Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Μαρ-2021 00:03

  Προσδεθείτε και επιμείνετε ψηφιακά

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιοποιήθηκαν σημαντικά μεγέθη και δείκτες της ελληνικής οικονομίας, για το 2020. Τα (πρώτα) μηνύματα των αριθμών, κάθε άλλο παρά αισιόδοξα ή ευνοϊκά για την ανάκαμψη μπορούν να χαρακτηριστούν! 

  Η εικόνα που σχηματίζεται είναι τουλάχιστον... μελαγχολική!

  Ενδεικτικά:

  Ο (από)πληθωρισμός έφτασε το -2,3%. Για το σύνολο του έτους, όχι για έναν μεμονωμένο μήνα.

  Το ταμειακό έλλειμμα του Δημοσίου έφτασε στα €24,1 δισ. Στο τελευταίο προ μνημονίων έτος, είχε φθάσει τα €36 δισ., αλλά με ΑΕΠ περί το 30% μεγαλύτερο του αναμενόμενου για το 2020.

  Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (το έτερο των διδύμων ελλειμμάτων που μας οδήγησε στα Μνημόνια) έφθασε τα €11,3 δισ.

  Ο ιδιωτικός τομέας γνώρισε μείωση εισοδημάτων 56%, ενώ σε αναστολή σύμβασης βρέθηκαν 645.000 εργαζόμενοι.

  Οι τουριστικές εισπράξεις, είδαν μείωση κατά 76,5%, ενώ η επιβατική κίνηση στο Ελευθέριος Βενιζέλος και τα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport γνώρισε μείωση 68,4 και 71,4%.

  Εάν σε αυτά τα στοιχεία προστεθούν π.χ.  η υπέρβαση του προϋπολογισμού για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας (π.χ.  προβλέπονταν 150 χιλ. συμβάσεις εργασίας σε αναστολή για τον Ιανουάριο και στην πραγματικότητα υπήρξαν 650.000) και η πτώση κατά 5,4% του Δείκτη Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (κυριότερος πρόδρομος δείκτης του πληθωρισμού για τα αμέσως επόμενα τρίμηνα), είναι εύκολο να συμπεράνει κάποιος ότι τα γεγονότα διαμορφώθηκαν σαφώς χειρότερα και από τις πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις.

  Η τελική μορφή της κατάστασης βέβαια, θα σχηματιστεί με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του ΑΕΠ στις επόμενες εβδομάδες (ΕΛΣΤΑΤ  & EUROSTAT), αλλά είναι προφανές πια ότι η πανδημία δημιούργησε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από το αναμενόμενο. Οι οικονομικές της επιπτώσεις αποδεικνύονται ιδιαίτερα επιβαρυντικές για την ήδη ταλαιπωρημένη από την υπερδεκαετή κρίση, ελληνική οικονομία και η ανάκαμψη δείχνει αρκετά πιο δύσκολη από όσο ήθελαν οι προβλέψεις.

  Ευτυχώς, μέσα σε όλη αυτή την καταχνιά, τη δυσοίωνη εικόνα, υπάρχουν επίσης μηνύματα που προδιαθέτουν για καλύτερο μέλλον. Η εξαιρετικά μεγάλη μετατόπιση των συναλλαγών προς ηλεκτρονικές μεθόδους (αύξηση e-banking συναλλαγών κατά 90%, αύξηση κατ’ παραδόσεων, on-line αγορών κ.λπ.), η διείσδυση του Internet στον πληθυσμό που έφτασε το 92% και η ακατάσχετη και συνεχώς αυξανόμενη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της Πολιτείας και του κράτους, φέρνουν μια αχτίδα φωτός στο  ιδιαίτερα βαθύ οικονομικό σκοτάδι της πανδημίας.

  Αυτή τη βελτίωση των ηλεκτρονικών επιδόσεων, που θα δώσει έντονη και επιταχυνόμενη ώθηση  στην οικονομία, όταν αρχίσει η προσπάθεια αντιστροφής της πορείας, είναι το σημείο που αξίζει να κρατήσουμε.

  Αυτό και τη συνειδητοποίηση πως τώρα θα χρειαστούν πολύ περισσότερα από μερικές πολιτικές μανούβρες και επικοινωνιακά κόλπα, για να ξεκολλήσει και ν’ αλλάξει πορεία το καράβι. Θα χρειαστούν πολλή προσπάθεια και πολύς κόπος για να βγούμε από αυτήν την ρεματιά στο ξέφωτο. 

  Απλά, αυτήν την φορά, το ξέφωτο έχει πάρα πολλές πιθανότητες ν’ αποδειχθεί μια μεγάλη κι εύφορη κοιλάδα. Από μας εξαρτάται αν θα φροντίσουμε να τις κάνουμε πραγματικότητα. 

  Ας ξεκινήσουμε την Άνοιξη με αυτόν τον στόχο.

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ