, εξακολουθεί να κυριαρχεί στην επικαιρότητα η υπόθεση των άτυχων προσφύγων-μεταναστών-λαθρομεταναστών, που μέχρι προχθές ήταν αποκλεισμένοι σε μια νησίδα του ποταμού Έβρου.

  Ένα από τα πλέον τραγελαφικά στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό, είναι ο ισχυρισμός που ακούμε συνέχεια για δύο αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων κατά της Ελλάδος που έχει εκδώσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ), για την συγκεκριμένη υπόθεση!

  Επειδή το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και οπωσδήποτε πολύ πιο σημαντικό από το αν π.χ. μια νησίδα στην μέση ενός ποταμού που μεταβάλλει εποχιακά τον ρου και την την κοίτη του, έχει ΚΑΕΚ που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο (η ύπαρξη ΚΑΕΚ ενός ακινήτου στο Κτηματολόγιο δεν σημαίνει απαραίτητα ιδιοκτησία και σίγουρα δεν σηματοδοτεί εθνική κυριαρχία), η στήλη αποφάσισε να διερευνήσει αυτές τις αποφάσεις. Με κύριο κίνητρο την μελέτη τους, αλλά και την λεπτομερή πληροφόρηση για το ακριβές σκεπτικό τους, ώστε να ζητήσει μετά τα φώτα ειδικών νομικών και να σας μεταφέρει κατόπιν έγκυρη ενημέρωση.

  Φευ, η έρευνα για την ανεύρεσή τους αποδείχθηκε μάταια! 

  Εκτός από τις αναφορές διαφόρων ελληνικών ΜΜΕ, σε επιστολή της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με κοινοποιήσεις στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Γραφείο Ελλάδας), τον Συνήγορο του Πολίτη, τη FRONTEX και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, δεν βρέθηκε καμία άλλη σχετική δημοσίευση, ανακοίνωση, δήλωση κ.λπ.! Καμία απολύτως! Ούτε υπάρχει κάποια άλλη αξιόπιστη πηγή που να τις επιβεβαιώνει ή, έστω, να τις επικαλείται, ώστε να διασταυρωθεί η ύπαρξη τους. Όσο δε για δημοσίευση των εντολών, μην το σκέφτεστε!

  Αντιθέτως, όλες οι αναφορές που βρέθηκαν είναι ιδιαίτερα επιδέξια διατυπωμένες, ώστε η όλη ευθύνη να βαρύνει την συγκεκριμένη επιστολή! Επιστολή η οποία υπάρχει μεν στο site της ΕΕΔΑ, αναφέρει  τους αριθμούς και τους τίτλους των αιτήσεων, αλλά δεν συνοδεύεται από αυτές, αν και δηλώνει ότι επισυνάπτονται!!!

  Την μοναδική διέξοδο στην διαλεύκανση του μυστηρίου αυτού, θα μπορούσε να προσφέρει το site του European Court of Human Rights (ECHR). Η απόφαση ή οι αποφάσεις εκεί θα έπρεπε να δημοσιεύονται. Έστω και επιγραμματικά!

  Όμως, όσο και αν ψάξει κανείς στις ιστοσελίδες του, δεν θα βρει καμία σχετική ανακοίνωση για απόφαση ή εντολή ασφαλιστικών μέτρων κατά της Ελλάδας. Τα τελευταία ασφαλιστικά μέτρα που έγιναν δεκτά από το ΕΔΔΑ αφορούν την Πολωνία και φέρουν ημερομηνίες της 10ης και της 17ης Αυγούστου 2022. Ενώ νωρίτερα, στις 3 και 4 του μηνός, απορρίφθηκαν ασφαλιστικά μέτρα κατά της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

  Πιο νωρίς, πηγαίνοντας πίσω έως τα μέσα Ιουνίου, υπάρχουν αποφάσεις περί αποδοχής ή απόρριψης ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν τη Ρωσία, την Πολωνία, την Ουκρανία, την Βουλγαρία κ.ά. Για την Ελλάδα τίποτε! Απολύτως τίποτε! Ούτε οι αριθμοί αιτήσεων που αναφέρονται στην επιστολή της ΕΕΔΑ δίνουν κάποιο αποτέλεσμα στην μηχανή αναζήτησης του site του Δικαστηρίου!

  Η τελευταία απόφαση του Δικαστηρίου που αφορά την Ελλάδα, φέρει ημερομηνία 7 Ιουλίου 2022, δεν αναφέρεται σε ασφαλιστικά μέτρα και είναι καταδικαστική για την χώρα! Έχει δε ως αντικείμενο, μια υπόθεση βύθισης βάρκας με λαθρομετανάστες το… 2014! 

  Είναι δυνατόν να δημοσιεύονται τόσες εντολές ασφαλιστικών μέτρων και τόσες άλλες αποφάσεις του ΕΔΔΑ και να μην υπάρχουν δημοσιευμένες εντολές που αφορούν  ένα τόσο σημαντικό θέμα και επηρεάζουν την ζωή τόσων ανθρώπων; 

  Έγκυρη απάντηση δεν κατόρθωσα να πάρω, αλλά σίγουρα φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απίθανο να συμβαίνει! Ειδικά όταν το προσωπικό του Δικαστηρίου που διαχειρίζεται το site ασκεί τα καθήκοντά του με τόση σημασία στην λεπτομέρεια και τόση αφοσίωση, ώστε να ανακοινώνονται οι αποφάσεις που ΘΑ εκδώσει το Δικαστήριο, αρκετές ημέρες μετά,  στις 25/08/2022!!! 

  Από την άλλη πλευρά, είναι δυνατόν να στέλνει επιστολή στηριγμένη σε ανακρίβειες μια ανεξάρτητη αρχή, όπως η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου; Πώς να φανταστεί κάποιος, ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο;

  Το μόνο σίγουρο του μυστηρίου βρίσκεται το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα  όσων έκαναν σημαία αυτές τις αποφάσεις ανήκουν διαπιστωμένα στους φανατικούς θαυμαστές του μοναδικού πολιτικού αρχηγού που έχει διατυπώσει ξεκάθαρα και δημόσια την πεποίθηση του πως "τα πάντα είναι στο παραμύθι". Ίσως με αυτήν την αφετηρία, να μπορούν ν’ απαντηθούν κάποια ερωτήματα...

  Από εκεί και πέρα, ο καθένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ