Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Σεπ-2021 00:03

  Το παιχνίδι αλλάζει!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η συμφωνία για την αγορά των γαλλικών οπλικών συστημάτων, αποτελεί σημείο σταθμό για τη χώρα αλλά και την Ενωμένη Ευρώπη. Με σημασία πολύ μεγαλύτερη και πολύ βαθύτερη από μια συνηθισμένη αγορά όπλων, όσο μεγάλη και αν είναι αυτή, όσο νέα και τεχνολογικά προηγμένα είναι τα προϊόντα που αγοράζονται.

  Το πράγμα ξεφεύγει πολύ από την τρομακτική δύναμη πυρός την εξαιρετικά δυνατή αντιαεροπορική και ανθυποβρυχιακή άμυνα που, σε συνδυασμό με την αλληλοκάλυψη και τις δυνατότητες συνεργασίας των Belh@rra με τα Rafale, καθιστούν την Ελλάδα απόλυτα ικανή για να αμυνθεί απέναντι σε οποιοδήποτε προσπάθεια προσβολής σε ξηρά, αέρα και θάλασσα.

  Ξεφεύγει ακόμη και από αυτήν την επίτευξη της τεράστιας τεχνολογικής προόδου που θα σημειωθεί με την απόκτηση τεχνογνωσίας στον σύγχρονο (ηλεκτρονικό και μη) πόλεμο, εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες και ναυπηγηθούν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα οι 3 + 1 υπερσύγχρονες κορβέτες, κλάσης GoWind. 

  Ακόμη και η συνδεδεμένη με την αγορά των όπλων, ευρύτερη Συνθήκη ενεργής αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, από μόνη της δεν καλύπτει όλο το εύρος και το βάθος της γενικότερης αξίας που έχει το συγκεκριμένο "πακέτο" συμφωνιών. 

  Η πραγματική αξία, η ουσιαστική επίπτωση αυτών που συμφωνήθηκαν, βρίσκεται στο απλό γεγονός ότι δύο χώρες που μέχρι σήμερα βρίσκονταν λίγο ως πολύ υπό την "προστασία" του ΝΑΤΟ και υπό την "ομπρέλα" των ΗΠΑ, αποφασίζουν να κινηθούν ανεξάρτητα και να δημιουργήσουν έναν δεσμό, πέρα από όσους υπήρχαν μεταξύ τους σήμερα, ο οποίος τις δεσμεύει με τρόπο πρωτόγνωρο και για πράγματα πρωτόγνωρα.

  Διότι είναι άλλο πράγμα να συμμετέχει στην ειρηνευτική δύναμη Κ-FOR του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, μια μικρή ελληνική μονάδα και εντελώς άλλο να συνδράμει τις γαλλικές δυνάμεις στο Μάλι και την ευρύτερη κεντρική και βόρεια Αφρική (ζώνη Σαχέλ), ένα μικρό αλλά πλήρες ελληνικό εκστρατευτικό Σώμα. Κάτι το οποίο είναι πολύ πιθανό να δούμε να συμβαίνει στους επόμενους μήνες, κυρίως για λόγους εντυπώσεων και "επίδειξης ισχυρής δέσμευσης" παρά ανάγκης. 

  Το σύνολο όσων συμφωνήθηκαν μεταξύ Μητσοτάκη-Μακρόν, αλλάζει το γεωπολιτικό status quo, όχι μόνο του Αιγαίου ή της Ανατολικής Μεσογείου γενικά, αλλά πιθανότατα κι όλης της Ευρώπης συνολικά. Κατ’ αρχήν, διότι από εδώ και μπρος, θα είναι πολύ δύσκολο για τον οποιονδήποτε να προβάλει τις οιεσδήποτε απαιτήσεις, στρατιωτικές ή άλλες, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του νέου πόλου ισχύος. Εκτός και υπάρχει κάποιος τόσο αδαής περί τη γεωπολιτική, που πιστεύει ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας, μπορεί π.χ. να κατασκευαστεί ενεργειακός αγωγός, χωρίς την σύμφωνη γνώμη της πυρηνικής δύναμης Γαλλίας, η οποία πλέον διαθέτει διακηρυγμένα φιλικό έδαφος στην περιοχή, γεγονός που της προσδίδει σαφώς μεγαλύτερο βάρος λόγου κι επομένως ενισχύει και την θέση της Ελλάδας, στο ζήτημα.

  Επίσης, είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι το κενό που άφησε η κατά 80% αποχώρηση της υπερδύναμης των ΗΠΑ από την περιοχή, καλύφθηκε άμεσα και ικανοποιητικά. Πράγμα που σημαίνει ότι άλλαξαν ειρηνικά οι γεωπολιτικές ισορροπίες σε μία από τις πιο ευαίσθητες γεωστρατηγικά περιοχές του πλανήτη.

  Φυσικά εκτός από τα παραπάνω "αυτονόητα" υπάρχουν κι άλλες επιδράσεις και επιπτώσεις της νέας Ελληνογαλλικής φιλίας, αλλά πρόκειται για πτυχές που δεν θα γίνουν ορατές άμεσα. Είτε επειδή δεν είναι γνωστά όλα τα στοιχεία του σχεδίου που εξελίσσεται ακόμη (π.χ. θα μπορούσαν οι ισορροπίες ν’ αλλάξουν περαιτέρω με την εισδοχή τρίτου ή και τέταρτου εταίρου στην Ελληνογαλλική συμμαχία), είτε διότι αυτές οι εξελίξεις εξαρτώνται επίσης από τρίτους παράγοντες όπως π.χ. η κατάσταση της οικονομίας της Γερμανίας στα επόμενα, μετά Μέρκελ, χρόνια.

  Το βέβαιο είναι ότι βιώνουμε αλλαγές που θα διαμορφώσουν τον κόσμο, για τα επόμενα πενήντα ή και εκατό χρόνια. Κι ευτυχώς η Ελλάδα είναι κάτι περισσότερο από απλός θεατής, αυτήν την φορά…

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ