Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Αυγ-2021 00:01

  Τι είναι Ιατρική, κύριε;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Εδώ και πολλές εβδομάδες, το αντιεμβολιαστικό μένος, έχει ξεπεράσει κάθε όριο λογικής, μόρφωσης, επιστημοσύνης αλλά και παντελώς αστήρικτων συνομωσιών. 

  Κάθε καρυδιάς καρύδι, άνθρωποι που δεν ξέρουν καλά-καλά να γράψουν τ’ όνομά τους αλλά και άνθρωποι που ισχυρίζονται πως είναι υποψήφιοι διδάκτοντες μιας ονομαστής Ιατρικής σχολής, χωρίς οι επικεφαλής και οι διδάσκοντες στην συγκεκριμένη Ιατρική σχολή να τους έχουν καν ακουστά, εκμεταλλεύονται την υπάρχουσα ασυδοσία έκφρασης, προβάλουν όποια λογικοφανή μπαρούφα θεωρήσουν ότι θα ελκύσει τους περισσότερους αδαείς και τα περισσότερα (κατ’ αυτούς) κορόιδα. Μέχρι και γιατροί, που στην πραγματικότητα δεν είναι γιατροί αλλά φαρμακοποιοί, μιλούν περισπούδαστα χωρίς κανένα μέτρο, με μοναδικό γνώμονα την μέγιστη δυνατή προβολή και προσέλκυση ψήφων. Τίποτε άλλο. Κανένα άλλο κριτήριο, καμία επιστημονική τεκμηρίωση, καμία θεμελιωμένη άποψη.

  Αντίθετα, από την αρχή της πανδημίας, οι πραγματικοί θεράποντες του Ιπποκράτη και της Υγείας έδιναν και δίνουν την μάχη με όπλα την επιστήμη και την έρευνα. Ενώ ταυτόχρονα αισθάνονταν ντροπή και καταισχύνη που λέγονται συνάδελφοι με όλους αυτούς τους καιροσκόπους και τους τσαρλατάνους, που βάζουν το προσωπικό όφελος πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Καταπατώντας και αυτήν ακόμη και την απλούστερη ηθική δέσμευση ενός υγειονομικού, τον όρκο του Ιπποκράτη!

  Όταν λοιπόν ο γράφων "έπεσε" πάνω στο παρακάτω εξαιρετικό κείμενο, θεώρησε ότι είναι μέγιστη ανάγκη να το διαβάσουν, όσο το δυνατόν περισσότεροι.

  Αρνητές και πεπεισμένοι, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, αναποφάσιστοι και αποφασισμένοι, διστακτικοί και κατασταλαγμένοι, απολαύστε το!

  Κι ύστερα σκεφτείτε. 

  Τίποτε άλλο…


  Γράμμα από έναν πνευμονολόγο
  "Ρε μπαγάσες, εσείς το τερματίσατε ρε φίλε; Σε αυτά που χρειάζονται κανά δυο χρόνια μέχρι να καταλάβεις τη διαφορά μεταξύ DNA και RNA, βακτηρίων και ιών, μεταγραφής και μετάφρασης, θνησιμότητας και θνητότητας;

  Στα ιατρικά ρε φίλε; Που στα κανονικά σου δεν μπορείς να ξεχωρίσεις το Depon από το Stedon; Που παίρνεις αντιυπερτασικό και γράφεις στο κουτί "για την καρδιά”; Που χαπακώνεις Amoxil για ιούς, βακτήρια, μύκητες, περονόσπορους και δάκους;

  Που μέχρι πρόσφατα η πομφόλυγα και η βλατίδα ήτανε "σπυράκι”, η φλεγμονή "κοκκινίλα” και η κρεατινίνη "βρε αδερφέ, τι είναι αυτό που μαυρίζει στις εξετάσεις μου;”; Και ξαφνικά τι; Ήρθε το περιστέρι της επιφοίτησης, σε κουτσούλησε και την είδες μέγας λοιμωξιολόγος, επιδημιολόγος, ολίγον παθολόγος και κάτι σε εντατικολόγος;

  Όχι αδερφέ. Δεν στο παίζω έξυπνος. Κι εγώ όταν ανοίγω το καπό από το αμάξι, το μόνο που μπορώ να διακρίνω είναι το καπάκι για να βάλω νερό για τους υαλοκαθαριστήρες, μαυρίζει η οθόνη του υπολογιστή και ρίχνω κλωτσιά στον πύργο μπας και πάρει ξανά μπροστά, πάω να κουρέψω μόνος το μαλλί και βγαίνω από το μπάνιο χειρότερος και από κατσίκι κουρεμένο, πάω να το παίξω εκπαιδευτικός στο παιδί μου και καταλήγουμε τσακωμένοι εγώ στο ένα δωμάτιο αγκαλιά με τη Λόλα και αυτό στο δικό του…

  Όχι λοιπόν. Δεν στο παίζω έξυπνος και υπεράνω γιατί ο καθένας έχει το δικό του βάρος σε αυτή τη ζωή. Απλά ρε φίλε, εδώ μιλάμε για Ιατρική.

  Και η Ιατρική είναι πείραμα, δοκιμή, παρατήρηση, μελέτη. Η Ιατρική είναι εμπεριστατωμένη γνώση, τεκμηρίωση, πρωτόκολλα, διαδικασίες. Η Ιατρική είναι εκατοντάδες χιλιάδες ερευνητές σε όλο τον κόσμο που εργάζονται νυχθημερόν, προκειμένου να αποκρυπτογραφήσουν μηχανισμούς, σηματοδοτικά μονοπάτια, κινάσες, φωσφορυλιώσεις , υποδοχείς, κυτταροκίνες, αποπτώσεις και τόσα άλλα.
  Η Ιατρική είναι διάολε κάτι πολύ παραπάνω από το βοτάνι της θείας σου της Μαρίκας και την παρόλα του κάθε αποψάκια που νομίζει ο καημένος πως αποδομεί όλο αυτό το θαυμαστό οικοδόμημα της επιστήμης με ένα "τα εμβόλια σκοτώνουν”.
  Η Ιατρική είναι ορθός λόγος, είναι επιστήμη, είναι αποκάλυψη ενός κόσμου που προκαλεί ρίγη συγκίνησης σαν αντιληφθείς το μέγεθος του.

  Δεν είναι θεωρία συνωμοσίας, δεν είναι σενάριο στο Netflix, δεν είναι κοινοποίηση, δεν είναι like, δεν ειναι καρδούλα. Ξεκόλλα λοιπόν και άσε την Ιατρική στην ησυχία της".

  Αυτά!

  Για την μεταφορά

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ