Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Απρ-2021 00:03

  Δημοκρατία = Πλούτος

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Όταν οι άνθρωποι συζητούν για οικονομία και πολιτική, αναφέρονται συνήθως στα βασικά μεγέθη της πρώτης και τους οργανισμούς (κόμματα) και τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στη δεύτερη. Σπανίως θα γίνει συζήτηση στην οποία να συσχετίζονται π.χ. η ποιότητα της Δημοκρατίας με το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας.

  Ίσως μοιάζει πολύ τεχνικό θέμα, αλλά δεν είναι. Και πρόκειται για σημαντικό λάθος. Ένα λάθος που στερεί από το σύνολο της κοινωνίας την αίσθηση του τι πραγματικά κοστίζει στον καθέναν από εμάς π.χ. η μπούκα κάθε σταλινοτραμπούκου, αναρχοαυτόνομου κυνηγού καρέκλας, σε δημόσια ή ιδιωτική περιουσία. Μία μπούκα που, 99 φορές στις 100, παραμένει ατιμώρητη και θεωρείται "δημοκρατικό δικαίωμα" 

  Αυτή η έλλειψη αίσθησης του πραγματικού κόστους σε χρόνο, χρήμα και κύρος της χώρας, αποτελεί την πρώτη και βασική αιτία για τη συχνότητα του φαινομένου. Η δεύτερη, η οποία παράγεται από την πρώτη, είναι η αίσθηση των παρανομούντων ότι, υπό το πρίσμα της "δημοκρατικότητας" δεν θα υποστούν συνέπειες για τις πράξεις. Δεν χρειάζονται πολλά για να εδραιωθεί μια τέτοια αντίληψη. Μια υπόθεση Marfin και μερικές καταλήψεις σε χώρους ΑΕΙ, συνοδευόμενες από  χτισίματα πόρτας γραφείων καθηγητών που όλα παραμένουν ατιμώρητα ή τιμωρούνται με ποινές-χάδι, είναι υπεραρκετά.

  Εάν κοιτάξει κανείς τις διάφορες κατατάξεις των πλουσιότερων χωρών του πλανήτη εντυπωσιάζεται από ένα μοναδικό, κοινό χαρακτηριστικό τους: οι περισσότερες χώρες στην πρώτη δεκάδα ή εικοσάδα, είναι χώρες μικρές σε έκταση και πληθυσμό αλλά με εξαιρετικά ανεπτυγμένο δημοκρατικό πολίτευμα. Η Ελλάδα δεν ανήκει στις πρώτες 20, καμίας από αυτές τις λίστες.

  Σε ορισμένες από αυτές θα βρει επίσης κανείς χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Κίνα, το Κατάρ και η Ρωσία, χώρες τις οποίες δύσκολα θα χαρακτηρίσει κανείς "πλέρια δημοκρατικές". Αλλά, σχεδόν πάντα, βρίσκονται εκτός πρώτης δεκάδας και τις περισσότερες φορές απλά συμπληρώνουν την πενηντάδα!

  Εντυπωσιακότερη όλων των περιπτώσεων, μία κατάταξη της Focus Economics (από τις εγκυρότερες εταιρείες συμβούλων αναλύσεων και εκτιμήσεων οικονομικών μεγεθών, παγκόσμια) που αφορά το consensus των προβλέψεων για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ 132 χωρών του πλανήτη το 2025, σαν αποτέλεσμα έρευνας για την πρόβλεψη των αναλυτών των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων και οικονομικών think tanks του πλανήτη! Οι κάτοχοι των πρώτων 5 θέσεων είναι:

  1. Λουξεμβούργο
  2. Ιρλανδία
  3. Ελβετία
  4. Νορβηγία
  5. Δανία.

  Στην έκτη θέση βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και στην έβδομη η Σιγκαπούρη! Εάν εξαιρέσει κανείς την υπερδύναμη και οι εναπομένουσες έξι θα μπορούσαν εύκολα να συγκριθούν με την Ελλάδα, από πλευράς φυσικών μεγεθών. 

  Εξαιρώντας τη Σιγκαπούρη που αποτελεί ειδική περίπτωση (παρά τα θρυλούμενα, κυβερνάται Δημοκρατικά αλλά η οικονομία της έχει πολλές και εξαιρετικές ιδιομορφίες που καθιστούν μία σύγκριση αδόκιμη και μη ρεαλιστική), τι είναι αυτό που εμποδίζει την χώρα μας να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες πέντε; Οι οποίες μάλιστα είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, οπότε θεωρητικά η Ελλάδα διαθέτει παρόμοια με αυτές, χαρακτηριστικά;

  Σύμφωνα με την έρευνα, τα χαρακτηριστικά που τις έφεραν στις πρώτες θέσεις είναι:

  α. οι εξαιρετικά εύρωστοι και ρωμαλέοι θεσμοί τους, 
  β. η σταθερή πολιτική κατάσταση και 
  γ. τα ιδιαίτερα αποδοτικά συστήματα εκπαίδευσής τους. 

  Τρεις τομείς, στους οποίους όλοι γνωρίζουμε την πορεία της Ελλάδας, τα τελευταία 20-25 χρόνια! Μόνο τα σκορ PISA της τελευταίας δεκαετίας ν’ αναλογιστεί κάποιος...

  Δεν χρειάζεται όμως να διερευνηθούν σε τέτοιο βάθος οι αιτίες. Αρκεί να διερευνήσει κάποιος εάν και κατά πόσον οι πολίτες με δικαίωμα ψήφου αυτών των χωρών, έχουν όλοι την ίδια δυνατότητα να το ασκήσουν, ασχέτως του τόπου διαμονής τους, της οικονομικής τους κατάστασης ή όποιου άλλου προσωπικού ή ατομικού χαρακτηριστικού...

  Η σύγκριση με την Ελλάδα, θα απογοητεύσει στον υπερθετικό βαθμό! Θα προκαλέσει πραγματική κατάθλιψη. Θα εξηγήσει όμως ταυτόχρονα και με τον πλέον καθαρό τρόπο, γιατί όλα τα κοκκινοφασιστικά, σταλινοειδή κατάλοιπα που υπάρχουν στην Ελλάδα, παλεύουν με νύχια και με δόντια για να μην έχουν αυτήν την δυνατότητα, όλοι οι Έλληνες. 

  Απλούστατα, διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι, εάν υπάρξει ισότητα και δημοκρατία σε αυτό το θέμα και οι Έλληνες του εξωτερικού παραδειγματιστούν από τις χώρες όπου ζουν, αυτά θα εξαφανιστούν μέσα σε λίγα χρόνια. Η δημοκρατία δεν δείχνει καμία ανοχή σε περιττώματα ολοκληρωτισμού!

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
  Twitter: Petros Lazos
  Facebook: Peter Lazos
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021