Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Ιαν-2021 00:02

  H υπερβάλλουσα ρευστότητα και πόσο θα διαρκέσει

  H υπερβάλλουσα ρευστότητα και πόσο θα διαρκέσει
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ένα από τα κύρια ερωτήματα που απασχολούν αναλυτές και επενδυτές μετά την ορκωμοσία Biden-Harris, σχετίζεται με την πορεία των αγορών στο άμεσο και μεσοπρόθεσμο μέλλον. 

  Όσα κακά και αν καταλογίσει κανείς στον αποχωρήσαντα  Πρόεδρο Donald Trump, δεν μπορεί να συμπεριλάβει σε αυτά, μια άσχημη  πορεία των αγορών. Η αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο βρήκε τα πάντα, από τα επιτόκια δανεισμού του αμερικανικού κράτους στα Τ-Bills (κάτι σαν τα ελληνικά έντοκα γραμμάτια) μέχρι τον Russell 2000 (δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης της Wall Street), σε σημαντικά καλύτερη κατάσταση απ’ εκείνην που βρίσκονταν στις 20 Ιανουαρίου 2017!

  Όμως, αν και δεν πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα γνωστό, κανείς δεν θα μπορούσε να τον κατηγορήσει ακόμη και αν είχαν την αντίθετη πορεία. Την ευθύνη για την επίτευξη αναπτυξιακής πορείας στην οικονομία των ΗΠΑ βλέπετε, φέρει η Κεντρική Τράπεζα, το Federal Reserve System κατά κύριο λόγο και οι τοπικές κυβερνήσεις των Πολιτειών, κατά δευτερεύοντα. Όχι ο Πρόεδρος και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Σαφώς και έχουν επίδραση με την υπογραφή συνεργασιών, διακρατικών συμφωνιών κ.λπ., αλλά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση, ν’ αγνοήσουν την πολιτική της Fed. Η οποία, αντίθετα με την ΕΚΤ, έχει λάβει από το Κογκρέσο (από το 1977) διπλή εντολή (dual mandate). Είναι αρμόδια και υπόλογη για:

  Α. Τη σταθερότητα των τιμών, δηλαδή τον έλεγχο του πληθωρισμού και
  B. Τη μέγιστη απασχόληση, δηλαδή (εφόσον μιλάμε για οικονομία της αγοράς) την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.

  Η ιστορία έχει αποδείξει ότι αυτή η διπλή στόχευση είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος λειτουργίας. Όποιος διαφωνεί, ας ανατρέξει στην (σχετικά) πρόσφατη ιστορία της αμερικανικής οικονομίας και τα "διδάγματα" που πήρε ο Πρόεδρος Ronald Reagan από τον Paul Volcker, στους πρώτους μήνες της προεδρίας του. Μιας προεδρίας που έμελε ν’ αποτελέσει σταθμό για την οικονομία του πλανήτη, μιας προεδρίας που οδήγησε τον μεγάλο αντίπαλο την ΕΣΣΔ, σε πλήρη διάλυση.

  Μέρος των αιτιών αυτής της τεράστιας επιτυχίας της οκταετίας Ρέιγκαν, ήταν οι πολιτικές της Fed υπό τη μαεστρική καθοδήγηση του μεγάλου τραπεζίτη, τον οποίο ο πανέξυπνος και διορατικός πρώην ηθοποιός του Hollywood, διατήρησε στην θέση του Κεντρικού Τραπεζίτη για μία ακόμη θητεία (είχε διοριστεί από τον Δημοκρατικό Jimmy Carter), παρ’ όλα τα "γυμνάσια" στα οποία τον υπέβαλλε και παρά το γεγονός πως αρχικά ο (εξαιρετικά επιτυχημένος) Tall Paul, ήταν Δημοκρατικός! 

  Προφανώς, αντίθετα από τον Trump ο οποίος, φοβούμενος ότι η προοριζόμενη τώρα ως υπουργός Οικονομικών του J.R. Biden Janet Yellen, τότε πρόεδρος του Federal Reserve Board of Governors, θ’ άρχιζε να περιορίζει την παρεχόμενη ρευστότητα και θα αύξαινε τα βασικά επιτόκια (επομένως θα "στέγνωνε" την αγορά από μετρητά με αποτέλεσμα πτώση των αγορών, έστω και προσωρινή), την αντικατέστησε με τον "εξισορροπιστή" και "πολιτικό όν" δικηγόρο (ναι σωστά διαβάζετε, ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας έχει σπουδάσει νομικά, όχι οικονομικά) Jerome Powell. Ο οποίος, αν και σε ορισμένα θέματα εξέφραζε αντιρρήσεις στην οικονομική πολιτική Τραμπ (κυρίως στις πρακτικές απομονωτισμού που εεκίνος εφάρμοζε), στους βασικούς άξονες νομισματικής πολιτικής (επιτόκια, διαθέσιμη ρευστότητα, χειρισμοί QE κ.λπ.), οι οποίοι επηρεάζουν άμεσα τις αγορές, "έλαβε το memo" αυτούσιο και χωρίς καμία διάθεση ν’ αποκλίνει από τα κελεύσματα του Λευκού Οίκου. Έτσι, δύο χρόνια πριν μας επισκεφθεί ο SARS-CoV-2, η Αμερικανική αγορά παρέμεινε "πλημμυρισμένη" από υπερβάλλουσα ρευστότητα. Μια κατάσταση στην οποία, επί της ουσίας βρίσκεται από το φθινόπωρο του 2008 και το TARP (Troubled Asset Relief Program) του Hank Paulson (ΥΠΟΙΚ του G.W. Bush) και του τότε προέδρου της Fed, καθηγητή "Helicopter" Ben Bernanke.

  Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ν’ ακολουθεί παρόμοια πολιτική "απεριόριστης ρευστότητας" από την εποχή του Mario "Whatever it takes" Draghi, την διάδοχό του (επίσης δικηγόρο και πολιτικό, τυχαίο;) Christine "Spend" Lagarde να παρέχει ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες ρευστού στην αγορά, με την Τράπεζα της Ιαπωνίας να ψάχνει με όλους τους τρόπους την επανεκκίνηση του πληθωρισμού στην Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου διαθέτοντας απεριόριστα κεφάλαια στην πραγματική οικονομία (χωρίς μεγάλη επιτυχία είναι η αλήθεια)  και την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να ασκεί από επιθετικές έως παράνομες (με βάση τους κανόνες  του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου) πολιτικές για περισσότερο από 15 χρόνια, ήταν πρακτικά αδύνατον να υπάρξει μεσομακροχρόνια πτωτική πορεία οι αγορές, στην τετραετία Trump. Όσες αντιπαραγωγικές κινήσεις και εάν υλοποιούσε αυτός.  

  Με αυτόν τον βαθμό υπερβάλλουσας (το τονίζω υπερβάλλουσας, όχι απλά πλεονάζουσας) ρευστότητας και τις Κεντρικές Τράπεζες να διοχετεύουν ακόμη περισσότερη κάθε μήνα, υπάρχει ένας απέραντος ωκεανός ελεύθερων κεφαλαίων, πεινασμένων για αποδόσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, για όποιες αποδόσεις τύχει να υπάρχουν διαθέσιμες, χωρίς την απαιτούμενη σύνεση και προσοχή στους κινδύνους. Οπότε, ακόμη και όταν τα θεμελιώδη στοιχεία παρέχουν εξαιρετικά κακά νέα, οι "διορθώσεις" είναι απότομες αλλά διαρκούν λίγο και οι τιμές επανακάμπτουν βίαια. Για περισσότερα ψάξτε το ακρωνύμιο BTFD, ο νόμος περί Τύπου και ασέμνων δεν επιτρέπει την αναλυτική περιγραφή του...

  Φυσικά, αυτή η αφύσικη οικονομικά κατάσταση, θ’ αλλάξει. Θ’ αλλάξει με τρόπο και σε χρόνο που ελάχιστοι θ’ αντιληφθούν έγκαιρα. Δύσκολα όμως, η αλλαγή θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την ανάληψη της Αμερικανικής Προεδρίας από μια γριά αλεπού της πολιτικής όπως ο Joe Biden, ο οποίος έχει ήδη προαναγγείλει πως θα "ξοδέψει" ακόμη περισσότερα από τον προκάτοχό του, για την στήριξη της οικονομίας.

  Είναι εμφανές ότι η μοναδική άμυνα που διαθέτουν οι σώφρονες επενδυτές, βρίσκεται στην προσεκτική, έντονη και διακριτική επαγρύπνηση! Άλλος λογικός τρόπος δεν υπάρχει.

  Τα μάτια δεκατέσσερα στις κινήσεις του ταμπλό λοιπόν και μέχρι να έρθει η ώρα της αλλαγής πορείας:

  Μείνετε υγιείς και ασφαλείς! 

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 

  Τίποτα από τα ανωτέρω, δεν αποτελεί προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ