Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Απρ-2020 00:04

  Η νέα εποχή

  Η νέα εποχή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Όλοι συμφωνούν πως η επόμενη ημέρα από την πανδημία, θα είναι πολύ διαφορετική από εκείνες πριν από αυτήν. Ποια θα είναι άραγε τα σημεία που θ’ αλλάξουν τη ζωή μας συθέμελα;

  Η αλλαγή γενικά, παρότι θεωρείται αναπόσπαστο και απαραίτητο κομμάτι της ζωής και της εξέλιξης, σπάνια (έως ποτέ) γίνεται ευνοϊκά αποδεκτή από τους πολλούς. Τα "κεκτημένα" και οι "βολεμένοι", αντιδρούν έντονα. Μερικές φορές, ακόμη και βίαια. Πάμπολλα παραδείγματα τέτοιων συμπεριφορών, μπορεί να βρει κανείς εύκολα στα 10 χρόνια της προηγούμενης κρίσης στην Ελλάδα. Αλλά όχι μόνο! Οι αντιδράσεις των συνταξιούχων όλου του Ευρωπαϊκού Νότου, στις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις των ασφαλιστικών τους συστημάτων, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα.

  Η Ζωή και η Φύση, οι οποίες "λειτουργούν" με αδιάλειπτη πρόοδο, δεν επιτρέπουν τη στασιμότητα ή τη διατήρηση προβληματικών δομών για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Βρίσκουν πάντα τον τρόπο να επιβάλλουν τη διόρθωση του εκάστοτε προβλήματος ή τη ριζική αλλαγή. Μια πανδημία, εκτός όλων των άλλων, αποτελεί επίσης έναν φυσικό μηχανισμό ανατροπής δεδομένων καταστάσεων και πρόκλησης ριζικών αλλαγών.

  Ξεκινώντας από αυτήν την αφετηρία και συγκρίνοντας τα σημεία στα οποία βρισκόταν η ζωή στις πιο προηγμένες χώρες του πλανήτη, μπορεί κάποιος να εκτιμήσει, σε γενικές γραμμές, ποιες θα είναι οι κυριότερες αλλαγές με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωποι όσοι ζουν στην Ελλάδα.

  Η πρώτη, κυριότερη και πιο εντυπωσιακή αλλαγή, αφορά τη διαφορετική στάση που θ’ αποκτήσουν όσοι μέχρι πρόσφατα, ήταν επιφυλακτικοί ή και αρνητικοί απέναντι στην τεχνολογία και τις διάφορές χρήσεις της. Αυτά που, ακόμη και σήμερα, δείχνουν εξωπραγματικά, σύντομα θ’ αποτελούν μέρος της καθημερινότητας όλων. Πραγματικής εξ αποστάσεως διδασκαλία (ειδικά στην ανώτατη εκπαίδευση αλλά όχι μόνον), ουσιαστική και αποτελεσματική τηλεϊατρική, διενέργεια του 95% των συναλλαγών με το δημόσιο χωρίς φυσική παρουσία, η τηλεργασία σε "μόνιμη βάση" και πολλές άλλες εφαρμογές σύγχρονων τεχνολογιών, θα μετατραπούν από μέτρα για έκτακτες ή ειδικές καταστάσεις σε συνηθισμένα γεγονότα, σε τετριμμένες, "φυσιολογικές", καθημερινές καταστάσεις.

  Μια δεύτερη, σημαντικότερη όλων αλλά λιγότερο εμφανής στην πρώτη ματιά αλλαγή, η οποία έχει ήδη αρχίσει να συντελείται, είναι αυτή της υιοθέτησης πολύ σοβαρότερης στάσης και νοοτροπίας σε όλα τα μεγάλα θέματα της χώρας, από ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η πανδημία έχει ήδη κάνει τη λογική του 62% "ΟΧΙ" τον Ιούλιο 2015, να μοιάζει σαν μια τρέλα της στιγμής...

  Αυτή η μεταστροφή στην αντιμετώπιση της πραγματικότητας από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, θα μπορούσε να φέρει όσα δεν κατάφεραν όλες οι προσπάθειες υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε όλα τα χρόνια των Μνημονίων και ακόμη περισσότερες. Δεν χρειάζεται να πάει κανείς πολύ μακριά, για να σκεφτεί τις (θετικές) επιπτώσεις. Αρκεί να φανταστεί μόνο τι θα μπορούσε να συμβεί εάν π.χ. η κοινωνία ζητήσει από τους ηγέτες που εκλέγει να εφαρμόζεται πραγματικά ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Πόσες ζωές και δισεκατομμύρια ευρώ θα κερδηθούν για την Ελλάδα;

  Τα δύο παραπάνω παραδείγματα αλλαγών, αφορούν το γενικό πλαίσιο αυτών που θα συμβούν, όταν θ’ απαλλαγούμε από τον κίνδυνο του κορονοϊού. Δύσκολα όμως θα μπορούσε κάποιος να δώσει μεγαλύτερες λεπτομέρειες τώρα. Εκτός εάν θεωρηθεί αλλαγή το γεγονός πως οι ηλικιωμένοι δεν θα θέλουν να στέκονται πλέον στην ουρά, για "να ενημερώσουν το βιβλιάριο"...

  Είναι όμως οι δυο βασικοί "πυλώνες", στους οποίους επάνω θα στηριχθεί η μεγάλη πλειοψηφία των επί μέρους αλλαγών που θα υλοποιηθούν στην μετά-κορονοϊό εποχή. 

  Πολλές φορές λέγεται ότι οι Έλληνες προοδεύουν και γίνονται πρώτοι των πρώτων στο εξωτερικό, επειδή εκεί εφαρμόζονται νόμοι και κανόνες ενώ υπάρχει η απαιτούμενη τεχνολογία για να υλοποιήσουν τις ιδέες τους.

  Προσπαθήστε να φανταστείτε για μία στιγμή πως ισχύουν αυτές οι προϋποθέσεις και στην Ελλάδα, για όλους όσους θα ήθελαν να τις χρησιμοποιήσουν, σε όλο το δυνατό εύρος. 

  Απλά φανταστείτε το...

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ