Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Ιουλ-2022 00:01

  Μπορεί να ελεγχθεί το τέρας;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το κύμα αυξήσεων συνεχίστηκε και τον Ιούνιο με τον πληθωρισμό να εμφανίζει ρυθμό μεγέθυνσης, στο 12%. Τον πέμπτο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη, με τις 3 χώρες της Βαλτικής (Εσθονία 22%, Λιθουανία 20,5%, Λετονία 19%) και τη Σλοβακία (12,5%) μόνο, να σημειώνουν χειρότερες επιδόσεις. Η Γερμανία ήταν η μοναδική χώρα του ευρώ που παρουσίασε (μικρή) μείωση, από 8,7 σε 8,2%.

  Η κατάσταση πλέον έχει ξεκαθαρίσει και ούτε οι αισιοδοξότεροι (sic) των αισιόδοξων, δεν πιστεύουν πια ότι η ανοδική πορεία των τιμών θα αναστραφεί, ή έστω θα σταματήσει, σύντομα. Το ζητούμενο πλέον είναι, οι τρόποι με τους οποίους θα δαμαστεί το τέρας μεσοπρόθεσμα. 

  Έχοντας ως δεδομένο το γεγονός ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, θεωρείται απίθανο να κατορθώσει μία χώρα μόνη της, να τιθασεύσει το φαινόμενο. Όποια και αν είναι αυτή. Οι δύο κυρίαρχες αιτίες του, η ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης λόγω πανδημίας και ο πόλεμος στην Ουκρανία, δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία ότι μπορεί κάτι ν’ αλλάξει ριζικά, πριν  επιλυθούν τα δύο αυτά παγκόσμια θέματα. Εάν δε σε αυτές τις δύο, προστεθεί και η ανάγκη προσαρμογής των οικονομιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το πράγμα δυσκολεύει πολλαπλάσια. Θα χρειαστεί σημαντικού βαθμού συνεργασία μεταξύ πολλών χωρών, για να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση και επαναφορά στην κανονικότητα. Κάτι που δεν μοιάζει ιδιαίτερα εφικτό, με την υπάρχουσα γεωπολιτική κατάσταση.

  Όλα αυτά όμως, δεν σημαίνουν ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν κινήσεις και να ληφθούν μέτρα τοπικά ώστε να περιοριστεί, να ελαττώσει βηματισμό, ο πληθωρισμός εντός των συνόρων. Με πρώτο και κυριότερο τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, τόσο στο κράτος, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να αυξάνει συνεχώς η ανταγωνιστικότητα της χώρας. 

  Εάν χαθεί η παρτίδα της ανταγωνιστικότητας, η ήττα στο παιχνίδι της οικονομίας είναι σίγουρη και απλά ζήτημα χρόνου. Άρα περαιτέρω διεύρυνση της ψηφιακής λειτουργίας του κράτους, βελτίωση των υπηρεσιών που αυτό παρέχει, συνέχεια στις μειώσεις φορολογίας και εισφορών, προσεκτικός έλεγχος χωρίς στραγγαλισμό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε συνδυασμό με εξαιρετικά προσεκτική και λελογισμένη πολιτική αυξήσεων μισθών και απολαβών, θα πρέπει να θεωρούνται εκ των ουκ άνευ. Όπως επίσης θα πρέπει να θεωρείται εκ των ουκ άνευ η, κατά το ανθρωπίνως δυνατόν, προσπάθεια να συνδυαστούν αυτά με πολιτικές που θα οδηγούν σε βελτίωση του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος της χώρας! 

  Έτσι θα διασφαλιστούν ρυθμοί ανάπτυξης ικανοί να μετριάσουν αισθητά τις επιδράσεις του πληθωρισμού, στην καθημερινότητα των πολιτών. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να περιορίσουν τον πληθωρισμό, εάν οι αγορές της χώρας δεν λειτουργούν πραγματικά ανταγωνιστικά. Χωρίς ανταγωνισμό, κανένα πληθωριστικό φαινόμενο δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά. Θα πρέπει λοιπόν κάποια στιγμή να σταματήσει η σοφιστεία (που, για να είμαστε ειλικρινείς, όλοι χρησιμοποιούμε, ακόμη και ο γράφων) "αν πάω να ψάξω για φτηνότερο βενζινάδικο (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλείο κ.λπ.), θα πληρώσω τη διαφορά τιμής σε κόστος καυσίμου", διότι δεν ισχύει! Χρειάζεται όλοι να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά μας, σαν καταναλωτές! Να την βελτιώσουμε κατά πολύ! 

  Ούτως ή άλλως, είναι βέβαιο ότι ο ανταγωνισμός θα αναπτυχθεί αυτοφυώς και φυσιολογικά μέσα στην κοινωνία, κάποια στιγμή! Υπό το βάρος των μεγάλων αυξήσεων και της ανάγκης επιβίωσης του καθένα μας. Ιστορικά έχει αποδειχθεί όμως ότι πρόκειται για μια διαδικασία που όταν φτάνει να υλοποιηθεί με τέτοιους τρόπους, επιφέρει βαρύτατες συνέπειες! Η επαναφορά σε ένα περιβάλλον κανονικής λειτουργίας της οικονομίας αργεί πολύ περισσότερο, το ενδιάμεσο διάστημα κρύβει τρομερούς κινδύνους (ανάλογα με τις συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί) και οι πολίτες υποχρεώνονται να υποστούν πολύ επώδυνες και σαφώς πιο μακροχρόνιες συνέπειες, απ’ ό,τι εάν είχαν επιδείξει καλύτερη καταναλωτική συμπεριφορά, νωρίτερα.

  Παρόλη την παγκόσμια έκταση και τις αιτίες του φαινομένου που ξεκινούν απ’ όλες τις γωνιές της Γης λοιπόν, υπάρχουν αξιοπρόσεκτες δυνατότητες να περιοριστεί σημαντικά! Αλλά προϋποθέτουν την ενεργή ανάμειξη όλων, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο οικονομικά ενεργό κάτοικο αυτής της χώρας! Από εμάς εξαρτάται! Για να το πούμε απλά, είναι στο χέρι μας!

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ