Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Σεπ-2020 00:03

  Μήπως να σταματούσαμε να πυροβολούμε τα πόδια μας;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κατάσταση στο μέτωπο της πανδημίας, επιδεινώνεται καθημερινά. Δυστυχώς ελάχιστοι δείχνουν να έχουν αντιληφθεί ποια μπορεί να είναι η πιθανότερη κατάληξη.

  Για περισσότερο από 2 μήνες, οι καμπύλες επιβεβαιωμένων ημερήσιων και συνολικών κρουσμάτων CoViD-19 διατηρούν έντονα ανοδική τάση. Με τις γωνίες κλίσης τους να αυξάνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση και με ρυθμό σαφώς μεγαλύτερο αυτού του πρώτου κύματος.

  Αυτό, σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι η νόσος μεταδίδεται και διασπείρεται, ευρύτερα και ταχύτερα απ’ όσο τους μήνες Φεβρουάριο-Απρίλιο, σε ολόκληρη τη χώρα. Ο αυξημένος απόλυτος αριθμός κρουσμάτων, σαφέστατα οφείλεται στον αντίστοιχα αυξημένο αριθμό τεστ που πραγματοποιούνται από τον Μάιο και μετά αλλά οι ποσοστιαίες μεταβολές και η καμπύλη των διασωληνωμένων ασθενών, αναδεικνύουν την πραγματική εικόνα.

  Η οποία πραγματική εικόνα όμως, δύσκολα θα ήταν διαφορετική! Από τη στιγμή που ήταν και αδύνατο και αναπόφευκτο να μην πραγματοποιηθεί άνοιγμα της χώρας (ούτως ή άλλως, ελάχιστα επιβάρυνε), η εναλλακτική ήταν μία και μόνη: πιστή και αυστηρή εφαρμογή των μέτρων προστασίας, από όλους.

  Δυστυχώς, ένα σημαντικό μέρος (20-25%) της ελληνικής κοινωνίας επέλεξε και πάλι την εύκολη λύση. Διάλεξε συνειδητά να μην προσπαθήσει να συνηθίσει τη μάσκα, να μην τηρεί τις αποστάσεις, να μην εφαρμόζει αυστηρά τους κανόνες υγιεινής κ.ο.κ. 

  Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο πως η κυβέρνηση αφενός δεν μπορούσε, αφετέρου δεν ήθελε να επιβάλλει τα μέτρα αυστηρότερα, ο σχηματισμός της σημερινής κατάστασης, ήταν απλά θέμα χρόνου. Οφείλουμε όμως να είμαστε ξεκάθαροι εδώ. Το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στην κυβέρνηση, είναι το μικρότερο. Όταν εσύ δεν προσπαθείς να σώσεις τον εαυτό σου, όσο καλή διάθεση για τη σωτηρία σου να έχουν οι αρμόδιοι, είναι σαφώς δυσκολότερο να σωθείς, αν δεν κάνεις όσα πρέπει ο ίδιος. Όσο και αν κάποιοι κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν...

  Τα στοιχεία δεν λένε ψέματα. Έγιναν εκατοντάδες χιλιάδες έλεγχοι οι οποίοι όμως απέδωσαν… μερικές χιλιάδες ευρώ σε πρόστιμα. Γεγονός το οποίο μπορεί να σημαίνει μόνο πως δεν ήταν αρκετά αυστηροί. Οπωσδήποτε είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρχει ένας αστυνομικός για κάθε δέκα κατοίκους,  αλλά ας μην κρυβόμαστε και πίσω από το δάκτυλό μας! Είναι δυσάρεστη η επιβολή πειθαρχίας και, το σημαντικότερο, προκαλεί πολιτικό κόστος...

  Από τη στιγμή λοιπόν κατά την οποία, ανεξάρτητα από τους λόγους, έχει τη δυνατότητα ο κάθε… Μανωλάκης ηλεκτρολόγος-οικονομολόγος-σεξολόγος-σεισμολόγος-μετεωρολόγος-λοιμωξιολόγος, να περιφέρεται και να διαδίδει αστήρικτες θεωρίες συνωμοσίας και μπουρδολογίες περί δήθεν προσβολής "δικαιωμάτων ελευθερίας" την ώρα που οι ισχυρισμοί του παραβιάζουν κατάφωρα νόμους ή απλά μπορεί ν’ αφήνει τη μάσκα κατεβασμένη στο πηγούνι του ενώ εξυπηρετεί πολυάριθμο κοινό και "μοιράζει κρούσματα", το τελικό αποτέλεσμα δεν προκαλεί καμία έκπληξη.

  Το ζητούμενο είναι τι γίνεται, τώρα!

  Η απάντηση δεν είναι απλή, ούτε εύκολη. Η κατάσταση έχει αφεθεί να ξεφύγει αρκετά πέρα από το σημείο όπου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "περιορίσιμη". Όποια επιπλέον μέτρα και εάν ληφθούν, ακόμη και γενικό lock down εάν επιβληθεί, θα χρειαστεί να περάσουν περισσότερες από δύο εβδομάδες για να ελεγχθεί πρακτικά και πραγματικά η πανδημία. Πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να βιώσουμε κάμποσες χιλιάδες νέα κρούσματα και αρκετές εκατοντάδες νεκρών.

  Σε κάθε περίπτωση, ο παράγοντας χρόνος εξακολουθεί να είναι ο πλέον κρίσιμος. Οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν άμεσα και να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα.

  Φτάνουν τα όσα θα χρειαστεί να πληρώσουμε. Αρκετά επιτρέψαμε στους εαυτούς μας να πυροβολούν τα πόδια μας.

  Ας βγάλουμε το κεφάλι και ας κοιτάξουμε, έξω από το κουτί! Πριν χρειαστεί να "ρωτήσουμε" το Μπέργκαμο και την Λομβαρδία! Πριν είναι, πολύ αργά!

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ