Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Ιουν-2022 00:03

  Τι είναι χρεοκοπία μπαμπά;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από την Κυριακή το βράδυ η Ρωσία ως οικονομική οντότητα, βρίσκεται υπό καθεστώς τεχνικής χρεοκοπίας. Τα μεσάνυχτα της 27ης προς την 28η Ιουνίου, έληξε η περίοδος χάριτος 30 ημερών, για την απόδοση των τόκων δύο ομολόγων με ημερομηνία αποπληρωμής τοκομεριδίου την 27η Μαΐου.

  Πρόκειται για πιστωτικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας, το πρώτο για Ρωσικό χρέος σε ξένο νόμισμα, από το 1918. Έχει παρεμβληθεί η χρεοκοπία του 1998, αλλά τότε το Ρωσικό χρέος υπολογιζόταν στο εθνικό νόμισμα, περίπτωση η οποία έχει ριζικές νομικές διαφορές. Αυτή η δεύτερη χρεοκοπία είναι ο κύριος λόγος που η Ρωσία δανειζόταν κυρίως σε δολάρια και ευρώ, μετά την επιστροφή της στις αγορές. 

  Το συμβάν είναι παρεμφερές των ελληνικών ευτράπελων του 2015, όταν πληρώθηκαν υποχρεώσεις (δόση) προς το ΔΝΤ, με το… αποθεματικό που διατηρεί υποχρεωτικά κάθε χώρα σε ειδικό λογαριασμό του Ταμείου! Μιλώ για τότε που το τσίρκο των μαθητευόμενων μάγων της ανίερης συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑνΕλ, θέλοντας να ζήσει ομαδικά τις… αυταπάτες του, κόντεψε να διαλύσει την χώρα!

  Η διαφορά μεταξύ των τότε εκλεγμένων… ελληνικών τρολλ και του Ρώσου δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι πως ο δεύτερος γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει. Θεωρεί όμως πως αυτός, λόγω μεγέθους χώρας και πυρηνικών δυνατοτήτων, βρίσκεται στο απυρόβλητο και δεν θα υποστεί συνέπειες. Η ιστορία έχει δείξει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι όσοι αψηφούν την διεθνή κοινότητα, στο τέλος υφίστανται τις συνέπειες. 

  Δυστυχώς αυτές τις συνέπειες υφίστανται επίσης οι λαοί που ακολουθούν εκείνους που θεωρούν ως ηγέτες, ξεγελασμένοι από ένα επιτήδειο πλέγμα προπαγάνδας και fake news. Συνέπειες δυσανάλογες του λάθους τους, αλλά αναπόφευκτες. Όπως θα έπρεπε να έχουν μάθει οι Έλληνες από το 2015, αλλά δυστυχώς υπάρχουν πολλοί ακόμη στην Ψωροκώσταινα που, εσκεμμένα ή ακούσια, επιμένουν να αγνοούν τον τρόπο λειτουργίας των αγορών και της παγκόσμιας οικονομίας και να πιστεύουν στα νταούλια! 

  Γεγονός που αποδεικνύεται, από το άκουσμα όσων ευτράπελων λέγονται/γράφονται από την ώρα που έγινε γνωστή η είδηση της Ρωσικής χρεοκοπίας. Ορισμένοι, είτε προσποιούνται, είτε αρνούνται την λογική και δεν θέλουν να δεχθούν πως κάθε έκδοση εθνικού χρέους οποιουδήποτε φορέα, κρατικού ή ιδιωτικού, συνοδεύεται από συγκεκριμένο σετ κανόνων έκδοσης (γνωστό στην γλώσσα της αγοράς ως prospectus) οι οποίοι πιστοποιούν όλες τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ο δανειζόμενος και αποδέχονται οι πιστωτές. Αυτές οι υποχρεώσεις θεωρούνται απαραβίαστες και δεν συνίστανται μόνο στα ποσά που οφείλει να πληρώσει ο δανειζόμενος σε τόκους και κεφάλαιο αλλά και σε όλες τις άλλες λεπτομέρειες που διέπουν μιαν ανάληψη οφειλής. Αφορούν τους χρόνους στους οποίους πρέπει να πληρωθούν τόκοι και κεφάλαιο, σε ποιους μπορεί να υπάρξει πρώιμη εξόφληση και με ποιες ποινές-πρόστιμα, εάν υπάρχουν, τους τρόπους με τους οποίους γίνονται οι διάφορες διαδικασίες εκκαθάρισης και πολλά άλλα. 

  Ένα από αυτά είναι ο ορισμός του νομίσματος ή των νομισμάτων στα οποία μπορεί να γίνουν οι πληρωμές και υπό ποιες προϋποθέσεις. Πληρωμή σε άλλο νόμισμα, πέραν εκείνων που προβλέπει το προσπέκτους,  δεν μπορεί να γίνει. Διότι αυτό θα σήμαινε ότι οι δανειστές θα αναλάμβαναν επιπλέον συναλλαγματικό κίνδυνο, ο οποίος ως μην προβλεπόμενος εξ αρχής, δεν έχει τιμολογηθεί στην αρχική δημοπρασία και άρα είναι μη αποδεκτός για την συναλλαγή. 

  Επομένως, δανειζόμενος ο οποίος αποπειράται να πληρώσει τόκους ή κεφάλαιο με άλλο από νόμισμα πλην των συμφωνηθέντων, βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής και άρα σε καθεστώς χρεοκοπίας. Πολύ δε περισσότερο όταν το νόμισμα που προσφέρει είναι εκείνο το οποίο εκδίδει ο ίδιος, δηλαδή εκείνο του οποίου καθορίζει αυτός την ισοτιμία με τα αποθεματικά νομίσματα, αυξάνοντας τον κίνδυνο των πιστωτών εκθετικά. 

  Σε απλά λόγια, για την περίπτωση της Ρωσίας, δεν μπορεί ο Πούτιν να πληρώσει με ρούβλια, διότι έχει την δυνατότητα να ορίσει την ισοτιμία του ακόμη και με διάταγμα και άρα π.χ. να πληρώσει 1 ρούβλι ακόμη και για $100 εκατομμύρια δολάρια! 

  Οπότε, εφόσον επιμένει να πληρώσει σε ρούβλια, χρεοκοπεί. Και δεν έχει καμία σημασία εάν η αδυναμία εκπλήρωσης της υποχρέωσης, οφείλεται σε κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, σε μπλοκάρισμα κεφαλαίων στο εξωτερικό ή σε οποιονδήποτε άλλο λόγο. 

  Ο δανειζόμενος λοιπόν, έχει την αποκλειστική ευθύνη τήρησης όλων των υποχρεώσεων που απορρέουν από την ανάληψη του χρέους, απαρέγκλιτα! Όταν δεν τις τηρεί, χρεοκοπεί.

  Γεγονός που μεταφράζεται σε αποκλεισμό από τις αγορές, απώλεια της επενδυτικής εμπιστοσύνης, δεσμεύσεις και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχειών μετά από δικαστικές αποφάσεις  κ.ά. Με όλα όσα σημαίνουν αυτά για την παραγωγή της εκάστοτε χώρας που βρίσκεται σε καθεστώς χρεοκοπίας.

  Εάν σήμερα θεωρείτε πως η Ρωσία έχει πρόβλημα στην εξεύρεση ανταλλακτικών για την λειτουργία π.χ. των αγωγών αερίου και αυτό κατατάσσεται ως σοβαρό, περιμένετε να αρχίσουν οι πραγματικά ουσιαστικές ελλείψεις, σε λίγες εβδομάδες, αν όχι ημέρες. Ελλείψεις σε βασικά ανταλλακτικά γραμμών παραγωγής, σε εξαρτήματα εργοστασίων, όπως παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, αυτοκινήτων, ανταλλακτικών ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ. 

  Τότε θα αντιληφθούν όλοι τι σημαίνει η φράση "Αρχίζουν τα δύσκολα"! Αλλά τότε θα είναι πολύ αργά για τους Ρώσους πολίτες…

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ