Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Ιουλ-2019 00:04

  Ό,τι χρειαστεί... συμμετρικά!

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Εχθές Πέμπτη 25 Ιουλίου, είχαμε την τελευταία συνεδρίαση του Governing Council, πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. Δυστυχώς οι διαπιστώσεις και οι αποφάσεις του, κάθε άλλο παρά για θετικές προοπτικές προδιαθέτουν. 

  Η δε διάθεση επιφυλακτικότητας και επιφυλακής των Κεντρικών Τραπεζιτών της Ευρωζώνης είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη. Πρόκειται για πρόθεση τόσο εμφανή ώστε, παρά την πλήρη απουσία στοιχείων ή ενδείξεων επερχόμενης ύφεσης όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο ίδιος ο Super Mario, άλλαξε η φρασεολογία των επίσημων ανακοινώσεων και το forward guidance.

  Αλλά όχι μόνο! Γνωστοποιήθηκε επίσης πως κρίθηκε αναγκαίο να εξεταστεί διεξοδικά από τεχνοκράτες της ΕΚΤ ένα πλήρες πακέτων μέτρων για καταπολέμηση πιθανού αποπληθωρισμού, με πρώτο και πλέον πιθανό μέτρο την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων! Τα οποία θα διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα και "το πρώτο μισό του 2020 ή για όσο κριθεί αναγκαίο"! Τουλάχιστον εντυπωσιακό!
  Θυμίζουμε ότι το επιτόκιο με το οποίο η Κεντρική Τράπεζα δέχεται καταθέσεις είναι αρνητικό (-0,40%)…

  Οι επίσημες δηλώσεις επίσης περιελάμβαναν την ξεκάθαρη ειδοποίηση ότι εξετάζεται και νέο "κύμα" ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative – Easing, QE), πλήρες, με μηνιαία όρια αγορών και χωρίς περιορισμούς π.χ. στα αντικείμενα αγοράς (πράγμα που σημαίνει ότι, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, η ΕΚΤ θα μπορούσε ν’ αγοράσει π.χ. τιτλοποιημένα δάνεια ή εξασφαλισμένα ομόλογα έκδοσης εμπορικών τραπεζών!), με μοναδικό όριο την κατανομή των κεφαλαίων ανά χώρα (capital keys).

  Ο Mario Draghi ήταν κρυστάλλινος: η Κεντρική Τράπεζα (δηλ. το Governing Council) θεωρεί ότι ένα πακέτο μέτρων ενισχυμένης νομισματικής πολιτικής είναι απαραίτητο για να υπάρξει αξιόλογη συνέχεια στην οικονομική επέκταση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, για να καταπολεμηθούν οι στασιμοπληθωριστικές καθοδικές πιέσεις στις τιμές και να πυροδοτηθεί ένα ήπιο κύμα, αναγκαίου πληθωρισμού.

  Και δεν σταμάτησε εκεί. Σε μία σπάνια σε έκταση και ένταση αναφορά, ξεκαθάρισε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες τόσο συχνά αναφέρουν προσεκτικά και διπλωματικότατα οι ανακοινώσεις της Φρανκφούρτης, είναι κάτι περισσότερο από αναγκαίες. Θεωρεί (και πολύ σωστά) ότι είναι απόλυτα απαραίτητο οι χώρες της Ευρωζώνης να μειώσουν την ανεργία αυξάνοντας συγχρόνως την παραγωγικότητα  και την αντοχή των οικονομιών τους. Διαφορετικά, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου,  τα προβλήματα θα αυξηθούν, αντί να μειωθούν. 

  Την ίδια ώρα, φρόντισε να κόψει τα φτερά ορισμένων άλλων χωρών (λέγε με Ιταλία αλλά, de facto λόγω ύψους δημοσίου χρέους, συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα) οι οποίες έχουν εξαιρετικά μεγάλο δημόσιο χρέος, προτρέποντας τις "να συνεχίσουν το χτίσιμο δυνατών δημοσιονομικών αντοχών" και προσθέτοντας πως όλες οι χώρες  οφείλουν "να ενδυναμώσουν τις προσπάθειες ενδυνάμωσης πιο φιλικών προς την ανάπτυξη, δημόσιων οικονομικών". Δεν πιστεύω πως υπάρχει έστω και ένας που να μην κατάλαβε το μήνυμα. Εάν επέλεξε να μην το λάβει, κακό της χώρας του…

  Επιπλέον υπήρξε ξεκάθαρη αναφορά στην συνεχώς επιβραδυνόμενη βιομηχανική παραγωγή και, φυσικά, στην ανησυχία που προκαλούν στους Κεντρικούς Τραπεζίτες τα επίπεδα του πληθωρισμού που, παρότι σε ανοδική κατεύθυνση, εξακολουθούν να παραμένουν ανησυχητικά μακριά από τους στόχους που έχει θέση η ΕΚΤ. Προσθέτοντας στο σημείο, αυτό το πλέον εντυπωσιακό από τα καινούργια στοιχεία που επιθυμούσε να εμφανίσει η ΕΚΤ, τώρα: την "συμμετρία".

  Πρόκειται για όρο πρωτάκουστο, που έκανε πολλά χέρια ν’ αρχίσουν να ξύνουν τα κεφάλια αλλά τελικά, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος Ντράγκι, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ενισχυμένη αποφασιστικότητα της ΕΚΤ στην επίτευξη και διατήρηση του στόχου και ρόλου που έχει ανατεθεί στην Κεντρική Τράπεζα, από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι η συμμετρία αυτή αφορά τόσο επίπεδα επάνω, όσο και κάτω του 2%!

  Όλα αυτά, αν και στο "άπειρο μάτι" δείχνουν φυσιολογικά και αποδεκτά με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες στις οικονομίες της Ευρωζώνης, αποτελούν πρωτοφανή στάση για την Φρανκφούρτη, που δεν συνηθίζει να χτυπάει καμπανάκια με αυτόν τον ιδιαίτερα έντονο τρόπο. Η σημασία δε των χθεσινών αποφάσεων, γίνεται πολύ μεγαλύτερη, αν αναλογιστεί κανείς ότι το Συμβούλιο δεσμεύτηκε δημόσια και σοβαρά για συγκεκριμένα, "καυτά" βήματα, τρεις μόλις μήνες πριν αλλάξει ηγεσία. 

  Με την ευκαιρία, ας σημειωθεί ότι το Συμβούλιο ενημερώθηκε και αποδέχθηκε (γνωμοδοτικά, δεν έχει δυνατότητα απόφασης στο θέμα) την υποψηφιότητα της Christine Lagarde, ως αντικαταστάτη του κυρίου Draghi. Ο οποίος εκφράστηκε θετικότατα για την Γαλλίδα δικηγόρο, τονίζοντας μάλιστα την βαρύτητα της άποψής του με το σχόλιο ότι οι δυο τους γνωρίζονται πολύ περισσότερα χρόνια, απ’ όσα θα ήθελαν. Επίσης ο μεγάλος Ιταλός δήλωσε πως δεν επιθυμεί να τεθεί επικεφαλής του ΔΝΤ, κάνοντας έτσι το τοπίο διαδοχής για το Ταμείο, ακόμη πιο θολό και ομιχλώδες…

  Επιστρέφοντας στα σοβαρά ζητήματα, το συμπέρασμα από τη χθεσινή συνεδρίαση, δεν μπορεί να είναι άλλο πέρα από το γεγονός ότι, παρά την πρόοδο που είχε σημειωθεί τους τελευταίους, πολλούς μήνες, ο στασιμοπληθωρισμός εξακολουθεί να υφίσταται σαν απειλή για το ευρώ. Απειλή η οποία είναι τόσο σοβαρή, ώστε να προκαλεί αξιόλογες ανησυχίες στους επικεφαλής του Ευρωσυστήματος. 

  Εάν το μέγεθός και η έντασή της, δικαιολογούν κάτι περισσότερο από κάμποσες δικαιολογημένες ανησυχίες, θα το μάθουμε τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε αναπαυόμαστε, ξέροντας ότι "οι φύλακες (της Φρανκφούρτης) έχουν γνώσιν"! 

  Σαν σήμερα, επτά χρόνια πριν (26/07/2012), ο Mario Draghi είχε διαβεβαιώσει ότι η ΕΚΤ θα κάνει ότι χρειαστεί για την σωτηρία του Ευρώ. Εχθές, μία μέρα πριν την θριαμβευτική επέτειο, απλά το υπενθύμισε, εξηγώντας ότι το είδος της απειλής δεν αλλάζει την στάση της Κεντρικής Τράπεζας. Ότι χρειαστεί, αν χρειαστεί, θα γίνει!

  Πέτρος Λάζος
  petros.lazos@capital.gr 


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων