Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Ιουν-2020 00:04

  Το μεγάλωμα του bazooka και οι αναταράξεις

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Governing Council της EKT, αποφάσισε να εφαρμόσει μέτρα σημαντικά επιθετικότερα εκείνων που αναμένονταν. Ακόμη και στην (ακραία έως την ανακοίνωση των αποφάσεων) περίπτωση της αύξησης του μεγέθους του προγράμματος, οι Διοικητές προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα. Αντί €500 δισεκατομμυρίων που περίμεναν οι θιασώτες της επιλογής, η απόφαση καθορίζει την αύξηση στα +€600 δισ. 

  Εντυπωσιακό, αν μη τι άλλο...

  Εκτός της αύξησης του συνόλου των αγορών που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του ΡΕΡΡ, αποφασίστηκε επίσης η επέκτασή του μέχρι τον Ιούνιο του 2021 (ένα τρίμηνο νωρίτερα απ’ ό,τι ανέμεναν όσοι θεωρούσαν πιθανή μία τέτοια απόφαση) και η επανεπένδυση των "εισπράξεων" του προγράμματος μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με τις προσδοκίες...

  Φυσικά, η έντονη αντίδραση της Κεντρικής Τράπεζας ικανοποίησε τις αγορές, τουλάχιστον αρχικά. Στη συνέχεια όμως, εν μέρει επειδή ένα σημαντικό μέρος των αποφάσεων είχε προεξοφληθεί τις προηγούμενες ημέρες και εν μέρει διότι έκαναν δεύτερες σκέψεις ως προς τη σοβαρότητα της κατάστασης που υποχρέωσε την ΕΚΤ να κινηθεί τόσο επιθετικά, άλλαξαν κατεύθυνση και έτσι είχαμε μια ημέρα με μικτή εικόνα και μεγάλο volatility, σε όλα (σχεδόν) τα ταμπλό...

  Αυτή η, με διαφορά φάσης, ανησυχία των αγορών, δεν είναι διόλου αδικαιολόγητη. Διότι η βασική αιτία των αποφάσεων του Συμβουλίου, ήταν οι αρκετά χειρότερες του αναμενομένου, εκτιμήσεις των τεχνικών κλιμακίων της Φρανκφούρτης. Όχι τόσο στο πεδίο της ανάπτυξης (-8,7% έως -12,6% αντί -8% έως -12% μέχρι πρόσφατα), το οποίο ούτως ή άλλως δεν απασχολεί την ΕΚΤ τυπικά, όσο εκείνο του πληθωρισμού και σταθερότητας των τιμών, που αποτελεί το βασικό αντικείμενο της ΕΚΤ και στο οποίο οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ, ήταν απογοητευτικά κακές.

  Πληθωρισμός για την Ευρωζώνη στο 0,3% για το 2020, στο 0,8% για το 2021 και στο 1,3% για το 2022. Αυτές οι εκτιμήσεις φαίνονται "φυσιολογικές" και ικανοποιητικές, εν μέσω μιας δριμύτατης κρίσης. Όταν όμως κανείς σκεφθεί πως π.χ.  η προηγούμενη εκτίμηση για το 22 βρισκόταν στο 1,5% και, εντός 6 εβδομάδων, η νέα στο 1,3% φανερώνει  μια πτώση της τάξης του 15% χαμηλότερα, καταλαβαίνει ότι η επιδείνωση των μεγεθών και μεγάλη είναι και έρχεται τάχιστα.

  Οπότε η Κεντρική Τράπεζα δεν είχε περιθώρια να παραμείνει απλός παρατηρητής των γεγονότων, μέχρι το πρόβλημα να πάρει πιο ξεκάθαρη μορφή, έως ότου θα ήταν σίγουρη. Έπρεπε να λάβει δραστικά μέτρα και όφειλε να τα λάβει τώρα. Κάτι που έπραξε και αξίζουν συγχαρητήρια για την αποφασιστικότητα, τόσο στην κυρία Lagarde, όσο και σε ολόκληρο το Συμβούλιο των Διοικητών. 

  Πέρα από αυτά όμως, δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής ότι, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, τέθηκε τρεις φορές στην πρόεδρο Λαγκάρντ το ερώτημα για τη στάση της ΕΚΤ απέναντι στην απόφαση του Ανώτατου Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου και το QE. Και τις τρεις φορές έδωσε την ίδια απάντηση, με διαφορετικές λέξεις: "Μάθαμε για την απόφαση, όμως αυτή δεν απευθύνεται στην ΕΚΤ αλλά προς το Γερμανικό Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση του Βερολίνου. Η ΕΚΤ είναι βεβαία ότι θα βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ τους, ο οποίος δεν θα παρεμβαίνει στην ανεξαρτησία του Ευρωσυστήματος και της ΕΚΤ, που ανήκουν στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και μόνον. Υπενθυμίζω ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει αποφανθεί τελεσίδικα επί της υπόθεσης που απασχόλησε το δικαστήριο της Καρλσρούης, από τον Σεπτέμβριο του 2018".

  Με απλές κουβέντες, οι αποφάσεις των τοπικών δικαστηρίων αφορούν τις τοπικές κυβερνήσεις και όχι τα ευρωπαϊκά όργανα. Αυτά υπόκεινται στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο το οποίο υπερισχύει του τοπικού, σε κάθε περίπτωση. Όσοι αρέσκονται να παίζουν μικροπολιτικά παιχνίδια πάνω στην πλάτη της Ενωμένης Ευρώπης, να πάρουν τα κουβαδάκια τους και να πάνε σε άλλη παραλία, να βγάλουν τ’ απωθημένα τους. Όχι στη δική μας. 

  Η στήλη δεν είχε ποτέ ξανά, στη διάρκεια των δεκαετιών που παρακολουθεί στενά τα ευρωπαϊκά δρώμενα, την ευκαιρία να βιώσει τόσο ευφυή, ψύχραιμο, ευγενικό και απόλυτο "αποκεφαλισμό" των προσδοκιών αντιευρωπαϊστών-μπαχαλάκηδων. Ποτέ, ποτέ, ποτέ...

  Για όσους δε ξεχνούν τα ισχύοντα και φαντασιώνονται Γερμανούς αστυνομικούς να συλλαμβάνουν Κεντρικούς Τραπεζίτες, να θυμίσουμε πως τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Governing Council της ΕΚΤ διαθέτουν πλήρη και απόλυτη αμνηστία για τις πράξεις τους στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων τους στο Ευρωσύστημα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Βάσει Ευρωπαϊκής οδηγίας, επικυρωμένης σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης…

  Επιστρέφοντας στα σοβαρά ζητήματα της οικονομικής πορείας της Ευρωζώνης, είναι εμφανές ότι η κατάσταση είναι άσχημη. Αυτό δεν μπορεί ν’ αμφισβητηθεί. Αλλά οι φύλακες έχουν γνώση και, αποδεδειγμένα πλέον, πράττουν ό,τι πρέπει, όταν πρέπει. Οπότε δεν δικαιολογούνται υπερβολικές ανησυχίες και αγωνία.

  Οπωσδήποτε απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και προσήλωση στους στόχους και τις στρατηγικές, διότι οι καταστάσεις είναι δύσκολες, αλλά έως εκεί. Αυτό είναι το κυρίαρχο μήνυμα που εκπέμφθηκε από τις όχθες του Μάιν, εχθές το μεσημέρι. Καθαρό και γάργαρο! Τα προβλήματα υπαρκτά, αλλά το πηδάλιο βρίσκεται σε ικανά και στιβαρά χέρια.

  Όπως και να ‘χει, το υπόλοιπο του 2020 αναμένεται ν’ αποτελέσει μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, οικονομική πραγματικότητα. 

  Προσδεθείτε και μην καπνίζετε λοιπόν, διότι το μόνο βέβαιο είναι πως η πτήση, είτε χαμηλή, είτε υψηλή, θα έχει αναταράξεις. Μπόλικες αναταράξεις…

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 

  Τίποτα από τα ανωτέρω, δεν αποτελεί προτροπή ή σύσταση για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε πράξη ή συμμετοχή σε πράξεις επί μετοχών, ομολόγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ