Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Αυγ-2020 00:03

  Realpolitik

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ελλάδα υποφέρει από τεράστιο έλλειμμα ρεαλισμού. Σε όλους τους τομείς της πολιτικής.

  Ο όρος Realpolitik (Real Politik) σημαίνει εφαρμογή πολιτικών και θέσεων που καθορίζονται από την ψυχρή, τετράγωνη λογική και τις επικρατούσες περιστάσεις και ανάγκες την δεδομένη στιγμή, με στόχο καθαρά το υλικό κέρδος, χωρίς ιδεολογικούς ή ηθικούς φραγμούς. Προσδιορίστηκε σαν  πολιτική στρατηγική για πρώτη φορά το 1853, από τον Γερμανό δημοσιογράφο και πολιτικό Ludwig von Rochau, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί ως πρακτική αμέτρητες φορές, από πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι Μέδικοι της Φλωρεντίας ή ο Αυστριακός διπλωμάτης και πολιτικός Κλέμενς φον Μέτερνιχ (Klemens von Metternich).

  Ανάμεσά τους και πολλοί Έλληνες ηγέτες, διαχρονικά (π.χ. ο βασιλιάς Φίλιππος της Μακεδονίας ή ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος). Παρ’ όλα αυτά, δυστυχώς οι νεοέλληνες (ηγέτες και απλοί πολίτες) δεν δείχνουν να την αντιλαμβάνονται και πολύ περισσότερο να την χρησιμοποιούν. Δυστυχώς διότι, ιστορικά, έχει αποδειχτεί ως η πλέον αποτελεσματική στρατηγική στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής.

  Την Παρασκευή έλαβε χώρα σύσκεψη (μέσω video conference) των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, μετά από ελληνικό αίτημα. Η ατζέντα της "συνάντησης", είχε ως πρώτο θέμα την Τουρκική επιθετικότητα και την έγκριση για ν’ αρχίσει η διαδικασία σοβαρών οικονομικών κυρώσεων προς την Τουρκία (σχεδιασμός). Το μόνο που εγκρίθηκε ήταν ένα "χλιαρό" κείμενο κατά "της δημιουργίας έντασης στην περιοχή".

  Οι πληροφορίες θέλουν ούτε μία, ούτε δύο, αλλά έξι χώρες-μέλη, με προεξάρχουσα την Γερμανία, να προβάλουν αμετακίνητες αντιρρήσεις (το λες και βέτο) και να μπλοκάρουν την Ελληνική πρόταση. Φυσικά, στην Αθήνα η δυσαρέσκεια ήταν διάχυτη από την στιγμή της γνωστοποίησης του αποτελέσματος και μετά.

  Κι όμως δεν θα έπρεπε. Ευθύς εξ αρχής, η κίνηση ήταν καταδικασμένη ν’ αποτύχει. Αφενός διότι η Γερμανία έχει συγκεκριμένα παράπονα από την συμπεριφορά της Ελληνικής διπλωματίας (και όχι μόνο) και αφετέρου διότι το σύνολο του εξωτερικού εμπορίου αυτών των 6 χωρών με την Τουρκία, ξεπερνά κατά πολύ το ένα τρισεκατομμύριο ετησίως. Πως είναι δυνατόν ν’ απορρίψουν τόσα πολλά χρήματα, απλά ως "ευρωπαϊκή αλληλεγγύη";

  Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν ισχυρίζομαι ότι η Ελλάδα κακώς συγκάλεσε την συγκεκριμένη σύσκεψη. Μια χαρά κίνηση ήταν, εάν είναι ενταγμένη στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής. 

  Αυτό που θεωρώ πραγματικά παράλογο, είναι να υπάρχουν προσδοκίες ουσιαστικού αποτελέσματος, για λόγους ηθικής τάξης ή συναισθηματικών παραμέτρων. Αυτά στην διεθνή διπλωματία θεωρούνται γελοιότητες και είναι θανάσιμα σφάλματα. Τώρα μπορεί να μην φαίνεται κάτι τέτοιο, αλλά αυτές οι συνεχείς επαναλήψεις μη εκπλήρωσης προσδοκιών, τρία μόνο πράγματα επιτυγχάνουν:

  Α. την μείωση του διεθνούς κύρους της χώρας, το οποίο είχε τρωθεί τόσο πολύ την πενταετία ΣΥΡΙΖΑ, ώστε τα περιθώρια απωλειών να είναι ανύπαρκτα 

  Β. δημιουργεί την εντύπωση στους εταίρους πως η κυβέρνηση δεν διαθέτει ρεαλιστική θεώρηση των πραγμάτων και

  Γ. στο εσωτερικό καλλιεργούν την αίσθηση της εχθρικής προς την Ελλάδα ΕΕ γεγονός το οποίο, 2 μόλις χρόνια μετά την περίοδο κατά την οποία η χώρα έχει λάβει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ ευνοϊκών δανείων, είναι τουλάχιστον χαζό.

  Επί χιλιάδες χρόνια στον πλανήτη Γη, ένδεκα φορές στις δέκα, υπερισχύει μόνο ένα δίκαιο. Αυτό του ισχυρότερου. Αυτό που υπηρετεί η Real Politik! 

  Εάν η Ελλάδα, πολίτες και ηγεσία, δεν το συνειδητοποιήσουν ώστε η χώρα ν’ αρχίσει να κινείται στα πεδία στα οποία έχει την μεγίστη ισχύ, χωρίς συναισθηματισμούς άνευ ουσίας και με μοναδικό στόχο την επικράτηση των συμφερόντων της, η απογοήτευση από κάποιες αποφάσεις, θα είναι το μικρότερο κακό απ’ όσα θα κληθεί ν’ αντιμετωπίσει. Μακράν το μικρότερο…

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ