Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Μαϊ-2021 00:03

  Δεν είναι ώρα για γέλια

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αστική Δημοκρατία ως πολίτευμα, αποτελεί την πληρέστερη μορφή διακυβέρνησης μιας χώρας. Απέχει σημαντικά από την τελειότητα, όπως άλλωστε συμβαίνει με τα περισσότερα ανθρώπινα δημιουργήματα, όμως είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η ανθρωπότητα στα συστήματα διακυβέρνησης.

  Αλλά για να λειτουργήσει σωστά και αποδοτικά για τη χώρα, την κοινωνία και τον πολίτη, είναι απαραίτητο να πληρούνται κάποιες αναγκαίες και ικανές συνθήκες, να υφίστανται συγκεκριμένες παράμετροι λειτουργίας. Δυστυχώς σήμερα στην Ελλάδα, αυτό δεν συμβαίνει. 

  Παρότι προβλέπονται και υπάρχουν όλα τα συστατικά που είναι απαραίτητα για την επιτυχία του μείγματος αυτό, ενώ είναι σταθερό, λειτουργικό και αποδοτικό, κινδυνεύει να "κόψει", ανά πάσα στιγμή. Λόγω ενός και μόνο συστατικού το οποίο, αν και υπαρκτό, είναι εξαιρετικά χαμηλής ποιότητας με αποτέλεσμα, αργά αλλά σταθερά, να καταστρέφει και τα υπόλοιπα.

  Το περί ου ο λόγος "συστατικό" στην Ελληνική Δημοκρατία, είναι η αντιπολίτευση. Ενώ όλοι οι θεσμοί του πολιτεύματος υπάρχουν και, άλλος λίγο, άλλος πολύ, αποδίδουν ικανοποιητικά η αντιπολίτευση αποδεικνύεται εξαιρετικά κατώτερη των περιστάσεων

  Ενώ όμως το ελάσσον μέρος της (ΚΚΕ, ΚινΑλ κ.λπ.) έχει κάποιες αιτίες για την παρουσία και την εικόνα που εμφανίζει, η αξιωματική αντιπολίτευση, που μέχρι πρόσφατα κυβερνούσε τη χώρα, παρουσιάζει συμπεριφορές που μόνο με αυτές δεκαεξάχρονου εφήβου, μπορούν να συγκριθούν. Ίσως και νεαρότερης ηλικίας...

  Από το "αναλαμβάνω το ρίσκο να νοσήσουν όσοι κατεβαίνουν στις διαμαρτυρίες" του Αλέξη Τσίπρα, την ξαφνική νοσταλγία για τις πρακτικές Λένιν της κυρίας Αχτσιόγλου, τις εκκαθαρίσεις του κυρίου Τζανακόπουλου στο Δημόσιο μέχρι το "λάθος" πλειάδας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τον εμβολιασμό του Δημάρχου Αθηναίων, δίνεται ένα μήνυμα μόνο: αυτό του απέραντου μπάχαλου, της "χαλαρής" ελαφρότητας, της τεράστιας απόστασης από την σημερινή πραγματικότητα και, εν τέλει, της απόλυτης έλλειψης σοβαρότητας! 

  Συνεχώς, ασταμάτητα και χωρίς καμία προσπάθεια διόρθωσης και βελτίωσης!

  Καθημερινά κάποια στελέχη της Κουμουνδούρου, σχεδόν πάντα άλλα πρόσωπα από την μία ημέρα στην άλλη, θα δηλώσουν πως έχουν σοβαρά παράπονα για τη μεταχείρισή τους από τα media. Το κάνουν αυτό, την ώρα που εκφράζουν ελεύθερα την άποψη τους, όντας καλεσμένοι, ναι σωστά καταλάβατε, στα media. Είναι να τρελαίνεται κανείς! Θεωρούν πως απευθύνονται σε ηλίθιους ή δεν έχουν συναίσθηση του τι λένε! Έφτασαν μέχρι του σημείου να κατηγορούν την κυβέρνηση επειδή υλοποιεί προεκλογικές της υποσχέσεις και τηρεί συμφωνίες (π.χ. Πρέσπες) που έχει υπογράψει η ίδια η αντιπολίτευση, όταν κυβερνούσε. Δηλαδή την κατηγορούν ότι εκπληρώνει ένα χρόνιο αίτημα της κοινωνίας προς τους πολιτικούς, αυτό για την ουσιαστική συνέχεια του κράτους σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα! Της προσάπτουν ότι είναι συνεπής! Αν είναι δυνατόν;

  Με την πρώτη ματιά βέβαια, αυτή η εικόνα αυτής της αντιπολίτευσης, συμφέρει τη χώρα και τη συμφέρει πάρα πολύ. Μια ακόμη πενταετία σαν το διάστημα 2015-19 και η Ελλάδα θα καταλήξει να είναι κράτος της... Βόρειας Αφρικής! Εύκολα! Οπότε μακριά από την καρέκλα να βρίσκονται και ας είναι κι... ένα δάκτυλο!

  Στην πραγματικότητα όμως, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Μία κυβέρνηση η οποία δεν αισθάνεται καμία πίεση από την αντιπολίτευση, αργά ή γρήγορα θα χαλαρώσει τους ρυθμούς της, θα προσπαθήσει να παίξει άμυνα και να διατηρήσει το κεκτημένο της εξουσίας. Θέμα χρόνου είναι και μόνο. Φυσικά μετά την όποια κυβερνητική χαλάρωση, θα ακολουθήσει μια ευρύτερη και γενικότερη σε ολόκληρη την χώρα. Το έχουμε δει ξανά το έργο. Επανειλημμένα!

  Αυτό, σε κάποιον άλλο καιρό, δεν θα ήταν τόσο προβληματικό. Επί δεκαετίες στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις κάπως έτσι εναλλάσσονταν διαδοχικά στην εξουσία, κι όλα πήγαιναν πρίμα. Όμως δεν ζούμε είκοσι χρόνια πριν και η κατάσταση της Ελλάδας, κάθε άλλο παρά δυνατότητες για την οποιαδήποτε χαλάρωση παρέχει. 

  Πράμα που σημαίνει ότι, καλό και άγιο το γέλιο που προκαλεί ο Αλέξης όταν μας λέει στα Αγγλικά για "το όπλο που κλωτσάμε να πάει παρακάτω", αλλά αν συνεχιστεί αυτό το ριζοσπαστικοαναρχικοκομμουνιστικοσοσιαλιστικό αλαλούμ, θα μας βγει ξινό. Πολύ ξινό. Και δεν είναι καιρός για ιλαροτραγωδίες. Ο καιρός που δέναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα. έχει παρέλθει ανεπιστρεπτεί.

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
  Twitter: Petros Lazos
  Facebook: Peter Lazos

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ