Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Μαρ-2021 00:03

  Ζόρικα τα πράματα...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Διοικητών της ΕΚΤ εχθές, αν και δεν προκάλεσαν τεράστια έκπληξη, δεν βρίσκονταν εντός των ορίων που είχαν προβλέψει οι Ευρωπαίοι αναλυτές.

  Το γεγονός αυτό, αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη πως η κατάσταση των οικονομιών της Ευρωζώνης το 2021 βρίσκεται σε χειρότερο σημείο του αναμενομένου. Τα στοιχεία του ΑΕΠ των χωρών μελών που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, μπορεί να έδειξαν πορεία καλύτερη των εκτιμήσεων σε πολλές χώρες για το 2020 μεν, αλλά είναι προφανές ότι η πραγματικότητα βρίσκεται σημαντικά μακριά από τις εκτιμήσεις για το παρόν τρίμηνο.  

  Η επιτάχυνση του ρυθμού αγορών για το Pandemic Emergency Purchase Programme (ΡΕΡΡ - το πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας), η διατήρηση του μηνιαίου ορίου του Asset Purchasing Programme (ΑΡΡ- γνωστότερου ως QE) στα €20 δισ. και η, έμμεση πλην σαφής, άρση κάθε ορίου οροφής των αγορών που πραγματοποιεί το Ευρωσύστημα στα πλαίσια του ΡΕΡΡ, δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα δεδομένα για τους δύο πρώτους μήνες του έτους, κάθε άλλο παρά θετικά είναι. Η επιδείνωση συγκριτικά με τις προγνώσεις των οικονομολόγων της Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από αξιοσημείωτη.

  Μοναδικό ελπιδοφόρο "σήμα", το γεγονός πως το Συμβούλιο μπορούσε να προχωρήσει σε αύξηση των αγορών εδώ και ένα δεκαπενθήμερο αλλά, παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις όλων σχεδόν των ομολόγων της Ευρωζώνης είχαν πάρει την ανιούσα, επέλεξε να μην αιφνιδιάσει την αγορά και περίμενε τη χθεσινή συνεδρίαση. Αυτό δείχνει ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο ανησυχητικό όσο ίσως φαίνεται στην πρώτη ματιά, όμως είναι πρόβλημα. Πρόβλημα απολύτως υπαρκτό που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης!

  Η διαπίστωση αυτή θα μπορούσε ίσως ν’ αμφισβητηθεί από τους αισιόδοξους, εάν η Christine Lagarde δεν είχε φροντίσει να το κάνει όσο ξεκάθαρο της επιτρέπει η θέση της να το κάνει, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου: "Ενώ η συνολική οικονομική κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί το 2021, η αβεβαιότητα γύρω από τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές που σχετίζονται ιδίως με τη δυναμική της πανδημίας και την ταχύτητα των εκστρατειών εμβολιασμού, παραμένει", είπε ως προς τις εκτιμήσεις για το συνόλου του έτους. 

  Πολύ δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς Κεντρικό Τραπεζίτη μεγάλης οικονομίας, να θέτει σαφώς ζήτημα βραχυχρόνιου αναπτυξιακού προβλήματος, χωρίς ταυτόχρονα να προκαλεί γενικό πανικό στις αγορές...

  Όταν δε ρωτήθηκε ειδικά για την πιθανή ύφεση των οικονομιών της Ευρωζώνης στο Α’ τρίμηνο απάντησε επί λέξει: "Τα νεοεισερχόμενα οικονομικά στοιχεία… επισημαίνουν την συνεχιζόμενη οικονομική αδυναμία το πρώτο τρίμηνο του 2021, λόγω της επιμονής της πανδημίας και των σχετικών μέτρων περιορισμού. Ως αποτέλεσμα, το πραγματικό ΑΕΠ είναι πιθανό να συρρικνωθεί ξανά το πρώτο τρίμηνο του έτους". Τι άλλο να κάνει δηλαδή η Κεντρική Τράπεζα για να χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου και να κινητοποιήσει τους υπόλοιπους παράγοντες των χωρών του ευρώ (λέγε με κυβερνήσεις) να λάβουν τα μέτρα τους, για το επερχόμενο… ζόρισμα;

  Η κυρία Λαγκάρντ ήταν επίσης ξεκάθαρη ως προς τις προθέσεις της ΕΚΤ για την πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων στα Ευρωπαϊκά ομόλογα:

  "Εάν είναι σημαντικές και επίμονες, οι αυξήσεις των επιτοκίων της αγοράς, εάν δεν τεθούν υπό έλεγχο, θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε πρόωρη αυστηροποίηση των προϋποθέσεων χρηματοδότησης για όλους τους τομείς της οικονομίας.
  Αυτό είναι ανεπιθύμητο σε μια εποχή που η διατήρηση ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών παραμένει απαραίτητη για τη μείωση της αβεβαιότητας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, στηρίζοντας έτσι την οικονομική δραστηριότητα και διασφαλίζοντας τη μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών". Κοινώς "Μην ανησυχείτε! Εάν υπάρξει ράλι αποδόσεων, είναι καταδικασμένο να είναι βραχύβιο"...

  Γενικότερα, για μια ακόμη φορά, το Συμβούλιο δεν μάσησε τα λόγια του, χωρίς όμως να δίνει δικαιώματα για αδικαιολόγητες βιασύνες και πανικούς. Σημείωσε ολοκάθαρα πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την διάρκεια της πανδημίας, η οποία αποδεικνύεται μεγαλύτερη του αναμενομένου. Αλλά αυτό το πρόβλημα είναι αναστρέψιμο και η ΕΚΤ, από την πλευρά της θα χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που έχει στην διάθεσή της. Όμως αντίστοιχη δράση θα πρέπει να λάβουν όλοι οι υπεύθυνοι (εμπορικές τράπεζες, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις κ.ο.κ.).

  Για να το πούμε στην απλή, καθημερινή γλώσσα: "Τα πράματα είναι ζόρικα". Υπάρχει όμως και ένα καλό νέο, μέσα σε αυτήν την γκρίζα και δυσοίωνη εικόνα. Οι πραγματικοί φύλακες της ευημερίας της Ευρωζώνης "έχουσιν γνώση". Και έχουν ετοιμαστεί ήδη να κάνουν κάτι περισσότερο από… προσευχές.  

  Πέτρος Λάζος 

  petros.lazos@capital.gr 
   

  Τίποτα από τα ανωτέρω, δεν αποτελεί προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ