Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Σεπ-2021 00:02

  Τα data και το... χοιρινό!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Παραδοσιακά κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο εκάστοτε πρωθυπουργός ξεκινά την χειμερινή πολιτική "σαιζόν", με κάποιο πακέτο παροχών.

  Άλλοτε μικρό κι άλλοτε μεγάλο, υπάρχει πάντοτε ένα "πακέτο". Ακόμη κι όταν δεν υπάρχει πακέτο!

  Συνήθως, τα λεφτόδεντρα είναι μικρά και καχεκτικά. Ασχέτως εάν η εκάστοτε κυβέρνηση προσπαθεί να τα παρουσιάσει ως γιγαντιαίες, υπεραιωνόβιες βαλανιδιές, τις περισσότερες φορές πρόκειται περί... θαμνώδους βλάστησης!

  Εξαιρέσεις έχουν υπάρξει, αλλά λίγες. Με χαρακτηριστικότερη εκείνη του, αλήστου μνήμης, προγράμματος Θεσσαλονίκης, το οποίο "έκανε και γεφύρια, έκανε και θάλασσα, έκανε και παιδιά", σε όποιον (πίστευε ότι) τα ήθελε. Όμως προερχόταν από κόμμα της αντιπολίτευσης και δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Όπως τα περισσότερα αντιπολιτευτικά προγράμματα που ανακοινώνονται στη ΔΕΘ...

  Από την κυβερνητική πλευρά (που είναι και η μόνη σοβαρή συνήθως), η εφετινή ΔΕΘ αποτέλεσε πράγματι εξαίρεση. Μεγάλο πράγματι "πακέτο", μεγαλύτερο ακόμη και από τ’ αναμενόμενα, ακόμη και απ’ τις (βολιδοσκοπικές) διαρροές. Με σημαντικές διαφοροποιήσεις από τα συνηθισμένα, καθώς δεν περιλαμβάνει λαϊκιστικές παροχές (τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος) αλλά μέτρα-κίνητρα για περαιτέρω ανάπτυξη και αλλαγές, που είναι απόλυτα απαραίτητες για να μετατραπεί η Ελλάδα σε σύγχρονη χώρα. Π.χ. η επιδότηση της πρώτης εργασίας νέων με τρόπο που να "χτίζουν" βιογραφικό, μπορεί να "διορθώσει" σημαντικότατες ατέλειες και "ανωμαλίες" της αγοράς εργασίας, ειδικά απέναντι στους νέους. Και δεν είναι το μόνο "διαφορετικό" μέτρο, με σημαντική θετική επίδραση. Θα βρείτε πολλές και καλές αναλύσεις για όλη τη δέσμη, σε άλλες στήλες του Capital.gr.

  Η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των μέτρων, ξεφεύγει από τους σκοπούς του άρθρου που διαβάζετε. Αν θα έπρεπε η στήλη να εκφράσει αναγκαστικά άποψη, αυτή θα ήταν θετική, αλλά λίγη σημασία θα είχε. Η αλήθεια είναι πως  τα μέτρα θα κριθούν πραγματικά, μόνο από τους επηρεαζόμενους άμεσα ή έμμεσα, στη διάρκεια του χρόνου! Όχι τώρα! Όπως συμβαίνει πάντα για κυβερνητικά μέτρα. Αυτήν τη στιγμή, απλά οι εντυπώσεις είναι (πολύ;) θετικές. Μέχρι εκεί...

  Από εκεί και πέρα, μόνο δύο σημεία χρειάζονται διερεύνηση. Πρώτον εάν υπάρχει, έστω μικρή, πιθανότητα αυτό το πακέτο μέτρων, να είναι προάγγελος πρόωρων εκλογών (συνηθίζεται στη χώρα όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα) και δεύτερον εάν τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας το αντέχουν.

  Στο πρώτο ερώτημα, η απάντηση είναι μάλλον εύκολη. Οι πρόωρες εκλογές αυτήν την στιγμή, ανήκουν στη σφαίρα του ανύπαρκτου. Όπως πολύ σωστά διευκρίνισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τη δεδομένη ώρα δεν έχει κανένα λόγο να τις πραγματοποιήσει και πολλούς για να μην το πράξει. Ο δε σαρκασμός του σχετικά με τις γαλοπούλες και τη βιασύνη τους να έρθουν τα Χριστούγεννα, δεν ειπώθηκε απλά χάριν αστεϊσμού. Είχε στόχο. Στόχο ξεκάθαρο: τον Αλέξη Τσίπρα! Ο οποίος πλέον, έχει δύο μόνο επιλογές:

  α. είτε ν’ αρχίσει να ζητά εκλογές, διακινδυνεύοντας να πραγματοποιήσει την επιθυμία του ο κύριος Μητσοτάκης κάποια στιγμή και να έχουμε… δράματα (η πλέον πρόσφατη μέτρηση, της Opinion Poll μόλις την Παρασκευή, δίνει προβάδισμα μεγαλύτερο των 13 μονάδων στη ΝΔ ενώ στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο κύριος Τσίπρας υστερεί ακόμη και από τον... Κανένα, κατά καμιά δεκαριά μονάδες)
  ή
  β. να μεταμορφωθεί σε μια ακόμη… γαλοπούλα του Αρκά και να διατυμπανίζει τα οφέλη του χοιρινού!

  Στο δεύτερο, σαφώς πιο σημαντικό και σοβαρό ερώτημα, τα πράγματα δεν είναι  ξεκάθαρα. Ο προϋπολογισμός έχει σαφώς σημαντικά περιθώρια, αλλά όχι όσα χρειάζονται τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν. Στην καλύτερη περίπτωση, "λείπουν" περί τα €500 εκατομμύρια, στη χειρότερη κοντά στα 700. Καθόλου αμελητέα μεγέθη. Αυτό δείχνουν τα data. 

  Όμως επειδή είναι γεγονός ότι:

  Ι. στην Θεσσαλονίκη ανακοινώθηκε αναθεώρηση του στόχου ανάπτυξης κατά 2,3 μονάδες στο 5,9%,

  ΙΙ. η κυβέρνηση γνωρίζει (με μία ακρίβεια της τάξης του 80-90%) τις επιδόσεις της οικονομίας κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ εμείς απλά γνωρίζουμε ότι η πορεία ήταν πολύ καλύτερη της αναμενόμενης, κι αυτό δεν είναι αρκετό για ακριβείς υπολογισμούς

  και
  ΙΙΙ. το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκινήσει να επεξεργάζεται το προσχέδιο του επόμενου προϋπολογισμού, που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή αρχές Οκτωβρίου και άρα έχει πλήρη επίγνωση της πορείας του εκτελούμενου,

  μπορούμε να υποθέσουμε με ασφάλεια, ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας!

  Σε κάθε περίπτωση, το… μυστήριο θα λυθεί στις 6 Δεκεμβρίου, όταν η ΕΛΣΤΑΤ θ’ ανακοινώσει τα μεγέθη του ΑΕΠ για το Γ’ τρίμηνο του έτους.

  Πιθανότατα, η απάντηση θα είναι θετική. Πιθανότατα όμως, δεν σημαίνει σίγουρα! 
  Οπότε ίδωμεν...

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ