Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Οκτ-2021 00:03

  Η κεντροαριστερά φλέγεται #not

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ζωή συνηθίζει να αιφνιδιάζει και ν’ ανατρέπει τις προβλέψεις και τους σχεδιασμούς όλων. Ενώ τα πράγματα δείχνουν να βαδίζουν προς μία κατεύθυνση, το απρόοπτο παρεμβαίνει και αλλάζει τα δεδομένα και την πορεία, άρδην.

  Κλασικό δείγμα απροόπτου για την Κεντροαριστερά, η περιπέτεια υγείας της κυρίας Φώφης Γεννηματά, η οποία την υποχρεώνει να αποσυρθεί από την κούρσα για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, αλλάζοντας δραστικά το πολιτικό σκηνικό στον χώρο του κόμματός της, αλλά και γενικότερα της χώρας.

  Κατ’ αρχήν, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχηθώ καλή δύναμη και ταχεία ανάρρωση στην κυρία Γεννηματά. Πρωτ’ απ’ όλα ως συνάνθρωπος και κατόπιν ως ομοιοπαθής. Έχει δώσει ήδη μια φορά αυτή τη μάχη, και την έχει κερδίσει. Μπορεί  και πρέπει να το κάνει ξανά. Θα έχει τις ευχές, τις προσευχές και τη στήριξη όλων, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και τοποθέτησης.

  Από εκεί και πέρα, η ατυχία της δημιουργεί πιθανά και απίθανα σενάρια ως προς τη συνέχεια της πορείας του Κινήματος Αλλαγής και, το κυριότερο, των ψήφων που διεκδικεί. Μιλάμε για ένα ποσοστό της τάξης του 6% στη χειρότερη περίπτωση, πιθανότατα αρκετά μεγαλύτερο. Ένα ποσοστό που μπορεί ν’ αλλάξει τους συσχετισμούς και τις ισορροπίες στην ελληνική πολιτική σκηνή, ένα ποσοστό που δικαιολογεί απόλυτα τις "μάχες" που αναμένεται να δοθούν για τη διεκδίκησή του.

  Τα περισσότερα από αυτά τα σενάρια βέβαια, δεν αποτελούν τίποτε περισσότερο από ευσεβείς πόθους αυτών που τα κυκλοφορούν πρώτοι. Οι πιθανότητες να υλοποιηθούν εντοπίζονται κάπου μεταξύ του 0 και 0,1%. Με πρώτο και πλέον χαρακτηριστικό αυτό που θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα να επωφελούνται τα μέγιστα από το "κενό στην κορυφή του συγγενούς χώρου" και προσελκύουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των φίλων και οπαδών του ΚΙΝΑΛ.

  Πρόκειται για ουτοπικό σενάριο, με μηδενική πιθανότητα υλοποίησης. Απλούστατα διότι οι παραμένοντες στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ ψηφοφόροι, είχαν πάμπολλες ευκαιρίες μετακίνησης αλλά δεν την τόλμησαν. 

  Φυσικά όχι διότι δεν ήξεραν τι θα συναντήσουν εκεί. Ο μισός ΣΥΡΙΖΑ του 2021, αποτελείται από στελέχη του σκληρού Πασοκικού πυρήνα του 2011 και ο τρόπος που πολιτεύεται η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση τα τελευταία 11-12 χρόνια, ελάχιστα διαφέρει από τον τρόπο με τον οποίο πολιτευόταν το ΠΑΣΟΚ στις εποχές της παντοκρατορίας του. Η μη μετακίνηση τους, μόνο μόνο μια εξήγηση μπορεί να έχει: δεν θέλουν το πολιτικό προϊόν που προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν τους θέλγει, δεν τους αρέσει.

  Εκτός από αυτό, οι οπαδοί και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής είναι αποδεδειγμένα άνθρωποι με κάποιο επίπεδο και αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη. Θεωρώ αδύνατον να θελήσουν να υπαχθούν κάτω από το "λάβαρο" κάποιου που θεωρεί πως οι πολιτικές μάχες ενός ανθρώπου ίσως είναι σημαντικότερες από εκείνη για την υγεία του (ναι, το είπε!)! Ενός ανθρώπου που δεν γνωρίζει ούτε την ελληνική γλώσσα στοιχειωδώς, με αποτέλεσμα "να επικοινωνεί για να μεταφέρει τις ευχές του"! Όχι άλλων, τις ευχές! Τις δικές του, ο αστοιχείωτος! 

  Όπως και να έχει, ακόμη και εάν θεωρήσει κάποιος ότι μπορεί να έχει κέρδος ο ΣΥΡΙΖΑ από την αναταραχή στο Κίνημα Αλλαγής, είναι απίθανο το κέρδος αυτό να ξεπεράσει το 10-15% της εκλογικής δύναμης του κόμματος, δηλαδή ένα ποσοστό του εκλογικού σώματος της τάξης από 0,6-0,9%. Σίγουρα όχι αδιάφορο, αλλά οπωσδήποτε όχι και  καθοριστικό της εκλογικής νίκης.

  Αντίστοιχα, δεν έχει ιδιαίτερες πιθανότητες υλοποίησης το σενάριο που θέλει τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ να μετακινούνται μαζικά προς τη Νέα Δημοκρατία. Σίγουρα οι κινήσεις-ανοίγματα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το Κέντρο καθιστούν την ψήφιση του κυβερνώντος κόμματος, σαφώς ελκυστικότερη από εκείνην της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά δεν θα πρέπει να αναμένονται μαζικές μετακινήσεις. 

  Η όποια μετακίνηση υπάρχει, θα είναι σαφώς μεγαλύτερη από το ποσοστό που θα μπορούσε να προσελκύσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει το 25-30% της σημερινής εκλογικής δύναμης του ΚΙΝΑΛ. Για τον απλούστατο λόγο ότι οι ψηφοφόροι του είχαν άπειρες ευκαιρίες να το πράξουν μέχρι σήμερα, αλλά δεν το έκαναν. Γεγονός που σημαίνει ότι η δεξιά και κεντροδεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος ως έχουν σήμερα, δεν τους ελκύουν επίσης. Επομένως, δύσκολα θα μετακινηθούν.

  Αυτή η "κατασταλαγμένη" άποψη του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ για μη  μετακίνηση περισσότερο αριστερά, αλλά ούτε και περισσότερο δεξιά από το σημείο στο οποίο προσδιορίζονται πολιτικά σήμερα, αποτελεί την κυριότερη αιτία που το πιθανότερο σενάριο για την συνέχεια της πορείας του Κινήματος Αλλαγής μετά το τέλος της ηγεσίας της κυρίας Γεννηματά, είναι αυτό της συνέχισης μιας αυτόνομης πορείας.

  Η μορφή, ο βαθμός και η χρονική διάρκεια αυτής της αυτονομίας όμως, αποτελούν άλλο, πολύ σοβαρό θέμα, που χρήζει περαιτέρω ανάλυσης. Ανάλυσης της οποίας το συμπέρασμα θα καθοριστεί απόλυτα από το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών και τις στρατηγικές κινήσεις που θα γίνουν από τους υποψηφίους πριν και μετά από αυτές.

  Για να δούμε, τι θα δούμε λοιπόν...

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ