Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Απρ-2021 00:03

  ΑΜΚ Πειραιώς και άλλες τραπεζικές περιπέτειες

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, έχει προκαλέσει αναταραχή στην επενδυτική κοινότητα, ανησυχία στους μικροεπενδυτές και όξυνση τόνων στην πολιτική σκηνή.

  Παντελώς αδικαιολόγητα! Με δεδομένες τις συνθήκες και τα όσα αποφασίστηκαν κατά τη δεκαετία των Μνημονίων, οι όροι της αύξησης (μπορείτε να τους δείτε εδώ) εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μετόχων. Ειδικά εφόσον μιλάμε για μία αύξηση τόσο μεγάλου ποσού.

  Πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι συχνότατες αναφορές για ποσά που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ έχουν δημιουργήσει την εντύπωση πως, όταν μιλάμε για €1 δισ., πρόκειται για μικρό ποσό. Ελάχιστα πράγματα θα μπορούσαν να απέχουν περισσότερο από την πραγματικότητα. Το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, και μάλιστα για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ελληνικής τράπεζας, είναι πραγματικά γιγαντιαίο. Αν δεν συμμετέχουν π.χ. τα funds του John Paulson, δεύτερο μεγαλύτερου μετόχου της τράπεζας μετά το Ελληνικό δημόσιο,  η αύξηση θα πάει "άκλαυτη". Απλούστατα διότι σε μια τέτοια περίπτωση, δεν πρόκειται να εμφανιστεί επενδυτής, ούτε για δείγμα.

  Αυτός είναι ο ένας λόγος, για τον οποίο έγιναν που η ΑΜΚ πραγματοποιείται με τους συγκεκριμένους όρους και αυτές τις διαδικασίες. 

  Ο δεύτερος αφορά το θηριώδες ποσοστό συμμετοχής που κατέχει το Ελληνικό δημόσιο (61,3%), μετά την ενεργοποίηση των CoCos, πριν λίγους μήνες. Το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και την ΕΚΤ, πρέπει να μειωθεί. Άμεσα και σημαντικά. Κρατικές συμμετοχές σε ιδιωτική επιχείρηση με τόσο μεγάλα ποσοστά, θεωρούνται κρατικές ενισχύσεις.

  Επιπλέον, εάν το ΤΧΣ ασκήσει όλα τα δικαιώματά του στην αύξηση, επί του πρακτέου θα βρεθεί να είναι ο μοναδικός επενδυτής της τράπεζας. Διότι, όπως έχει αποδείξει και η εμπειρία, κανείς δεν θέλει να είναι "συνεταίρος" σ’ επιχείρηση όπου το Ελληνικό δημόσιο ελέγχει τόσο μεγάλο μερίδιο. Άρα θα είναι ο μοναδικός μέτοχος (σοβαρού ποσοστού) και θα έχει τον πρόσθετο "βραχνά" να πουλήσει μέρος ή το σύνολο των μετοχών του, υπό πίεση χρόνου. Δηλαδή, μπιρ παρά...

  Το πρόβλημα, για την Πειραιώς και ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα, είναι οι αποφάσεις που πάρθηκαν στη διάρκεια της κρίσης χρέους και η τρομακτική ζημία που προκάλεσε σε αυτό ο προεκλογικός λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 και η διαχείριση τους από Τσίπρα, Βαρουφάκη και Τσακαλώτο, στη συνέχεια. 

  Η "πατέντα" του αναβαλλόμενου φόρου ως μέρος των εποπτικών κεφαλαίων των συστημικών τραπεζών, ίσως και να δούλευε, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε τρομάξει τους επενδυτές το 2014 (οι μέτοχοι έχασαν περισσότερα από €30 δισ. αξίας συνολικά, μέσα σε έξι μήνες). Ενώ κατόπιν ακολούθησε το έπος της Βαρουφακειάδας, που δημιούργησε ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης. Για την οποία όμως, χρήματα δεν υπήρχαν. Σε απλά ελληνικά, τα πραγματικά κεφάλαια εξανεμίστηκαν και ο αναβαλλόμενος φόρος "βρέθηκε" ν’ αποτελεί το 60+% των αναγκαίων για τη λειτουργεία  του τραπεζικού συστήματος. Σουρεαλιστική κατάσταση εάν σκεφτείτε ότι στην πραγματικότητα, ο αναβαλλόμενος φόρος δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία υπόσχεση-δέσμευση του δημοσίου, για παροχή μελλοντικών ειδικών φοροαπαλλαγών. Δηλαδή πρόκειται για αέρα… κοπανιστό!

  Από το 2015 λοιπόν, το τραπεζικό σύστημα πασχίζει αφενός να μειώσει τα "κόκκινα δάνεια", πράξη που απαιτεί την καταγραφή μεγάλων ζημιών και ταυτόχρονα να σημειώσει κέρδη, ώστε να βελτιώσει την ποιότητα και την σύνθεση των εποπτικών κεφαλαίων. Χωρίς φυσικά να το πετυχαίνει, μιας και πρόκειται για μια προσπάθεια αντίστοιχη εκείνης ενός ψαρά, που προσπαθεί να κρατήσει κάθε πόδι του σε άλλη βάρκα, ενώ φυσομανά ανεμοθύελλα πολλών μποφώρ! Απλά αδύνατον!

  Αυτή η ιδιάζουσα και εξαιρετικά επικίνδυνη για την οικονομία μιας χώρας κατάσταση, είναι το πραγματικό πρόβλημα των τραπεζών! Όχι οι όποιες, ανακοινωμένες ή όχι, αυξήσεις κεφαλαίων! Αυτές αντίθετα, θα βοηθήσουν πολύ στην ανάκαμψη και την επαναφορά στην κανονικότητα.

  Αυτό το πρόβλημα οφείλει να λυθεί, άμεσα και αποτελεσματικά Διότι μία τράπεζα με… αέρα κοπανιστό ως κεφάλαια, μόνο με αέρα κοπανιστό μπορεί να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της οικονομίας!

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
  Twitter: Petros Lazos
  Facebook: Peter Lazos
  Τίποτα από τα ανωτέρω, δεν αποτελεί προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ